Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou PROGRES architekti.
5. júna 2023, 15:30
Čas čítania 1:30
Richard Balog

FOTO: Českí architekti spojili dva byty do jedného. Výsledok sa ti bude páčiť

FOTO: Českí architekti spojili dva byty do jedného. Výsledok sa ti bude páčiť
Zdroj: Alexandra Timpau
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY PRAHA
Uložiť Uložené

Voľný a bez prekážok. Architekti ponechali len dve rohové izby, ktoré im vyhovovali svojou minimálnou veľkosťou a umiestnením.

Odhaľujeme ďalšie skvostné bývanie v Prahe. Tentoraz ide o jedinečný projekt, ktorý spája dva byty do jedného, aby vytvoril dostatočný životný priestor. 

Projekt s názvom byt + byt má úžitkovú plochu 88 štvorcových metrov a je dielom architektov Vojtěcha Kaasa a Jana Kalivodu z ateliéru PROGRES architekti. Výsledkom ich ročnej práce je rodinné bývanie v minimalistickom funkčnom štýle, ktorému dominujú otvorené priestory. 

Bytový dom vo funkcionalistickom štýle ponúka malometrážne byty a nachádza sa v Libni. Autormi budovy sú architekti Josef Chochol, Richard Ferdinand Podzemný a František Míšek. Po takmer deväťdesiatich rokoch sú niektoré kvality tohto domu prekryté, ale podstata zostala, čo sa odzrkadlilo aj v novom návrhu.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá dokonalá chata z dreva v lone prírody. Je dielom troch českých architektiek FOTO: Takto vyzerá dokonalá chata z dreva v lone prírody. Je dielom troch českých architektiek 23. mája 2023, 15:25
Výsledkom ročnej práce architektov je rodinné bývanie v minimalistickom funkčnom štýle, ktorému dominujú otvorené priestory.
Výsledkom ročnej práce architektov je rodinné bývanie v minimalistickom funkčnom štýle, ktorému dominujú otvorené priestory. Zdroj: Alexandra Timpau

Hlavným dôvodom prepojenia dvoch bytových jednotiek bolo riešenie potreby väčšieho priestoru pre rozrastajúcu sa rodinu. Podľa slov architekta Vojtěcha Kaasa sám na sebe rád experimentuje a obľubuje vzdušnosť, svetlo, zákutia, priehľady, hry materiálov a zeleň. Všetky spomínané aspekty využil pri tvorbe návrhov nových priestorov, ktoré rodine umožňujú priebežnú transformáciu po celý čas ich užívania.  

Jednoduchosť nosnej konštrukcie s dvojtraktovým železobetónovým skeletom a rebrovými stropmi sa ukázala ako rozhodujúca v prístupe k úprave oboch bytových jednotiek. Architekti mohli okrem nosných stĺpov a komínových telies upraviť ich pôdorysy podľa vlastných predstáv.  

Odkryli pôvodné konštrukcie a odstránili obloženie, vďaka čomu vytvorili voľný, variabilný priestor so zachovanými xylolitovými podlahami a dverami s mosadzným kovaním. Priestor očistili na pôvodnú kvalitnú vrstvu, bol voľný a bez bariér. Ponechali len dve rohové miestnosti, ktoré im vyhovovali svojou minimálnou veľkosťou a polohou.

Funkcie, ktoré potrebovali svoj samostatný priestor (napríklad kuchyňa), architekti obmedzili na minimum a vložili ich do dvoch nezávislých drevených boxov. Prvý je voľne zasunutý pod hlavným prievlakom a obsahuje spomínanú kuchynskú časť, úložné priestory, toaletu a svojou polohou vymedzuje medzipriestor so šatníkom a s technickým skladom. Druhý box obsahuje kúpeľňu s výhľadom, oddychovú zónu a pracovné miesto. Ťažisko interiéru tak tvorí voľný priestor.

Architekt Vojtěch Kaas má blízky vzťah k drevu a zázemie v rodinnom stolárstve, čo znamená, že väčšina drevených častí prešla jeho rukami. Drevo umožnilo zmazať rozdiely medzi stenami a nábytkom – objekty sú tak obojím a využívajú každú svoju časť na maximum. Starú stopu v byte reprezentuje biely teracový pás v mieste pôvodných konštrukcií a pripomína, ako byt fungoval pred rozsiahlou rekonštrukciou. 

Vytvor si dokonalý obraz o tom atraktívnom pražskom bývaní vďaka sérii fotografií od Alexandry Timpau

PrahaPrahaPrahaPraha
Zobraziť galériu
(21)
Domov
Zdieľať
Diskusia