Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
FOTO: Pozri si architektonický skvost v srdci lesa. Dominuje mu drevo a betón, exteriér sa pýši oddychovou zónou s bazénom

Verejný a súkromný priestor 

Po dôslednej analýze architekti zistili, že v lokalite sa nachádza čistá plocha bez stromov. Rozhodli sa, že rezidenciu postavia tam, a tak sa vyhnú prudkým zásahom do prírody. Zo zadnej časti domu mali možnosť dizajnovať izby, ktoré sú vďaka obrovským oknám spojené s okolím. Pozemok dovolil umiestniť spálne do iného priestoru domu a to majiteľom zabezpečilo maximálne súkromie. „Dom sa delí na dve odlišné časti. Sú to verejné a súkromné ​​priestory. Na hornom poschodí sa nachádza priestranná terasa a spoločenská zóna, zatiaľ čo spodné poschodie patrí súkromným ​​priestorom,“ informujú zo štúdia PPAA. 

Dom má tvar písmena A, pričom dokonale spolupracuje s prirodzeným svetlom. Spoločenská zóna je od terasy namiesto steny oddelená veľkým francúzskym oknom a to umožňuje efektívne prírodné vetranie.  

architektúra, zahraničná architektúra, Mexiko, interiérový dizajn, dizajn
Zdroj: PPAA Pérez Palacios Arquitectos Asociados/Rafael Gamo

Betón nemusí byť vždy „chladný“

V dome sa nachádza obývacia izba, jedáleň, kuchyňa a dve spálne. Majitelia si môžu užiť aj exteriér, ktorému dominuje oddychová terasa. Práve tá plynule prechádza do lesa, a tak podporuje prepojenosť domu s prírodou.

Interiér je navrhnutý minimalisticky, všade dominuje drevo v kombinácii s betónom. Výrazný prvok predstavujú čierne doplnky, ktoré môžeš vidieť v kuchyni, ale aj v kúpeľni. Musíme povedať, že ide naozaj o premyslenú prácu architektov, ktorí ukázali, že aj materiál ako betón nemusí pôsobiť chladno. V kombinácii s okolitým lesným prostredím ide naozaj o dokonalý „dialóg“.

Fasádu domu pokrýva čierny povrch. V spodnej časti však architekti umiestnili veľké okná, ktoré nahradili stenu. Škridla, ktorú dizajnéri zvolili, ladí s kôrou stromov. „Ide o architektonický skvost, ktorý je mimo ,svetiel reflektorov‘, je to stavba, ktorá splýva s krajinou a miestami sa stráca v prírode,“ dodáva Emilio Calva zo štúdia PPAA. 

architektúra, zahraničná architektúra, Mexiko, interiérový dizajn, dizajnarchitektúra, zahraničná architektúra, Mexiko, interiérový dizajn, dizajnarchitektúra, zahraničná architektúra, Mexiko, interiérový dizajn, dizajnarchitektúra, zahraničná architektúra, Mexiko, interiérový dizajn, dizajn
Zobraziť galériu
(36)
Anketa:
Čo hovoríš na tento dom v lese?
Úžasné spojenie materiálov. 
Páči sa mi atypický tvar domu. 
Nie je to môj štýl.
Úžasné spojenie materiálov. 
71 %
Páči sa mi atypický tvar domu. 
18 %
Nie je to môj štýl.
11 %
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia