Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Zlatý Bažant Radler.
24. mája 2023, 10:30
Čas čítania 3:37
Sponzorovaný obsah

Baví ťa turistika? Máme pre teba 6 tipov na trasy, ktoré ťa očaria výhľadmi berúcimi dych

Baví ťa turistika? Máme pre teba 6 tipov na trasy, ktoré ťa očaria výhľadmi berúcimi dych
Zdroj: Unsplash/Martin Katler
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE PO SLOVENSKU TURISTIKA
Uložiť Uložené

Ktoré miesto na Slovensku uchvátilo teba?

Synonymom Slovenska sú hory. Vybrali sme niekoľko miest, pri ktorých sa nadšenci turistiky zhodli, že si na nich užili najkrajšie výhľady. V našom zozname možno objavíš skryté poklady, ale aj lokality, ktoré sú ti známe. Aspoň sa utvrdíš v tom, že máš zažité to najlepšie, čo slovenská príroda ponúka. 

Na dlhej túre ti, samozrejme, nesmú chýbať zásoby, ktoré ti po náročnom výstupe pomôžu doplniť tekutiny. Vyskúšaj si toto leto pribaliť do batohu Zlatý Bažant Radler 0,0 % bez pridaného cukru. Táto kombinácia nealko piva a ovocnej šťavy neobsahuje žiadny pridaný cukor a navyše je aj bez lepku. Značka tento rok rozšírila svoje portfólio a k známym príchutiam radlerov ako citrón a grapefruit pridala exotické mango a sladký melón. „Pri tvorbe príchutí sme vychádzali zo spontánnych odporúčaní našich konzumentov, ktorí si sami tieto príchute doslova vypýtali,“ komentuje Senior Brand Manager značky Zlatý Bažant Peter Tureček.

zisti viac

Ak si potrpíš na svoj denný príjem cukru, pri týchto nápojoch si nemusíš robiť vrásky na tvári. Každá plechovka obsahuje 2,4 – 2,8 gramov cukru z ovocných štiav na 100 ml nápoja. Tento radler je vyrobený zo 100 % surovín prírodného pôvodu a zároveň má najvyšší podiel nealko piva na trhu, a to až 50 %. 

Zlatý Bažant
Zdroj: Zlatý Bažant

Veľký Rozsutec a Jánošíkove diery

Táto trasa je jednou z najmalebnejších prechádzok, aké môžeš v Malej Fatre zažiť. Čaká na teba výhľad ako z filmu, búšiace vodopády a šplhanie sa po rebríkoch. Veľký Rozsutec patrí nielen medzi najkrajšie vrcholy Malej Fatry, ale aj na Slovensku. Ak ti bude počasie priať, na jeho vrchole si užiješ panoramatický výhľad na okolie. 

Cestu si naplánuj tak, aby si mal čas aj na známe Jánošíkove diery – rozdeľujú sa na Nové, Dolné a Horné. Cez toto miesto budeš prechádzať sústavou rebríkov popri vodopádoch, preto určite nezanedbaj výber pevnej a nepremokavej turistickej obuvi. Na cestu sa vyber z Bieleho Potoka (od hotela Diery) po modrej trase, a keď dorazíš na sedlo Medzirozsutce, pokračuj po červenej trase. Táto túra ti potrvá asi 4 hodiny. 

Jánošíkove diery.Jánošíkove diery.Jánošíkove diery.Jánošíkove diery.
Zobraziť galériu
(8)

Kôprovský štít

Vyber si trasu, ktorá ťa prevedie slovenskými plesami, a záverečnou bodkou bude vystúp na Kôprovský štít. Začni na Štrbskom plese a pokračuj podľa značiek k Popradskému plesu. Táto trasa je nenáročná, a preto bude príjemným začiatkom tvojej túry. Vedel si, že starší názov Popradského plesa je Rybie pleso? Je to jedno z mála plies, v ktorom žijú ryby. 

Modrá značka ťa ďalej dovedie k Veľkému Hincovmu plesu. Toto pleso je najväčšie a najhlbšie v našej krajine. Ďalej pokračuj k Malému Hincovmu plesu, až ťa napokon červená značka nasmeruje ku Kôprovskému štítu. Táto túra ti zaberie celý deň, vyraz preto ráno skôr. Tie výhľady budú však stáť za to. Lesknúcu sa vodnú hladinu uprostred majestátnych hôr uvidíš hneď štyrikrát. 

Kôprovský štít.Štrbské pleso.Popradské pleso.Veľké Hincovo pleso.
Zobraziť galériu
(5)

Tomášovský výhľad

Pri otázke výhľadov berúcich dych sú miesta v Slovenskom raji kategória sama osebe. Medzi najnavštevovanejšie miesta patrí Tomášovský výhľad. Z tejto vyhliadky si vychutnáš pohľad na prielom Hornádu, Biely Potok a Čertovu sihoť. Ak ti bude počasie priať, možno dovidíš až na Vysoké Tatry. Tomášovský výhľad je v podstate kus vyčnievajúcej skaly, ktorá leží na južnom svahu Ludmanky vo výške 680 m n. m. Zároveň ide o obľúbené miesto horolezcov. 

Na Tomášovský výhľad sa dostaneš viacerými trasami. Pozri si ešte miesta v okolí a túru prispôsob svojim preferenciám. Toto miesto zdoláš aj na bicykli. Obľúbená trasa vedie z Čingova, pretože nie je náročná, a bez problémov ju zdolajú aj menej skúsení turisti. Potrvá ti to asi hodinu. 

Tomášovský výhľad.Tomášovský výhľad.Tomášovský výhľad.Tomášovský výhľad.
Zobraziť galériu
(4)

Veľký Choč

Výhľad z Veľkého Choča sa tiež zapísal do zoznamu tých najkrajších na Slovensku. Z jeho vrcholu dookola dovidíš na Západné a Nízke Tatry, Malú a Veľkú Fatru, Liptovskú Maru a Podtatranskú kotlinu. Môžeš sa sem dostať z viacerých miest, medzi najobľúbenejšie patrí trasa z Valaskej Dubovej. Skúsení turisti odporúčajú pohyb vo väčších skupinách, pretože sa v okolí môžu vyskytovať medvede. Tiež sa vyhýbaj skorým ranným alebo večerným hodinám.

Pamätaj si, že návštevníkom si v lese ty, zvieratá sú tu doma. Preto dodržiavaj všetky opatrenia a správaj sa s rešpektom. Čo robiť pri stretnutí s medveďom, sa dozvieš TU.

Pozor, táto túra takisto patrí medzi náročnejšie – vysoké prevýšenie na pomerne krátku vzdialenosť s minimálnymi rovinkami na oddych ti dá celkom zabrať. Veľký Choč uchvátil aj Pavla Országa Hviezdoslava, písal o ňom vo svojich básňach.

Veľký Choč.Veľký Choč.Veľký Choč.Veľký Choč.
Zobraziť galériu
(4)

Sivý vrch 

Výstup na tento vrch vo výške 1 805 m n. m. v Západných Tatrách preverí tvoju kondičku a je vhodný pre ostrieľaných turistov. Na oplátku budeš mať Liptov a Oravu ako na dlani. V okolí Sivého vrchu sa nachádza až 500 druhov rastlín a niektoré z nich na inom mieste na Slovensku ani nenájdeš. Na túru sa môžeš vydať z Hút alebo Zuberca. Sivý vrch takisto právom patrí medzi najkrajšie slovenské kopce. 

Sivý vrch.Sivý vrch.Sivý vrch.
Zobraziť galériu
(3)

Roklina Piecky

Roklina Piecky je ďalšia „podívaná“ v Slovenskom raji. Patrí medzi tichšie a pokojnejšie miesta. Turistická trasa začína na mieste Piecky – Píla. Roklinou vedia žltá značka, je priechodná len v smere proti prúdu potoka. Vrátiť sa na to isté miesto môžeš tak, že prejdeš celý okruh Píla. Prejsť túto vyše trojkilometrovú roklinu ti zaberie približne 2 hodiny, celý okruh ti potrvá viac ako 4 hodiny.

Prvý vodopád v rokline prekonáš pomocou 13-metrového rebríka, ktorý zároveň patrí medzi najdlhšie v Slovenskom raji. Počas chladnejších dní podmienky nemusia byť priaznivé, preto dobre zváž výber oblečenia a obuvi. 

Roklina Piecky.Roklina Piecky.
Zobraziť galériu
(2)

Nech už si vyberieš ktorúkoľvek trasu, nezabudni si okrem správnej turistickej výbavy pribaliť do batohu aj Zlatý Bažant Radler 0,0 % bez pridaného cukru. Preferuješ tradičné príchute radlera ako citrón a grapefruit alebo vyskúšaš exotické mango či sladký melón?

Domov
Zdieľať
Diskusia