Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. apríla 2023, 11:02
Čas čítania 1:41
Ema Stanovská

Pozor na túto príchuť e-cigariet, vedci zistili, že škodí najviac zo všetkých. Prezradil im to robot

ZDRAVIE CIGARETY VAPOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vedci z Pittsburskej univerzity v novej štúdii uviedli, že mentolové e-cigarety vytvárajú väčšie množstvo toxických mikročastíc ako iné náplne, a tak môžu poškodiť pľúca v oveľa vyššej miere.

Elektronické cigarety sa často označujú za užitočného pomocníka v snahe skoncovať s fajčením. A hoci niektoré štatistiky v tomto smere naznačujú potenciálny prínos, v posledných rokoch sa objavuje čoraz viac alarmujúcich zistení o škodlivosti fajčenia, resp. vapovania e-cigariet.

Elektronické inhalátory využívajú namiesto spaľovania škodlivých látok energiu z batérie, ktorá zahrieva kvapalinu a vytvára paru alebo aerosól. Kvapaliny sa pri zohrievaní rozkladajú na škodlivé látky a poškodzujú alveolárne makrofágy, dôležité imunitné bunky v pľúcach.

Náplne týchto e-cigariet môžu obsahovať rôzne príchute či dokonca vitamíny či hormóny. Nový výskum naznačuje, že jedna – veľmi populárna – príchuť je obzvlášť škodlivá. 

Pomohol im robot

Vedci z Pittsburskej univerzity v novej štúdii uverejnenej 10. apríla v lekárskom časopise Respiratory Research uviedli, že pľúca poškodzujú najmä mentolové e-cigarety. 

Aby to vedecký tím preukázal, vytvoril robota, ktorý napodobnil spôsob, akým človek inhaluje vaporizačné pero alebo e-cigaretu („Human Vaping Mimetic Real-Time Particle Analyzer“ – HUMITIPAA). Robot využíva optický snímací systém na kvantifikáciu a analýzu mikročastíc z každého výdychu, pričom napodobňuje mechaniku dýchania človeka.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

Vďaka tomu sa ukázalo, že komerčne dostupné náplne obsahujúce mentol vytvárajú väčšie množstvo toxických mikročastíc ako iné náplne, a tak môžu poškodiť pľúca v oveľa vyššej miere. 

Tím takisto analyzoval záznamy fajčiarov a zistil, že tí, ktorí fajčili mentolové e-cigarety, dýchali plytšie a mali zhoršenú funkciu pľúc, a to bez ohľadu na roky strávené fajčením (nikotínu alebo marihuany), vek, pohlavie alebo rasu.

„Zistili sme, že pridanie mentolovej príchute do čerstvo pripraveného e-liquidu na báze propylénglykolu a rastlinného glycerínu vedie k zvýšenému počtu častíc vo všetkých testovaných veľkostných frakciách. Rovnaký účinok má aj pridanie acetátu vitamínu E,“ píšu vedci v štúdii.

Acetát vitamínu E je umelo vyrobený vitamín E, ktorý sa používa na zahustenie olejov do e-cigariet. Podľa Americkej asociácie pľúcnych lekárov spôsobuje poškodenie pľúc, ktoré môže priviesť človeka do nemocnice a ojedinele viesť až k smrti.

Stále nemáme dosť štúdií

„Mnohí ľudia, najmä mladí, sa mylne domnievajú, že vaping je bezpečný. Avšak, aj vapovacie zmesi bez nikotínu obsahujú mnoho zlúčenín, ktoré môžu potenciálne poškodiť pľúca,“ uviedol v tlačovej správe Kambez H. Benam, hlavný autor a docent na Lekárskej fakulte Pittsburskej univerzity. „To, že je niečo bezpečné konzumovať, neznamená, že je to bezpečné aj inhalovať.“

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Lekárka Lívia Hlavačková v minulosti pre Refresher povedala, že „evolúcia nečakala, že vitamíny budeme zahrievať a vdychovať, a tak nám na to pľúca priamo neprispôsobila“. 

Vedci však v štúdii konštatujú, že si stále nie sú istí, či je pridávanie veľmi obľúbenej mentolovej príchute do náplní elektronických cigariet spojené s vyšším množstvom aerosólových častíc, alebo so zmenou funkcie pľúc. Podobný výsledok budú musieť preukázať ešte ďalšie rozsiahle klinické štúdie.

Domov
Zdieľať
Diskusia