Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
22. augusta 2023, 14:30
Čas čítania 3:56
Ema Stanovská

Daj si kávu a pomôžeš obetiam vojny. Neziskovka Magna otvorila kaviareň Apotéka, celý zisk venujú ľuďom v núdzi

Daj si kávu a pomôžeš obetiam vojny. Neziskovka Magna otvorila kaviareň Apotéka, celý zisk venujú ľuďom v núdzi
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Magna je nezisková organizácia, ktorá pomáha ľuďom v oblastiach zasiahnutých vojnou či prírodnou katastrofou. Jej zakladatelia Denisa a Martin otvorili kaviareň, z ktorej nebudú mať žiaden zisk – všetko, čo zarobia, venujú hladujúcim a chorým ľuďom.

Príbeh spoluzakladateľov neziskovej organizácie Magna znie trochu ako z romantického filmu. Už rok po ich stretnutí vedeli, že chcú spoločne pomáhať ľuďom, ktorých zastihol nešťastný osud. Denisa bola detská psychologička, Martin fotograf, ktorý pochádzal z lekárskej rodiny. Verili, že dokážu zmeniť svet, a tak odišli do Kambodže pomôcť zachraňovať ľudské životy. Tu však realita stráca na romantike.

Zdravotnícka organizácia, ktorú založili manželia Martin Bandžák a Denisa Augustínová, má dnes už 22 rokov. V teréne majú lekárov, zdravotníkov a iných odborníkov, ktorí poskytujú predovšetkým medicínsku pomoc a lieky. Na mieste prírodných katastrof, epidémií či vojen ostávajú po tragédii a starajú sa o choré či hladujúce deti a matky, chronicky chorých ľudí a tých, ktorí potrebujú špeciálnu zdravotnú starostlivosť, ale nemôžu si dovoliť ísť do nemocnice.

Väčšina dodávateľov kaviarni poskytla všetko, čo potrebuje, bez nároku na odmenu.
Väčšina dodávateľov kaviarni poskytla všetko, čo potrebuje, bez nároku na odmenu. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Magna sa prednedávnom presťahovala na horné poschodie budovy na Panskej ulici. Na dolnom poschodí predtým sídlila známa piváreň, tá sa však presťahovala do vedľajšieho vchodu. Majitelia teda uvažovali, ako naložia s prázdnym priestorom. „Premýšľali sme, ako inak upozorniť na našu prácu a zároveň vytvoriť prostredie, ktoré má zmysel,“ povedala pre Refresher technická podpora Magny Jana Grancová, ktorá prevádzkuje kaviareň Apotéka.

V menu nájdeš zaujímavé slané delikatesy inšpirované zahraničnými cestami majiteľov, na pulte zas koláče a croissanty.
V menu nájdeš zaujímavé slané delikatesy inšpirované zahraničnými cestami majiteľov, na pulte zas koláče a croissanty. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

V Refresheri navštevujeme úspešné gastroprevádzky, rozprávame sa so zaujímavými majiteľmi a ochutnávame to najlepšie z najlepšieho. Pre viac podobného obsahu nezabudni sledovať tému Gastropriemysel a Gastro Bratislava. Ak chceš mať prístup ku všetkým článkom, staň sa členom klubu Refresher+.

Pomohol im každý, kto mohol

Názov kaviarne odkazuje jednak na históriu staromestských priestorov (kedysi tu totiž sídlila lekáreň), jednak na myšlienku „liečime predajom jedla“. Všetok zisk z predaja totiž putuje charitatívnej organizácii na nákup potravín, liekov a zdravotníckych pomôcok deťom a matkách, ktoré trpia hladom. Projekt sa zameriava najmä na krajiny ako Kongo, Kambodža, Libanon, Afganistan či Ukrajina.

V kaviarni vládne pokojná a priateľská atmosféra.
V kaviarni vládne pokojná a priateľská atmosféra. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

„Apotéka je miesto, kde konzumáciou nápojov a jedla zachraňujete život, keďže sto percent profitu smeruje do Magna nemocníc po celom svete. Zároveň sa tu dozviete viac o tom, prečo má zmysel pomáhať, a prostredníctvom výstav v galérii (Pinakotéka) vám cez umenie priblížime problémy nášho sveta, ktoré sa týkajú aj nás,“ povedala pre Refresher spoluzakladateľka Magny Denisa Augustínová.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 142726 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerajú jedlá inšpirované konceptom „ready to eat“ food.
  • Čo všetko tu ochutnáš.
  • Ako môžeš pomôcť nasýtiť hladujúceho človeka.
  • Ako Magne pomohli dodávatelia.
  • Čo nájdeš na poschodí kaviarne.
Domov
Zdieľať
Diskusia