Piana Vyshnia je franšízová sieť barov, ktoré nájdeš po celej Ukrajine, ale aj v Poľsku, Moldavsku či Rumunsku. Bratislavskú franšízu tento týždeň otvára Maksym Buinytsky spolu s manželkou Annou.
Toto miesto nemôžeš minúť. Už z Laurinskej ulice, na ktorej sídli, ťa totiž doslova pritiahne svojou žiarivočervenou farbou. Keď vojdeš dovnútra, zistíš, že táto farba vyžaruje z lesklého nadrozmerného lustra zostrojeného z fliaš plných čerešňového likéru – ukrajinského „tekutého pokladu“, ktorý je hlavným produktom tohto slávneho baru.
Bar Opitá višňa (v origináli Piana Vyshnia) je na Ukrajine známym pojmom – od roku 2015, keď vznikol prvý bar, sa franšíza rozrástla na neuveriteľných 80 prevádzok po celej krajine. Niektoré vyzerajú ako klasické kamenné podniky, iné pripomínajú veľký sud iba pre pár osôb.
Dnes nájdeš podnik Piana Vyshnia vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy. Od Poľska a Litvy cez Rumunsko až po Estónsko. Najnovšie sa na zoznam zapísalo aj Slovensko. Oficiálne otvorenie je naplánované na 31. augusta.
O vznik slovenskej franšízy sa pričinil Maksym Buinytsky z Ukrajiny spolu s manželkou Annou. Na Slovensko pricestovali z Charkova krátko po vypuknutí vojny, v marci 2022, spolu s tromi dcérami. „Sme tu najmä kvôli našim deťom. Iba od nás závisí, aký budú mať život,“ povedal pre Refresher spolumajiteľ.
Hoci Maksym v rodnej domovine pôsobil v realitnej sfére, Anna napokon prišla s myšlienkou spoločného gastrobiznisu. „Vedeli sme, že tieto bary skvele fungujú, je to dobre nastavený biznis model. Chceli sme Slovákom priniesť chutný likér, príjemné emócie a ukázať im kúsok našej kultúry, ktorú mnohí nepoznajú,“ povedal Maksym.
V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa so zaujímavými majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu nezabudni sledovať tému Gastropriemysel a Gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, staň sa členom klubu Refresher+.
Nápoj gazdiniek z Ľvova
Tradícia višňového likéru siaha do starého Ľvova, dnes najväčšieho mesta západnej Ukrajiny. Považuje sa tu za typický rodinný nápoj. Kým muži zväčša popíjali len silnú vodku, ženy si hľadali niečo jemnejšie – niečo „svoje“. Tak vznikol populárny likér so 17,5 % alkoholu. Kedysi ho vedela robiť každá gazdinka a po mnohé roky sa vyrábal takmer v každom druhom dome.
Ide teda o podobnú tradíciu, akou je naša výroba „páleného“. No kým my nemáme problémy vypáliť takmer čokoľvek, Ukrajinci používajú výhradne višne v kombinácii s jedným z najkvalitnejších koňakových destilátov.
A prečo vlastne višne? „V Ľvove a okolí ich rastie veľa a je to druh ovocia, ktorý dobre zvláda aj horšie podmienky,“ dozvedáme sa. V kontexte súčasnej vojnovej situácie sú vlastne Ukrajinci podobní ako ich višne.
To, že višňový likér vznikol na podnet žien, neznamená, že si ho nezamilovali ani muži. Opitá višňa je miesto naozaj pre všetky pohlavia a generácie. „Keď muži prídu a vyskúšajú tento nápoj, navždy sa stanú našimi hosťami,“ usmieva sa tajomne Maksym.
Likér tu dostaneš čapovaný alebo si ho môžeš odniesť so sebou v sklenenej fľaši s ikonickým logom dámy, ktorá drží na prsiach dve veľké, ehm... višne. Nápoj vyrábajú na Ukrajine na základe tradičného receptu a v prevádzke ešte dozrieva vo veľkých sudoch.
Čerešnička na torte
Keďže koncept baru je založený skutočne len na jednom produkte (okrem likéru tu nájdeš len nealkoholické nápoje a malé snacky), manželia očakávajú, že hostia sa v prevádzke zdržia maximálne polhodinu.
Maksym o podniku hovorí ako o „čerešničke na torte“. Zastaviť sa tu môžeš na „sladký dezert“ po romantickej večeri s partnerom, ale aj na jeden rýchly drink s partiou kamošov v rámci nočného „turné po baroch“. Sto mililitrov sladkého nápoja ťa vyjde 3,20 eura, litrovú fľašu dostaneš za 32 eur.
„Tento podnik je najmä o komunite, aj preto máme barové sedenie. Ľudia niečo popijú, podebatujú a posunú sa ďalej,“ vysvetľujú. Pre tých, ktorí si budú chcieť posedieť dlhšie, bude koncom septembra pripravená „VIP lóža“ na hornom poschodí s pohodlným sedením. Bar bude otvorený už od 12.00, cez víkendy si tu posedíš do polnoci.
Maksym vraví, že hoci ešte neotvorili, už teraz je o prevádzku veľký záujem. Ozývajú sa aj väčšie desaťčlenné skupiny, ktoré sa nevedia dočkať, až ochutnajú ľvovský likér.
V zime budeš môcť likér ochutnať aj v horúcej verzii a v teplejších mesiacoch by chceli manželia dostať produkt aj na festivaly či koncerty. Anna Buinytska má však oveľa ambicióznejšie plány a rada by s Opitou višňou prerazila aj v ďalších slovenských mestách.
Piana Vyshnia je koniec koncov aj spôsob, akým chcú podnikatelia vyjadriť vďaku celému slovenskému národu za vrúcne prijatie. „Chceli by sme Slovákom poďakovať za veľkú podporu, akú preukázali Ukrajincom. Bar Piana Vyshnia je pre nás stelesnením dobrých vzťahov medzi oboma národmi,“ uzatvára Maksym.
Daj si kávu a pomôžeš obetiam vojny. Neziskovka Magna otvorila kaviareň Apotéka, celý zisk venujú ľuďom v núdzi
Zmrzlina s príchuťou veterníka aj makových šúľancov. TOP 3 nové zmrzlinárne, ktoré ovládli bratislavské leto
Našli sme najlacnejšie menu v Bratislave. Dosýta sa tu naješ za 3,80 eura, najobľúbenejšie jedlá sú vypredané už o jedenástej