Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. mája 2023, 13:30
Čas čítania 4:58
Jana Chovancová

Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí?

Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí?
Zdroj: Unsplash/Ross Parmly
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH DOMÁCE ZVIERATÁ LIETADLO PES
Uložiť Uložené

Snívaš o cestovaní so svojím domácim zvieratkom, no bojíš sa, že bude v lietadle zatvorené spolu s batožinami? Tieto letecké spoločnosti ti dovolia mať svojho miláčika pri sebe.

Psy, mačky, vtáky či korytnačky. Aj takýchto pasažierov okrem tých bežných ľudských môžeš stretnúť v niektorých lietadlách. Domáce zvieratá sú totiž plnohodnotnou súčasťou našich životov a rodín. Uvedomujú si to aj niektoré aerolínie, ktoré povoľujú ich prepravu, či už v podpalubných priestoroch, alebo priamo na palube lietadla. 

Zatiaľ čo väčšina európskych leteckých spoločností zvieratá neprepravuje vôbec alebo iba v priestoroch na náklad, existujú aj svetlé výnimky. Patria k nim najmä tie väčšie aerolínie, ktoré svojich pasažierov prepravujú aj do zaoceánskych destinácií, no nájdu sa medzi nimi aj nízkonákladové s kratšími letmi. V článku sa dozvieš aj to, ako vybavíš svojmu zvieratku európsky pas a koľko ťa to bude stáť. 

Ak sleduješ náš web, určite už vieš, že ti pravidelne prinášame zaujímavé články o cestovaní. Nájdeš na ňom články s ponukami lacných leteniek, so zaujímavosťami o rôznych kútoch sveta, ale aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi o ich cestovateľských dobrodružstvách. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Lufthansa povoľuje domáce zvieratá na palube.
Lufthansa povoľuje domáce zvieratá na palube. Zdroj: Unsplash/Kevin Hackert

Lufthansa 

Národná a zároveň aj najväčšia letecká spoločnosť Nemecka obsluhuje viac ako 200 destinácií v Európe, Ázii, Afrike a Amerike. Pozreli sme sa na to, aké má podmienky prepravy domácich miláčikov. 

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

„V závislosti od druhu zvieraťa, jeho hmotnosti a veľkosti a predpisov platných v rôznych krajinách je preprava možná za príplatok buď ako ďalšia príručná batožina v kabíne pre cestujúcich, alebo ako nadrozmerná batožina v klimatizovanom nákladnom priestore lietadla,“ píšu v úvode na oficiálnej stránke leteckej spoločnosti. Dodávajú však, že na asistenčné psy sa vzťahujú osobitné pravidlá.

Pri cestovaní s domácim miláčikom musíš dohliadnuť na váhový limit aj na včasnú registráciu.
Pri cestovaní s domácim miláčikom musíš dohliadnuť na váhový limit aj na včasnú registráciu. Zdroj: canva

Keďže má domáce zviera cestovať ako príručná batožina, znamená to, že má mať aj podobné rozmery. To znamená, že spolu s prepravkou, v ktorej zviera majiteľ prenáša, nemôže presiahnuť osem kilogramov. Väčšie psy a mačky a všetky ostatné druhy zvierat bez ohľadu na ich hmotnosť a veľkosť nie sú v kabíne povolené.

Ak sa rozhodneš svojho miláčika na palubu lietadla spoločnosti Lufthansa vziať, nezabudni ho vopred registrovať. Najneskôr tak môžeš urobiť 72 hodín pred odletom, v krajnom prípade môžeš deň pred odletom kontaktovať servisné stredisko. 

Letecká spoločnosť Air France povoľuje domáce zvieratá na palube svojich lietadiel.
Letecká spoločnosť Air France povoľuje domáce zvieratá na palube svojich lietadiel. Zdroj: Unsplash/Daniel Eledut

Air France 

Domovským letiskom francúzskych národných aeroliniek je Letisko Charla de Gaulla v Paríži. Denne odtiaľ spoločnosť prevádzkuje približne 1700 letov do 211 destinácií. Aj Francúzi majú v láske zvieratá a Air France ich rada pustí na palubu svojich lietadiel. Čo však musíš dodržať?

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

Podobne ako v Lufthanse, aj v leteckej spoločnosti Air France musí mať zviera predtým, ako vstúpi na palubu, všetky požadované vakcíny. Medzi základné patrí očkovanie proti besnote. Takisto musia byť všetky psy a mačky cestujúce v rámci Európskej únie označené elektronickým čipom. V neposlednom rade by mali mať so sebou aj pas. 

„Odporúčame vám, aby ste sa informovali na veľvyslanectve cieľovej krajiny a získali viac informácií o vnútroštátnych predpisoch. Napríklad pri cestách do Írska, Švédska, Spojeného kráľovstva alebo na Maltu platia dodatočné hygienické pravidlá,“ píše na svojej webovej stránke Air France. 

Prepravka tvojho domáceho miláčika by nemala byť plastová. Pred cestou ju vysteľ nejakým materiálom, ktorý je schopný absorbovať tekutinu. Takisto skontroluj, či má zviera vnútri dostatok miesta. Malo by sa vedieť otočiť a ľahnúť si. Prepravka sa musí zmestiť pod sedadlo a váha nesmie presiahnuť osem kilogramov so zvieraťom vnútri. 

A na záver, daj svojmu maznákovi dostatok vody predtým, ako vojdete do lietadla. Keďže sa z prepravky nesmie počas letu zviera vyberať, nemá prístup k vode. Správnym pitným režimom tak predídeš tomu, aby sa tvoj pes alebo mačka cítili zle.

Vueling 

Táto nízkonákladová letecká spoločnosť má sídlo v Španielsku v Barcelone a je druhou najväčšou aerolinkou v krajine. Prekvapí ťa nielen tým, že na palube svojich lietadiel povoľuje zvieratá, ale napríklad aj pripojením na internet počas letu, čo je pri nízkonákladových spoločnostiach raritou. Pozrime sa však na podmienky prepravy zvierat.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Pri cestovaní touto leteckou spoločnosťou musí mať so sebou tvoj domáci maznák európsky pas. Takisto musí mať čip a dobrý zdravotný stav. Podľa webovej stránky zvieratá, ktoré vykazujú nejaké zvláštne vlastnosti, ako je zápach alebo agresia, na palubu vstúpiť nemôžu.

V lietadlách spoločnosti Vueling môžeš stretnúť ľudí, mačky, psy, ale aj iné zvieratá. Spoločnosť myslela aj na ostatné domáce zvieratá, a tak povoľuje na letoch v kabíne aj prepravu vtákov či korytnačiek.

Zvieratá v lietadle musia byť uložené v prepravke a nesmú presiahnuť váhový limit.
Zvieratá v lietadle musia byť uložené v prepravke a nesmú presiahnuť váhový limit. Zdroj: Canva

Do lietadla tejto aerolínie síce môžu ísť domáce zvieratá, aj tu však platia isté reštrikcie. Prepravná nádoba na zvieratá nesmie presiahnuť veľkosť 45 × 39 × 21 centimetrov a váha zvieraťa nemôže byť väčšia ako 10 kilogramov vrátane prepravky. 

„Zvieratá sa v žiadnom prípade nemôžu prepravovať v nákladnom priestore lietadla,“ píše spoločnosť na svojej stránke. Ak teda tvoje zvieratko presahuje váhu alebo rozmery, neexistuje možnosť dať ho do podpalubia. 

Aegean povoľuje prepravu domácich zvierat na palube svojich lietadiel.
Aegean povoľuje prepravu domácich zvierat na palube svojich lietadiel. Zdroj: Wikimedia Commons / Colin Cooke Photo

Aegean 

Láska Grékov k zvieratám je očividná, pretože ich letecká spoločnosť Aegean povoľuje cestujúcim, aby si so sebou vzali na palubu až dve zvieratá.

Musia však byť rovnakého druhu, musia sa tiež navzájom poznať a pri prepravovaní musia byť umiestnené v jednej prepravnej nádobe, ktorá im poskytuje dostatok miesta. Zároveň by nemali prekročiť váhový limit osem kilogramov vrátane prepravky. 

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Ak ide o cestovanie s jedným zvieratkom, váhový limit je rovnaký a platia preň rovnaké prepravné pravidlá. Ak je tvoj domáci miláčik väčší, pôjde do batožinového priestoru lietadla alebo bude prepravovaný ako náklad.

Ak cestujúci prichádza na palubu Aegean so svojím bábätkom, automaticky stráca možnosť vziať si aj domáce zviera. Platí to aj opačne: ak má so sebou zviera, nemôže mať bábätko. Ak ste dvaja, tak ste vyhrali.

No a posledným pravidlom je, že s tebou na palubu môžu ísť iba psy a mačky. Ak máš teda náhodou let spoločnosťou Vueling, v ktorom máš so sebou vtáka, a nadväzuje ti na let spoločnosťou Aegean, v ktorom to nie je povolené, pravdepodobne ti to nevyjde. 

TAP Portugal povoľujú domáce zvieratá na palube svojich lietadiel.
TAP Portugal povoľujú domáce zvieratá na palube svojich lietadiel. Zdroj: Unsplash/Marc Najera

TAP Portugal

Portugalská národná letecká spoločnosť má základňu v hlavnom meste Portugalska Lisabone. TAP povoľuje domácim zvieratám pobyt na palube alebo v batožinovom priestore v závislosti od voľného miesta, triedy, ktorou letíš, a typu lietadla. Podmienky prepravy zvierat sú podobné ako vo zvyšných aerolíniách, no v niečom sa aj líšia. 

Čo je európsky pas, kde si ho vybavíš a koľko to stojí? Európsky pas pre spoločenské zvieratá je doklad potrebný na cestovanie v rámci krajín Európskej únie. Nachádza sa v ňom opis tvojho domáceho miláčika a údaje o ňom vrátane kódu jeho mikročipu. Ten môže tvojmu zvieratku zabezpečiť veterinár a nemalo by ťa to vyjsť na viac ako 20 eur. Doklad takisto obsahuje aj zápis o očkovaní proti besnote a tvoje kontaktné údaje (ak si vlastníkom – pozn. red.), ako aj údaje veterinárneho lekára, ktorý pas vydal. Európsky pas pre spoločenské zvieratá môže vydať akýkoľvek oprávnený veterinárny lekár, ktorý má od príslušných orgánov povolenie vydávať pasy pre spoločenské zvieratá. Má doživotnú platnosť za predpokladu, že tvoj domáci miláčik má platné očkovanie proti besnote. Cena pasu pre zviera sa pohybuje v závislosti od veterinára približne od 20 do 40 eur. 

Aby mohlo byť s tebou zvieratko v lietadle, musí mať aspoň 10 alebo 12 týždňov (v závislosti od toho, do akej krajiny cestuješ, pretože podmienky sú všade rôzne – pozn. red.). Z toho dôvodu mu musíš letenku rezervovať už 48 hodín pred cestou. 

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Ak sa na tvojej plánovanej ceste s domácim miláčikom podieľa viac ako jedna letecká spoločnosť, TAP Portugal vyžaduje potvrdenie o preprave od všetkých aerolínií.

Preprava domácich zvierat v lietadlách spoločnosti TAP Portugal je podmienená druhom zvieraťa, plemenom, ako aj jeho veľkosťou a hmotnosťou. Závisí aj od dostupnosti miesta v lietadle a povolenia na vstup do cieľovej krajiny. 

Maximálna váha tvojej mačky alebo psa môže byť osem kilogramov vrátane prepravnej batožiny. Tá by zase mala spĺňať rozmery 40 × 33 × 17 centimetrov. Nezabúdaj, že tvoje zvieratko by malo mať vnútri dostatok miesta. 

Zvieratá v lietadle nesmú byť za žiadnych okolností mimo prepravky.
Zvieratá v lietadle nesmú byť za žiadnych okolností mimo prepravky. Zdroj: Canva
Domov
Zdieľať
Diskusia