Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2023, 12:30
Čas čítania 5:28
Ema Stanovská

Najdlhšie žijúci ľudia milovali cigarety aj čokoládu. Zisťovali sme, ako si storoční ľudia udržali zdravie až do smrti

Najdlhšie žijúci ľudia milovali cigarety aj čokoládu. Zisťovali sme, ako si storoční ľudia udržali zdravie až do smrti
Zdroj: Twitter/Bio_Hax1
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Keď mala Američanka Sarah Knauss 117 rokov, novinárom povedala, že si svoju starobu užíva, pretože „je zdravá a môže robiť, čo chce“.

V máji tohto roku zomrela vôbec najstaršia Slovenka – Gizka Dvončová, ktorá sa dožila 106 rokov. Ešte v deň svojich posledných narodenín hovorila, že sa cíti dobre a nič ju nebolí. Keď sa jej opýtali, čomu pripisuje svoju dlhovekosť, povedala, že životu bez stresu. 

Najstaršia stále žijúca osoba na svete, 116-ročná Španielka Maria Branyas (ktorá má dokonca vlastný účet na Twitteri), pripisuje svoj vysoký vek „poriadku, pokoju, dobrým vzťahom s rodinou a priateľmi, kontaktu s prírodou, emocionálnej stabilite, žiadnym starostiam ani výčitkám, množstvu pozitívneho myslenia a tomu, že sa drží ďalej od toxických ľudí“.

Najstaršia žijúca žena Maria Branyas je dnes aktívna na Twitteri.
Najstaršia žijúca žena Maria Branyas je dnes aktívna na Twitteri. Zdroj: Twitter/Bio_Hax1

Sú storoční ľudia „superhrdinovia“, ktorí necítia stres, nemajú starosti a sú neustále pozitívni? Znamená to, že my „bežní smrteľníci“ dlhovekosť nikdy nedosiahneme? Za dlhou a zdravou starobou je toho zrejme oveľa viac a táto nezodpovedaná otázka vedcom stále nedáva spávať. Život najstarších ľudí totiž nebola žiadna prechádzka ružovou záhradou.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

V Refresheri mapujeme aktuálne trendy v zdraví, vyvraciame mýty a propagujeme zdravý životný štýl. Sleduj tému zdravie a nič aktuálne ti neujde. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+ a všetky články budeš mať k dispozícii za veľmi priateľskú cenu.

Buď žena a jedz čokoládu

Prvých desať osôb, ktoré sa dožili rekordne najvyššieho veku, boli ženy. Nie je to náhoda. Ženy žijú dlhšie ako muži (priemerne o 5,4 roka) takmer v každej krajine sveta okrem niektorých krajín Ázie (Afganistan, Nepál a Papua-Nová Guinea) a južnej Afriky (Namíbia a Zimbabwe).

Vedci si to vysvetľujú tým, že telo žien produkuje estrogén, ktorý im pomáha bojovať proti chorobám (najmä srdcovo-cievnym ochoreniam) a znižovať hladinu cholesterolu. Predpokladajú, že majú aj silnejší imunitný systém ako muži. Štatistiky tiež dokazujú, že muži častejšie fajčia a viac riskujú, čo sú faktory, ktoré život rozhodne nepredlžujú.

Vôbec najstaršia osoba sveta, Francúzka Jeanne Louise Calment, ktorá sa dožila neskutočných 122 rokov, prežila svoju dcéru aj vnuka. Aj jej rodinní príslušníci mali nadpriemernú dĺžku života – starší brat François sa dožil 97 rokov, otec Nicolas 93 a matka Marguerite umrela v 86 rokoch.

Historicky najstaršia žena sveta nemusela nikdy v živote pracovať a venovala sa športovým aktivitám.
Historicky najstaršia žena sveta nemusela nikdy v živote pracovať a venovala sa športovým aktivitám. Zdroj: Wikipedia/Jeanne Calment

Keď mala Jeanne Louise 21 rokov, vydala sa za svojho vzdialeného bratranca – ich starí otcovia z otcovej strany boli bratia a ich staré mamy boli sestry. Jeanne Louise vraj nikdy nemusela pracovať – viedla pokojný život vo vyššej spoločnosti vo francúzskom meste Arles, kde sa venovala koníčkom ako šerm, cyklistika, tenis, plávanie, korčuľovanie a hra na klavíri. S manželom mali jedného syna.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Jej neskorší život už vôbec nebol taký ideálny. Jej manžel zomrel počas druhej svetovej vojny – ironicky nie na bojisku, ale údajne na „otravu čerešňami“. Francúzke časom umreli všetci blízki a od 88. do 110. roku žila sama. Potom sa presťahovala do domova dôchodcov, kde v roku 1997 zomrela.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 139208 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si storoční ľudia vysvetľovali svoju dlhovekosť.
  • Aké mali títo ľudia zlozvyky a ako sa stravovali.
  • Čo spájalo tri najdlhšie žijúce ženy.
  • Kto bol najdlhšie žijúci muž a čomu podľa vedcov vďačil za svoje zdravie.
  • Ako žijú ľudia na „ostrove storočných ľudí“ a v čom si od nich môžeme vziať príklad.
Domov
Zdieľať
Diskusia