Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. októbra 2023, 11:26
Čas čítania 0:40
Ema Stanovská

Nejde ti matematika? Vedci radia, aby si sa ju učil v tomto čase

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Nová štúdia opäť potvrdila priaznivý účinok spánku na pamäť.

Ak ťa ráno čaká test z matematiky, najlepšie urobíš, keď sa naň budeš učiť tesne pred spaním. Zistili to britskí neurovedci z Leicesterskej univerzity. 

V rámci výskumu testovali 77 ľudí, ktorí sa učili zložitejšiu násobilku (napríklad 8 × 23 = 184). Časť učiva študovali večer a test mali ráno (asi o 10,5 hodiny neskôr). O týždeň to urobili naopak – ďalšiu časť učiva si naštudovali ráno a test absolvovali vo večerných hodinách. 

Ukázalo sa, že účastníci mali významne lepšie výsledky, ak sa učili večer, konštatujú vedci v štúdii uverejnenej v odbornom periodiku Royal Society Open Science. To potvrdzuje, že počas spánku sa nám naučené informácie uložia oveľa lepšie ako počas dňa.

Priaznivé účinky spánku na pamäť sú už dlhšie známe. Minulé štúdie priniesli podobné výsledky aj pri zapamätávaní slov. Priaznivý efekt však nemá akýkoľvek spánok, ale len ten dlhý a kvalitný.

Informácie o vykonávaní rôznych činností a úloh si totiž mozog ukladá iba počas najhlbšej REM fázy, zatiaľ čo ľahšia non-REM fáza slúži najmä na zapamätanie si udalostí z nášho života.

Domov
Zdieľať
Diskusia