Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 5:07
Ema Stanovská

Finalistky Miss Universe propagovali vapovanie. Vitamínové inhalátory môžu pritom poškodiť pľúca podobne ako tabak

Finalistky Miss Universe propagovali vapovanie. Vitamínové inhalátory môžu pritom poškodiť pľúca podobne ako tabak
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE VAPOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ak nám vitamíny stačí prijímať v potrave, aký má význam ich vdychovať? Nový trend, ktorý najnovšie podporuje aj súťaž krásy, nie je taký zdravý, ako sa na prvý pohľad zdá.

Internetom nedávno preletela fotka finalistiek Miss Universe Slovakia pózujúcich s elektronickými cigaretami VitaVape. Miss Universe pod príspevkom na Instagrame síce zablokovala komentáre, no fotka sa aj tak stala terčom horlivých diskusií a kritiky.

O dva týždne nato sa na finálovom galavečere sponzor pýta jednej z missiek na pódiu: „Ahoj, Sandra, chcel som sa spýtať, či poznáš produkty VitaVape,“ na čo misska odpovedá: „Samozrejme, že poznám.“

Na otázku moderátora, čo na tieto produkty hovorí, Sandra odvetí: „Strašne mi chutia, ostáva po nich taká dobrá chuť na perách.“ Moderátor ďalej žartuje, či je tá chuť rovnaká ako po bozkoch.

Odporúčané
Miss Universe 2022 alebo bizarný festival trápnosti, kde najinteligentnejšie pôsobí Zuzana Plačková (Komentár) Miss Universe 2022 alebo bizarný festival trápnosti, kde najinteligentnejšie pôsobí Zuzana Plačková (Komentár) 12. septembra 2022, 16:00
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Miss Universe Slovakia (@missuniverseslovakia)

Výrobca vitamínových inhalátorov nestavia svoj marketing len na súťaži krásy. Jeho oficiálny Instagram s vyše 91-tisíc followermi sa točí okolo fitnesiek v bikinách, ktoré zvodne pózujú s dymiacou „farebnou paličkou“ v ruke.

Inhalátory prezentuje ako trendový módny doplnok, symbol zdravia a prostriedok, ktorý ti pomôže odnaučiť sa fajčiť. Je však vapovanie vitamínov naozaj niečo, čo môžeme spájať so zdravím?

V Refresheri ti pravidelne prinášame články o zdraví a zdravom životnom štýle. Sleduj tému Zdravie a nič nové ti neujde. Aby sme mohli aj naďalej prinášať kvalitný obsah, potrebujeme tvoju pomoc. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup k všetkým článkom a skvelé benefity.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa VitaVape🍃 (@ivitavape)

Na fotografiu dievčat vo svojom blogu podrobnejšie upozornila lekárka Lívia Hlavačková, ktorá sa roky venuje popularizácii vedy a vyvracaniu medicínskych mýtov.

„Keď som ich zbadala, okamžite mi pripomenuli pre nás už hrozivé či paradoxné reklamy na cigarety s pin-up dievčatami z 50. rokov 20. storočia. Jasné, vtedy nikto nevedel, aký je tabak škodlivý. Bolo to štýlové, zaujímavé. Fajčilo sa prakticky všade a stále,“ povedala lekárka pre Refresher.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

„Viem, že retro je teraz in, no práve tento trend by sme mohli nechať v minulosti. Je mnoho ľudí, najmä mladých, ktorí si z krásnych, inteligentných a šikovných finalistiek môžu vziať príklad. Aký vzor im týmto dajú?“

Vitamín B ako nikotín v prestrojení

Elektronické inhalátory využívajú namiesto spaľovania škodlivých látok energiu z batérie, ktorá zahrieva kvapalinu a vytvára paru alebo aerosól. Tie potom človek vdychuje alebo „vapuje“. Na rozdiel od bežných e-cigariet, ktoré obsahujú nikotín, vitamínové e-cigarety obsahujú vitamíny, hormóny alebo esenciálne silice. 

Na trhu nájdeš aj „stimulujúce“ e-cigarety s kofeínom, so ženšenom či s ginkom dvojlaločným či, naopak, „upokojujúce“ e-cigarety s melatonínom a valeriánou lekárskou. 

E-cigarety VitaVape, ktoré propagovali missky, obsahujú vitamíny A, B6, B12 či C. Výrobca na svojej oficiálnej stránke uvádza, že výhodou je, že takéto fajčenie nezapácha a nespája sa s ním ani dráždivý pocit v krku či ústach. 

Vapovanie vitamínu B môže uvoľniť škodlivé látky, ktoré poškodzujú imunitné bunky v pľúcach.
Vapovanie vitamínu B môže uvoľniť škodlivé látky, ktoré poškodzujú imunitné bunky v pľúcach. Zdroj: Unsplash.com

Hlavným dôvodom, prečo by sa farebným e-cigaretám nemala prikladať nadmerná pozornosť, je, že ešte na sto percent nevieme, ako presne vplývajú na ľudské zdravie. Hoci vitamíny k životu potrebujeme, ich nadmerný príjem nie je pre ľudské telo vhodný a aj „dobré látky“ môžu mať pri vdychovaní škodlivé účinky.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Vedci pre portál The Conversation píšu, že cez pľúca sa vitamín B12 dostane do krvného obehu rýchlejšie. Štúdia, z ktorej vychádzajú, však skúmala efekt aerosólu, nie zahriatej pary z vapu. Zároveň to nemusí znamenať, že ich naše telo dokáže efektívnejšie využiť.

Lívia Hlavačková pre Refresher vraví, že „evolúcia nečakala, že vitamíny budeme zahrievať a vdychovať, a tak nám na to pľúca priamo neprispôsobila“. Naše telo je prispôsobené na to, aby vitamíny prijímalo primárne potravou.

Lekárka uvádza, že aj keby sme mali nejaké všeobecné údaje, nevieme ich priamo aplikovať na ten či iný vape alebo e-cigaretu. „Sú tam totiž aj mnohé iné otázky. V akej forme a koncentrácii tam tie vitamíny sú? Obrovskej? Minimálnej? Zanedbateľnej?“

Hlavačková vysvetľuje, že ak by sme sa bližšie pozreli napríklad na vitamín B6, zistili by sme, že je to súborný názov pre šesť podobných zlúčenín, takzvaných vitamérov, ktoré sa v tele zmenia na aktívnu formu.

„Ktorá z nich je v tomto konkrétnom inhalátore? Povedzme, že pyridoxín. Čo sa stane s pľúcami, keď sa tam zjaví para pyridoxínu každý deň tak zo desaťkrát a trvá to pár rokov? Nevieme a ešte som nepočula, že by to niekto vyskúšal v kontrolovanom pokuse,“ vraví lekárka a dodáva, že určité riziká sa ukazujú pri niektorých príchutiach, no zasa nie pri všetkých.

Terpény, ktoré nájdeme v inhalátoroch, môžu byť pri vyšších dávkach a dlhodobom pôsobení pre bunky toxické.
Terpény, ktoré nájdeme v inhalátoroch, môžu byť pri vyšších dávkach a dlhodobom pôsobení pre bunky toxické. Zdroj: Unsplash.com

Na to, aby sme zistili, či a ako sa vitamíny dostávajú z pľúc do krvi, by bolo nutné spraviť test – napríklad tak, že niekto si potiahne z vitamínového vapu a potom si dá párkrát v rôznych časových rozstupoch zobrať krv. Z krvi by sa následne dalo zmerať, či sa tam vitamíny dostali a v akom množstve. Takých štúdií je zatiaľ pomerne málo.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Kameňom úrazu trendových „e-paličiek” nie sú samotné vitamíny, ale rôzne tekutiny, v ktorých sa nachádzajú. Tie sa pri zohrievaní rozkladajú na škodlivé látky a podľa štúdie poškodzujú alveolárne makrofágy, dôležité imunitné bunky v pľúcach.

Toxické esenciálne silice

Ani „čisto prírodné“ zloženie automaticky nie je zárukou bezpečnosti alebo prospešnosti – stačí si spomenúť na muchotrávku. „Z pohľadu nášho tela sú aj tie prírodné látky len nejaké molekuly, ktoré spracuje, ako vie. Nie je na nich napísané made in nature. Prírodné zloženie nerozhoduje o tom, či sú pre nás tieto molekuly v pľúcach prospešné alebo nie,“ vysvetľuje Hlavačková.

Pozor by sme si mali dať na inhalátory s esenciálnymi silicami – tie obsahujú zlúčeniny nazývané terpény a zmes ďalších chemických látok, ktoré nájdeme aj v e-liquidoch tabakových elektronických cigariet.

„Hoci terpény majú celý rad výhod, pri ich zahrievaní sa rozkladajú na škodlivé zlúčeniny, ktoré môžu dráždiť dýchacie cesty a pri vyšších dávkach a dlhodobom pôsobení môžu byť pre bunky toxické,“ konštatujú vedci v štúdii uverejnenej v časopise Nature.

Vitamínové vaporizéry nedávno upútali aj pozornosť americkej Správy pre potraviny a liečivá (FDA), ktorá tvrdí, že tieto produkty sa predávajú s nepreukázanými tvrdeniami a ich používanie môže byť škodlivé.

Žiadna e-cigareta, ani tá s dokonale namiešaným mixom multivitamínov, nemôže byť určená na prevenciu alebo liečbu akéhokoľvek zdravotného problému.

Napriek tomu sa v opisoch zahraničných e-shopov bežne objavujú tvrdenia, že vitamínové e-cigarety „pomáhajú“ zmierniť príznaky astmy, ADHD, demencie či dokonca chemoterapie. Ak sa na ne budeš spoliehať, v tom lepšom prípade prídeš o peniaze, v tom horšom môžeš ohroziť vlastné zdravie.

Pomôžu mi prestať fajčiť?

Elektronické cigarety sa často označujú za užitočného pomocníka v snahe skoncovať s fajčením. Doterajšie klinické skúmanie prinieslo sľubné, no veľmi skromné výsledky. 

Odporúčané
Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? Napichať pery si môžeš dať už aj v kozmetickom salóne. Na aké riziká treba myslieť? 5. apríla 2024, 9:30

Nová metaanalýza britskej neziskovej organizácie, ktorá zahŕňala vyše 50 štúdií, prišla so zistením, že pri odvykaní viac pomáha fajčenie elektronických cigariet s nikotínom než fajčenie e-cigariet bez nikotínu, žuvačky či náplaste.

Vape a e-cigarety sa všeobecne považujú za menej rizikové než klasické cigarety, hovorí vedkyňa.
Vape a e-cigarety sa všeobecne považujú za menej rizikové než klasické cigarety, hovorí vedkyňa. Zdroj: Unsplash.com

Lekárka Lívia Hlavačková vraví, že v tomto zmysle môžu byť e-cigarety čiastočne prospešné. „Vape a e-cigarety sa všeobecne považujú za menej rizikové než klasické cigarety. Dalo by sa povedať, že je to menšie zlo. No menšie zlo neznamená, že ide o neškodnú či zdraviu prospešnú zábavu.“

V roku 2019 vedci opísali novú chorobu priamo spojenú s e-cigaretami a vapovaním, ktorá spôsobuje poškodenie pľúc, môže priviesť človeka do nemocnice a ojedinele viesť až k smrti.

Nesie názov EVALI, čo je z anglického „e-cigarette or vaping use-associated lung injury“. Podľa Americkej asociácie pľúcnych lekárov ju pravdepodobne spôsobuje vitamín E vo forme acetátu, ktorý sa nachádza v elektronických cigaretách s obsahom THC. Na vine však môžu byť okrem THC aj iné potenciálne škodlivé látky.

S odvykaním od fajčenia je to však otázne. „Niektoré výskumy ukazujú, že e-cigarety dokonca znížili šancu, že človek prestane fajčiť. Iné zasa ukázali, že e-cigarety zvyšujú šancu, že človek prestane. Takže ak chcete prestať fajčiť klasické tabakové výrobky a chcete na to využiť vape, skúste. Možno vám to pomôže,“ hovorí Hlavačková. „Zo zdravotného hľadiska je však najlepšie ani nefajčiť, ani nevapovať,“ dodáva.

Odporúčané
Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník Prečo ejakulujeme zo snov? Väčšina mladých mužov sa za polúciu hanbí a je pre nich tabu, tvrdí odborník 1. apríla 2024, 14:30

Najväčšie riziko elektronických cigariet vo všeobecnosti je v tom, že o ich bezpečnosti vieme stále príliš málo. „Ľudia sa možno spoliehajú na to, že keď je to legálne na trhu, je to automaticky bezpečné. Ale tak to nie je. Aj cigarety sú legálne na trhu a dnes už, dúfam, nik nepochybuje o ich zdravotných rizikách,“ uzatvára slovenská lekárka.

Domov
Zdieľať
Diskusia