Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
26. júla 2023, 13:07
Čas čítania 1:00
Ema Stanovská

V týchto prevádzkach zaplatíš za obal 2 eurá navyše. Kaviarne nahrádzajú papierové poháre za zálohované

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„V dnešnej dobe je absurdné, aby sme po vypití 30 – 40 ml nápoja za pár sekúnd vytvorili odpad, ktorý potrebuje množstvo energie na výrobu, distribúciu, dopravu a následne samotné spracovanie,“ hovorí pre Refresher majiteľ kaviarne Pán Králiček Priestor.

Ľudí, ktorí si zvyknú kupovať kávu so sebou, čaká výrazná zmena. Niektoré slovenské kaviarne prestali ponúkať papierové poháre. Jedinou možnosťou je zálohovaný téglik, za ktorý zaplatíš dva eurá a po vypití nápoja ho môžeš vrátiť v ktorejkoľvek partnerskej kaviarni. Rovnaký model funguje aj pri reštauráciách a jedálňach.

Do pôvodne českého projektu sa zapojili viaceré obľúbené kaviarne po celom Slovensku, ako je bratislavský Pán Králiček Priestor, Goriffee či Caffe4U, košická a prešovská Nico Caffé, nitrianska Milá deva či Tri Šišky v Trnave.

Tento model prevzali aj reštaurácie ako Mestský pivovar Alžbetka či pivovar Komín, ktoré ponúkajú zálohované „REkrabičky“ za 3 eurá.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Goriffee Košická (@goriffee.kosicka)

„S jednorazovými papierovými pohármi sme sa rozhodli skončiť z dôvodu ekologickej záťaže, ktorú vytvárajú. REkelímok nám ponúka funkčné, uzatvárateľné a navyše aj pekné, poháre, ktoré možno použiť až 500-krát,“ povedal pre Refresher majiteľ kaviarne Pán Králiček Priestor Martin Králik.

Odporúčané
McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina 3. mája 2024, 9:30

„V dnešnej dobe je absurdné, aby sme po vypití 30 – 40 ml nápoja za pár sekúnd vytvorili odpad, ktorý – aj keď je v našom prípade možné kompostovať – stále potrebuje množstvo energie na výrobu, distribúciu, dopravu a následne samotné spracovanie,“ doplnil Králik.

Krabičky a tégliky sú zo 100 % recyklovateľného polypropylénu bez BPA – chemickej zlúčeniny, ktorá sa využíva pri výrobe plastov. Obal zvládne mikrovlnku aj umývačku riadu.

Okrem ekologického rozmeru majú vratné obaly aj praktický význam. Jedlo či nápoj ti vydrží dlhšie teplé a z obalu sa tak ľahko nevyleje. Po konzumácii ho stačí len opláchnuť a vrátiť na ktoromkoľvek partnerskom mieste, kde zálohu dostaneš naspäť.

Všetky zapojené podniky nájdeš na oficiálnej stránke projektu.

Domov
Zdieľať
Diskusia