Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. júla 2023, 12:31
Čas čítania 0:56
Tímea Krauszová

Tenistky už nemusia na Wimbledone nosiť čistobiele oblečenie. Tradičný dress code zmenila menštruácia

ZAHRANIČIE ŠPORT TENIS ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Po prvýkrát v histórii uvoľňujú pravidlá, aby zmenšili „menštruačnú úzkosť“.

Najstarší a najprestížnejší tenisový turnaj na svete uvoľňuje pravidlá obliekania. Čistobiely dress code, ktorý platil už od roku 1877, môžu hráčky nedodržať, ak nechcú. Začína totiž platiť zmena, ktorú oznámili koncom roka 2022: ženy môžu mať oblečené tmavú bielizeň v prípade, že nebude dlhšia ako ich športové šortky či sukňa. Podľa ABC News chcú týmto organizátori zmenšiť mieru úzkosti či stresu, ktorý môžu hráčky prežívať.

Stresový faktor navyše

Biela bielizeň v kombinácii s menštruáciou môže ženy zbytočne rozhodiť. Niektoré preto využívali hormonálnu antikoncepciu, aby si cyklus upravili a krvácaniu počas turnaja sa vyhli. O zmene sa debatovalo už dlho predtým.

Športovkyne hovorili o tom, že ide o zbytočný stresový faktor navyše, museli mať napríklad dohodnutý signál so svojím tímom, aby sa v prípade potreby šli prezliecť, alebo museli chodiť na toaletu častejšie z obavy z pretečenia.

Tabu o menštruácii v športe prelomila britská tenistka Heather Watson, ktorá o tom, ako cyklus vplýva na športový výkon, prehovorila v roku 2015. Austrálčanku Dariu Saville zas prekvapila menštruácia uprostred wimbledonského turnaja. Našťastie mala rozhodkyňu, ktorá situáciu chápala a umožnila pauzu, kým jej niekto zohnal tampón, aby mohla v hre pokračovať. Incident s pretečením zažila aj Američanka Coco Gauff, ktorá v šestnástich porazila Venus Williams.

Anketa:
Čo hovoríš na túto zmenu?
Páči sa mi zmena, nech športujú v tom, v čom je to pohodlné.
Je mi to jedno.
Tradície treba rešpektovať, nepáči sa mi táto zmena.
Páči sa mi zmena, nech športujú v tom, v čom je to pohodlné.
86 %
Je mi to jedno.
6 %
Tradície treba rešpektovať, nepáči sa mi táto zmena.
8 %
Domov
Zdieľať
Diskusia