Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2023, 14:30
Čas čítania 4:22
Ema Stanovská

Čo sa stane s tvojím telom, ak budeš piť alkohol každý deň? Od prvého pohára vína „na dobrú noc“ až po zlyhávanie orgánov

Čo sa stane s tvojím telom, ak budeš piť alkohol každý deň? Od prvého pohára vína „na dobrú noc“ až po zlyhávanie orgánov
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE ALKOHOL ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Prečo máme nutkanie piť čoraz viac, aj keď cítime, že nám alkohol robí zle? V akej fáze cyklu sa žena opije rýchlejšie? Ako alkohol ovplyvňuje imunitu? Krok za krokom vysvetľujeme, aké procesy spúšťa alkohol v tvojom tele a mozgu.

Pohár červeného vína pred spaním mi neuškodí, veď je zdravý a aspoň rýchlejšie zaspím. Tomuto mýtu ešte aj dnes slepo verí množstvo ľudí. Vedci ho tento rok definitívne vyvrátili v prehľadovej štúdii, ktorá analyzovala výsledky 107 výskumov.

Zistili, že ani pitie malého množstva alkoholu ti nepredĺži život – či už je to víno, alebo čokoľvek iné. Práve naopak, už jeden drink denne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Čo sa potom stane, ak ho budeš piť každý deň? 

V rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... ti prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela – tému nezabudni sledovať a každý týždeň dostaneš upozornenie na nový článok. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Prečo ti hneď „udrie do hlavy“ 

Keď si odpiješ z piva alebo do seba obrátiš štamperlík páleného, obsah, samozrejme, putuje do žalúdka – ten alkohol odmietne tráviť. Vstrebe z neho asi len 20 percent a zvyšných 80 percent doputuje do tenkého čreva, odkiaľ smeruje priamo do krvného obehu. V tejto fáze sa alkohol dostane do všetkých častí tela vrátane mozgu. Najskôr ovplyvní mozog, potom obličky, pľúca a pečeň.

Tvoj mozog sa po rokoch pitia alkoholu začne v podstate scvrkávať.
Tvoj mozog sa po rokoch pitia alkoholu začne v podstate scvrkávať. Zdroj: Pexels

Keď sa alkohol dostane do krvného obehu, rozšíria sa ti cievy a zrýchli sa prietok krvi v tvojom tele. Práve tomu môžeš „vďačiť“ za červeň v tvári a pocit tepla. Mierne klesne aj tvoj krvný tlak. Táto fáza je zradná, pretože síce máš pocit, že si sa zohrial, toto teplo uniká z tvojho tela rýchlosťou blesku a tvoja telesná teplota v skutočnosti klesne. Mysli na to, keď sa budeš o dva mesiace „zohrievať“ punčom na vianočných trhoch.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Mozog na tvoj „relaxačný drink“ zareaguje okamžite. Mozgové centrá, ktoré riadia tvoje myslenie, správanie a rozhodovanie, si spravia doslova párty a presvedčia ťa, že si zábavnejší, odvážnejší a múdrejší, ako si o sebe myslíš. To je dôvod, prečo sa ti v stave opitosti zdá, že vyliezť na strom alebo napísať svojmu/svojej ex je fakt super nápad.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 145737 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo pri pití „opíjaš“ aj svoje spermie a či je pivo úhlavný nepriateľ testosterónu.
  • Prečo máš chuť piť čoraz viac, aj keď vieš, že ti alkohol robí zle.
  • Prečo máš väčšiu chuť na jedlo.
  • V akej fáze cyklu sa žena opije rýchlejšie.
  • Ako vzniká alkoholická gastritída a pálenie záhy.
  • Čo hovoria odborníci na pitie počas nachladnutia.
Domov
Zdieľať
Diskusia