Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2023, 15:30
Čas čítania 3:33
Ema Stanovská

Ako fungujú lieky proti bolesti? V skutočnosti nie sú až také múdre, bolesť môžeš zmierniť aj svojou vlastnou vôľou

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Receptory bolesti sa tiahnu od miechy po kožu, svaly, kĺby, zuby a niektoré vnútorné orgány. Keď sa tabletka proti bolesti dostane do krvného obehu, začne pôsobiť na celé telo.

Existuje zriedkavá genetická porucha, pri ktorej ľudia necítia žiadnu bolesť. Nevedia, čo je to migréna, popálený jazyk a netrápi ich dokonca ani zlomená ruka. Na prvé počutie to možno znie ako splnený sen, ale títo ľudia v skutočnosti žijú ako na mínovom poli. 

Bolesť nevzniká len tak pre nič, za nič, aby nám znepríjemňovala život. V našom tele hrá úlohu dôležitého alarmu, ktorý mozgu signalizuje, že sa deje niečo zlé, a dáva nám možnosť na to reagovať. Samotný mozog totiž bolesť necíti a bez tohto mechanizmu by sme možno všetci chodili po svete s vážnymi popáleninami alebo bez prstov na ruke.

Keď však niečo začne bolieť až príliš, prichádzajú na rad voľnopredajné lieky proti bolesti. Nie každý pomáha rovnako či účinkuje na ten istý problém. V tomto článku ti vysvetlíme, ako vlastne vzniká bolesť a akým spôsobom ju tlmia najčastejšie používané analgetiká.

Aspirín a ibuprofén blokujú účinok enzýmov COX, ktoré pomáhajú vytvárať ďalšie chemikálie nazývané prostaglandíny.
Aspirín a ibuprofén blokujú účinok enzýmov COX, ktoré pomáhajú vytvárať ďalšie chemikálie nazývané prostaglandíny. Zdroj: Pexels

Pri písaní článkov o medicíne a zdravom životnom štýle vždy vychádzame z relevantných vedeckých štúdií a vyjadrení odborníkov. Pre viac podobného obsahu nezabudni sledovať tému Zdravie. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup ku všetkým prémiovým článkom.

Prečo to bolí?

V našom tele sa nachádzajú aj špecializované nervové bunky nazývané nociceptory, ktoré slúžia ako receptory bolesti. Tiahnu sa od miechy po kožu, svaly, kĺby, zuby a niektoré vnútorné orgány. Každá nervová bunka (neurón) má na jednej strane receptor bolesti, ktorý je s druhým koncom v mieche spojený dlhým nervovým vláknom.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Keď sa nociceptor aktivuje, vyšle elektrický signál do nervového vlákna. Tento signál sa potom pomocou neurotransmiterov prenesie cez miechu až do mozgu.

Tam sa informácia o bolesti dostane do „triediacej stanice“, ktorá ich pošle do troch častí mozgu – somatosenzorickej kôry (zodpovednej za fyzické pocity), prednej kôry (zodpovednej za myslenie) a limbického systému (spojeného s emóciami). Vďaka tomu si uvedomíš miesto aj intenzitu bolesti.

Keď mozog dostane informáciu o bolesti, roznesie ju do viacerých centier.
Keď mozog dostane informáciu o bolesti, roznesie ju do viacerých centier. Zdroj: Pexels

Zaujímavé je, že tvoje telo na bolesť nevedomky zareaguje ešte predtým, ako signál pricestuje do mozgu. Ak sa napríklad bodneš špendlíkom do prsta, v mieche nastane reflexná reakcia – svaly v tvojej ruke sa stiahnu a ty ruku inštinktívne odtiahneš od potenciálnej hrozby.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137672 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako funguje aspirín a ibuprofén.
  • Ako pôsobí paracetamol a v čom je účinnejší (a menej účinný) ako aspirín.
  • Ako pôsobia opioidy, kam patrí aj kodeín, od ktorého bol závislý seriálový Dr. House.
  • Pri akej bolesti ti môžu pomôcť antidepresíva.
  • Či je podľa vedcov možné uľaviť si od bolesti vlastnou vôľou.
  • Aký účinok na poranenie má pohladenie.
Domov
Zdieľať
Diskusia