Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2023 o 9:30
Čas čítania 5:20
Martina Havranová

Slováci založili streamovaciu platformu Filmzie, má už milióny divákov. Od Netflixu či HBO sa odlišuje v jednej zásadnej veci

TECH NÁPADY NA PODNIKANIE PODNIKANIE ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Sledovanie televízie je na ústupe a do popredia sa dostávajú streamovacie platformy. Slovenská platforma Filmzie funguje globálne a ročne ju navštívia milióny divákov. Prečo je stále zadarmo a aké filmy ponúka, nám vysvetlil jej zakladateľ Milan Gajdoš.

Milan Gajdoš zhruba pred siedmimi rokmi spoluzaložil streamovaciu platformu Filmzie, ktorá sa mala pôvodne zameriavať na umelecké filmy. Slovenskej platforme sa darí najmä na americkom trhu so silnou kultúrou sledovania televízie a ročne si na nej prehrá film okolo 7 miliónov divákov.

Milan Gajdoš je spoluzakladateľom slovenskej streamovacej platformy Filmzie.
Milan Gajdoš je spoluzakladateľom slovenskej streamovacej platformy Filmzie. Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka


Cieľom Filmzie je stať sa slovenskou spoločnosťou s hodnotou presahujúcou miliardu dolárov a streamovacou platformou, na ktorej si mesačne prehrá filmy niekoľko desiatok miliónov divákov. „Potenciál na trhu je obrovský, keďže migrácia divákov od sledovania tradičného televízneho obsahu k tomu internetovému je naozaj obrovská,“ vysvetľuje v rozhovore pre Refresher Milan Gajdoš.

Na Refresheri ti pravidelne predstavujeme inšpiratívnych ľudí, ktorí dosiahli výnimočné úspechy a podarilo sa im vybudovať biznis, ktorý pomaly posúvajú aj za hranice Slovenska. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, kde získaš neobmedzený prístup k exkluzívnym článkom.


Ako funguje platforma Filmzie?Funguje tak, že ktokoľvek s prístupom na internet kdekoľvek na svete si na nej môže pustiť film. Samotný používateľský zážitok je asi najbližší tomu, čo ponúka napríklad platforma Youtube. Filmy si u nás môžu prehrať aj neregistrovaní používatelia. Všetky filmy sú rozdelené do kategórií a používatelia si ich môžu prehrať na pár kliknutí.


Keď som si prechádzala vašu ponuku filmov, dá sa povedať, že nejde o výber známych hollywoodskych filmov, ale skôr istú alternatívu. Ako by ste vy opísali svoju ponuku?

Prvým odlišovacím prvkom od iných platforiem je, že v každej krajine máme inú ponuku. Naša služba je dostupná v podstate všade, ale systém rozoznáva, z ktorej krajiny sa pripájate, a zobrazuje len ponuku filmov s licenciou pre danú krajinu.

Naša platforma je koncipovaná tak, že je zadarmo, čo ju odlišuje od známejších streamovacích platforiem, ako napríklad Netflix alebo HBO Max.

Ak si pozriete ponuku filmov na Slovensku, ponuka bude vyzerať úplne inak ako napríklad v Thajsku. Je pravdou, že najmä z ekonomických dôvodov pre nás Slovensko nie je úplne prioritným trhom. Z obchodného hľadiska smerujeme najväčšiu pozornosť na Spojené štáty a Britániu.


Z ktorej krajiny máte najviac zákazníkov?

Určite zo Spojených štátov a z Británie, kde Filmzie začínalo ešte v čase, keď bola súčasťou Európskej únie. Našou pôvodnou stratégiou bolo začať v menšej anglicky hovoriacej krajine, čo sa nám aj podarilo v Británii, kde vznikla nejaká menšia používateľská základňa. 


Postupne sme našu službu začali promovať na americkom trhu, ktorý je obrovský a Američania majú silnú tradíciu sledovania televízie. Počet našich zákazníkov začal po vstupe na tento trh rýchlo rásť a stal sa pre nás prioritným.


Väčšina vašich filmov sa dá sledovať zadarmo a používatelia neplatia ani poplatok za predplatné. Na čom vaša platforma vlastne zarába?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na čom zarábajú streamovacie platformy, ktoré fungujú bez predplatného.
  • Akú rolu hrá umelá inteligencia pri výbere filmov na streamovacie platformy.
  • Prečo v Hollywoode aktuálne vo veľkom točia remaky známych filmov.
  • Koľko používateľov musí mať Filmzie, aby bolo firmou s hodnotou nad miliardu dolárov.
  • Pre koho sú zaujímavé dáta o správaní divákov zo streamovacích platforiem.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 140129 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia