Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 7:09
Ema Stanovská

Radek bol závislý od Xanaxu: „Lieky ma pripravili o všetko, mal som absťáky ako po heroíne,“ hovorí 25-ročný chalan

Radek bol závislý od Xanaxu: „Lieky ma pripravili o všetko, mal som absťáky ako po heroíne,“ hovorí 25-ročný chalan
Zdroj: archív Radka Velčovského
ZDRAVIE DROGY DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Mesiace som žil na ulici. V batohu som mal len dve tričká a nabíjačku na telefón. Prespával som po parkoch a predával lieky, aby som prežil. Napokon som sa pokúsil o samovraždu,“ spomína 25-ročný mladík, ktorý nám opísal svoj boj so závislosťou.

Nevydajú ti ich voľne v lekárni, ale vieš sa k nim pomerne ľahko dostať. Dokážu ti zachrániť život, ale môžu ti ho zničiť rovnako ako heroín. Mladí ľudia si ich berú na diskotéky, seniorky pre ne klamú lekárov. To všetko s jedným cieľom – dosiahnuť aspoň na chvíľu pocit úľavy.

Všetci po nej túžime. V dnešnej popandemických, vojnových časoch poznačených hospodárskou krízou a desivými politickými prognózami sa niet čomu čudovať, že rapídne narastajú prípady zneužívania drog. No kým sa politici hádajú o marihuane, na jednu skupinu vysoko návykových látok sa zabúda – lieky proti úzkosti.

To je chyba, pretože práve k liekom, ako je Xanax či Lexaurin, sa vieš dostať pomerne jednoducho. Ak sa cítiš zle alebo nemôžeš spávať, stačí zájsť za psychiatrom a ten ti po zvážení všetkých symptómov liek predpíše. Veľa ľudí ich však konzumuje ako cukríky a neuvedomuje si, že drží v rukách látku, s ktorou treba narábať veľmi opatrne.

Závislosť od „benzákov“ – slangové označenie pre benzodiazepíny, o ktorých je tento článok – vzniká veľmi nebadane. Zbavuje sa jej však zložito – asi ako závislosti od pervitínu. Abstinenčné príznaky často vedú k sebapoškodzovaniu, v horšom prípade k samovraždám. Svoje o tom vie 25-ročný Radek Velčovský z českého Mosta, ktorému Xanax zničil celý život. Refresheru porozprával svoj príbeh.

Radek si vybudoval závislosť od Xanaxu už v prvý mesiac užívania.
Radek si vybudoval závislosť od Xanaxu už v prvý mesiac užívania. Zdroj: archív Radka Velčovského

V Refresheri nepodporujeme zneužívanie liekov na predpis ani iných nelegálnych látok. Tento článok má slúžiť na informačné účely. O drogách píšeme zodpovedne a poukazujeme na riziká, o čom sa môžeš presvedčiť aj pri ďalších textoch v sekcii Drogy či Zdravie. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, vďaka čomu získaš prístup ku všetkým článkom.

Prvý týždeň skonzumoval celé balenie

Radek sa stal závislým od Xanaxu trikrát, pričom zakaždým to bolo horšie a horšie. Po tom, čo mu diagnostikovali sociálnu úzkostnú poruchu, mu lekárka predpísala antidepresíva. Xanax mal byť len pomocná „barlička“ v prípade, ak by dostal panický atak alebo by nezvládal nejaké stresové situácie.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

„Pôvodne mi ho predpísala obvodná lekárka. Mama Xanax z času na čas brala tiež, a tak povedala, že na mňa dá pozor. Netušila, čo príde,“ hovorí Radek. 

„Mal som užívať zanedbateľnú dávku, 0,25 miligramu, aj tú som si mal lámať. Ale ja som mal 22 rokov, experimentoval som s drogami, tak ma zaujímalo, čo mi spraví väčšie množstvo. V priebehu jedného mesiaca som sa stal od Xanaxu závislým. Potreboval som ho už furt,“ opisuje Radek.

„Prišli abstinenčné príznaky, ktoré boli ešte silnejšie ako po heroíne. Bolo to šialené. Pískalo mi v ušiach, bol som agresívny, začal som mať epileptické záchvaty, pre ktoré som niekoľkokrát skončil v nemocnici. Človek na to môže aj umrieť,“ opisuje mladík.
„Prišli abstinenčné príznaky, ktoré boli ešte silnejšie ako po heroíne. Bolo to šialené. Pískalo mi v ušiach, bol som agresívny, začal som mať epileptické záchvaty, pre ktoré som niekoľkokrát skončil v nemocnici. Človek na to môže aj umrieť,“ opisuje mladík. Zdroj: archív Radka Velčovského

Pre „nováčika“ je už jedna tabletka „nálož“ a Radek skonzumoval prvý týždeň celé balenie. „Najskôr to bolo strašne oslobodzujúce. Zrazu ma nič netrápilo, bol som hrozne utlmený. Väčšinou sa to skončilo tým, že som zaspal. Problém je, že človeku sa síce na chvíľu uľaví, ale na druhý deň mu je dvakrát horšie.“

Ako vzniká upokojujúci účinok?

Benzodiazepíny pomáhajú uvoľňovať neurotransmiter nazývaný kyselina gama-aminomaslová (GABA), ktorý znižuje aktivitu nervového systému. Utlmenie nervového systému navodzuje pocity uvoľnenia, uľahčuje zaspávanie a zároveň blokuje tvorbu nových spomienok. 

Tieto lieky sa predpisujú najmä pri úzkostných a depresívnych poruchách, poruchách spánku, schizofrénii a záchvatoch.

Mladík tvrdí, že „stav po“ je ešte horší ako po prehýrenej noci s alkoholom. „Človek má ráno obrovské okno, nič si nepamätá. Keď vidí po opici fotky, tak sa mu aspoň niečo vybaví, ale po benzákoch vôbec nič. Na mňa vždy prišla taká strašne intenzívna úzkosť, že som si musel dať ďalší Xanax. Dostal som sa do nekonečného kolobehu,“ opisuje.

Odporúčané
Za prvý polrok 2023 sa pokúsilo o samovraždu 369 slovenských tínedžerov. Psychológovia ponúkajú pomoc aj na Twitchi a Discorde Za prvý polrok 2023 sa pokúsilo o samovraždu 369 slovenských tínedžerov. Psychológovia ponúkajú pomoc aj na Twitchi a Discorde 11. septembra 2023, 10:42

Psychologička PhDr. Barbora Kuchárová, PhD., riaditeľka občianskeho združenia OZ Prima, ktoré pomáha užívateľom liekov a drog, vysvetľuje, že riziko závislosti od benzodiazepínov rastie už vtedy, keď človek začne len nepatrne zvyšovať dávku predpísanú psychiatrom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144153 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Radek prežíval najhoršie abstinenčné príznaky, ktoré pripomínali odvykanie od heroínu.
  • Ako sa Radek stal bezdomovcom v Prahe.
  • Čo mu pomohlo sa z tohto stavu dostať a ako je na tom dnes.
  • Ako málo stačí, aby sa človek stal závislým od liekov.
  • Čo všetko môžu benzodiazepíny podľa odborníčky spôsobiť.
  • Čo sa stane, keď mladý človek zapije Xanax alkoholom.
  • Ako ľudia manipulujú lekárov, aby dostali liek.
Domov
Zdieľať
Diskusia