Či už siahneš po klasickej vanilkovej, alebo extravagantnej veterníkovej, o rozkoš budeš mať postarané. V týchto zmrzlinárňach si užiješ každé „líznutie“.
Leto sa ešte ani zďaleka nekončí a kvalitné zmrzlinárne rastú ako huby po daždi. V Refresheri sme vybrali tie, na ktoré náš jazyk ešte stále s láskou spomína. Jednu vlastní špičkový zmrzlinový technológ, druhú dva sympatické páry a tú tretiu otvorila známa modelka Saša Gachulincová.
Ak si ešte nemal gelato s príchuťou moravského koláča, makových šúľancov či pistáciového cheesecaku, mal by si to jednoznačne napraviť. Tie najhorúcejšie dni sú tu, čo znamená, že lepší čas na objavovanie nových zmrzlinových príchutí už asi nenájdeš. Tak príjemné lízanie!
V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa so zaujímavými majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu nezabudni sledovať sekcie Gastropriemysel a Gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, nezabudni sa stať členom klubu Refresher+.
Dželato
Otváracie hodiny: pondelok až piatok 7:30 – 21:00, sobota a nedeľa 9:00 – 21:00
Najzaujímavejšia príchuť: pistáciový cheesecake
Čo na nej milujeme: vlastní ju jeden z najlepších slovenských zmrzlinových technológov, majú vynikajúcu výberovú kávu od pražiarne Triple Five Coffee Roasters, zmrzlinu si môžeš kúpiť aj na doma
Zmrzlináreň Dželato vlastní Peter Matuščík – zmrzlinový technológ, ktorý pracuje pre jednu z najväčších zmrzlinárskych spoločností na svete. Spolupracoval s prevádzkami na Slovensku, na Balkáne, v Austrálii aj Južnej Kórei.
V nedávnom rozhovore pre Refresher vyvrátil mýtus, že „zmrzlina z prášku“ je nezdravá. „Väčšina ľudí si pod pojmom ,prášok‘ predstaví polotovar. Ale pritom ide len o zmes sypkých ingrediencií namiešaných do určitých pomerov.“
„Dnes sa pracuje prevažne so sušeným odstredeným mliekom. Aj cukor, stévia, fruktóza či rôzne prírodné stabilizátory ako agar či baobab sú v práškovej forme. Momentálne sa tomu zmrzlinár nevyhne, aj keby akokoľvek chcel,“ dodal.
Počas pandémie si založil výrobňu a začal robiť balenú zmrzlinu v malých téglikoch, ktorú ručne kopčekoval a zamrazoval. Zmrzlináreň bola spôsob, ako využiť už existujúcu výrobňu.
Z netradičných príchutí tu môžeš ochutnať červenú ryžu, ktorú si Peter doniesol až z Južnej Kórey. Je to guľatozrnná ryža, ktorú fermentácia sfarbila do červena. Zmrzlina je vďaka tomu ružovkastá a chutí trochu ako ryžový puding.
Medzi tie najlahodnejšie patrí napríklad pistáciový cheesecake, ktorý ťa svojou krémovosmotanovou konzistenciou vystrelí do siedmeho neba. Obľúbený je aj vegánsky kokos s limetkou, prípadne kokos, limetka a avokádo či čokoládový sorbet s kandizovanou pomarančovou kôrou.
Pre deti je tu zdravá náhrada „šmolkovej“ – zmrzlina s mascarpone a so sušenými malinami a klitóriou (rastlinou, ktorá sfarbuje jedlo do modra).
Mimóza
Adresa: Dunajská 7114/15
Otváracie hodiny: utorok až nedeľa od 10:30 do 20:00
Najzaujímavejšia príchuť: makové šúľance
Čo na nej milujeme: celoročná prevádzka, dizajnový interiér, na výber sú aj vynikajúce domáce koláče
Dizajnová prevádzka na Dunajskej ulici je projekt dvoch párov – Juraja s Katkou a Jakuba s Janou. Juraj pôsobí v gastrobiznise už deväť rokov. Začínal so Subwayom na Hodžovom námestí a následne otvoril kaviareň Korner kávabar. S Jakubom sú celoživotní priatelia. Príprava gelata je však primárne v rukách ich partneriek.
Katka s Janou minulý rok absolvovali týždenný gelato kurz v Bologni, po ktorom stážovali v zahraničných zmrzlinárňach. Keď s partnermi otvárali prvú vlastnú zmrzlináreň, záležalo im najmä na tom, aby sa odlišovali od ostatných v meste.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Kde nájdeš zmrzlinu s príchuťou veterníka, makových šúľancov či krupicovej kaše.
- Prečo sa modelka rozhodla otvoriť si vlastnú zmrzlináreň.
- V ktorej zmrzlinárni si oddýchneš priamo pod korunami stromov.
- Kde nájdeš alkoholické nanuky a taliansku granitu.
- Čo sa so zmrzlinárňami stane po letnej sezóne.