Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2023, 10:42
Čas čítania 2:26
Ema Stanovská

Za prvý polrok 2023 sa pokúsilo o samovraždu 369 slovenských tínedžerov. Psychológovia ponúkajú pomoc aj na Twitchi a Discorde

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Samovražda je podľa WHO štvrtým najčastejším dôvodom smrti u 15 až 24 ročných ľudí. Za prvý polrok 2023 združenie IPčko zaznamenalo medzi mladými ľuďmi 369 pokusov o ukončenie života.

Počet myšlienok a pokusov o samovraždu za posledné roky značne stúpa. Najväčší nárast vidíme u mladých ľudí od 15 do 19 rokov.

Len za prvý polrok 2023 občianske združenie IPčko zaznamenalo medzi mladými od 15 do 18 rokov 369 pokusov o ukončenie života. V tom istom období psychológovia IPčka riešili 1 620 kontaktov s myšlienkami na ukončenie života od mladých v rovnakom veku. 

IPčko dnes 11. septembra spúšťa kampaň na školách po celom Slovensku, ktorá má mladým ľuďom ukázať, že môžu požiadať o pomoc. 

Mladí ľudia po celom Slovensku si v pondelok na dlážkach svojich tried a laviciach nájdu nálepky a vizitky s QR kódom a jednoduchou otázkou: Máš dosť životov? Pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd (10. september) sa do kampane zapojilo 150 tried 8. a 9. ročníkov po celom Slovensku. 

Život nie je hra

OZ IPčko sa spojilo s mladými ľuďmi z Nexterie, ktorí vytvorili kampaň v dizajne a jazyku počítačových hier, cez ktorú mladým komunikujú informácie o psychologickej pomoci. QR kódy na nálepkách a vizitkách v školách vedú na stránku www.ipcko.sk/mas-dost-zivotov, kde sú zverejnené linky a miesta pomoci, ale aj príbehy samotných tvorcov kampane, ktorí sa delia o vlastné skúsenosti.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

„Hráčsku tematiku sme nezvolili náhodne,“ vysvetľuje Marek Madro. „Práve pri online hrách sa totiž mladí rozprávajú o živote a niekedy aj o myšlienkach na jeho ukončenie. Tým, že ich mozog je ešte vo vývine, majú niekedy navyše pocit, že aj experimentovanie so smrťou je forma hry. Nerozumejú plne tomu, že na rozdiel od hier tu nemajú dosť životov.“

Súčasťou je aj online kampaň s videom, v ktorom vystupuje známy influencer a hráčska osobnosť Matej Slažanský alias Selassie. 

Počet pokusov o samovraždu výrazne narástol

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo v roku 2022 najviac samovražedných pokusov práve u mladých od 15 do 19 rokov. Počet pokusov v tejto vekovej skupine už druhý rok po sebe výrazne narástol a celkovo išlo o najvyšší počet zaznamenaných pokusov o samovraždu za sledované obdobie (od roku 2008). 

Údaje NCZI pritom zachytávajú iba prípady, ktoré prejdú psychiatrickou sieťou pomoci. Omnoho väčší počet je tých, ktorých systém nezachytí. 

„Podľa WHO je samovražda štvrtým najčastejším dôvodom smrti u 15 až 24 ročných ľudí, pričom najčastejšie súvisí s prítomnosťou psychických ochorení, predovšetkým depresie,“ hovorí Veronika Marcinčáková Husárová, detská psychiatrička z kliniky CALMA.

„Mladí ľudia s depresiou sa môžu cítiť osamelí, izolovaní, môžu mať pocity viny alebo hanby hovoriť o tom s rodičmi a nevedia, kde nájsť pomoc. Zároveň odborníkov v oblasti duševného zdravia, ktorí by sa venovali deťom a adolescentom, je veľmi málo.“

Psychológovia sú na Twitchi či Discorde

Napriek hrozivým číslam je sieť psychologickej a psychiatrickej pomoci na Slovensku stále deravá. „Pre celé Slovensko máme iba 48 pedopsychiatrov a stále máme školy, kde školských psychológov nemáme alebo pracujú na čiastočné úväzky. Mnoho detí nemá možnosť požiadať o pomoc, keď prežívajú niečo náročné,“ uvádza Lucia Košťálová, prezidentka Asociácie školskej psychológie.


O to dôležitejšie sú online a telefonické formy pomoci, ktoré sú rýchlo a ľahko dostupné. Ak sa pritom zameriame práve na tínedžerov, je kľúčové ísť pri pomoci priamo za nimi – do ich online komunít.

IPčko
Zdroj: IPčko

„Preto v IPčku pôsobíme aj na hráčskych a chatových platformách, ako sú Twitch či Discord. Nemôžeme očakávať, že mladí budú vždy vedieť, kde a ako vyhľadať pomoc. Musíme ísť za nimi a ponúknuť im pomocnú ruku,“ dodáva Marek Madro. 

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

IPčko pomáha zadarmo, nonstop a anonymne ľuďom, ktorí už ďalej nevládzu sami niesť svoje ťažkosti. Len od januára odpovedali na takmer 97 000 prosieb o pomoc, z čoho sa vyše 9 361 týkalo myšlienok na samovraždu. Psychológovia a psychologičky v IPčku pritom pomáhajú nielen cez linky pomoci a online chat, ale aj cez centrá krízovej intervencie, krízové intervenčné tímy či kluby pre mladých. 

Domov
Zdieľať
Diskusia