Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. septembra 2022, 16:00
Čas čítania 2:59
Veronika Szűcs Rajničová

Miss Universe 2022 alebo bizarný festival trápnosti, kde najinteligentnejšie pôsobí Zuzana Plačková (Komentár)

Miss Universe 2022 alebo bizarný festival trápnosti, kde najinteligentnejšie pôsobí Zuzana Plačková (Komentár)
Zdroj: Reprofoto/Youtube/Miss Universe Slovakia
KULTÚRA KOMENTÁRE MISS UNIVERSE ZUZANA STRAUSZ PLAČKOVÁ
Uložiť Uložené

Víťazkou súťaže sa stala jachta jedného z hlavných sponzorov.

Ideálna žena má stále miery 90 – 60 – 90, nohy až do neba, veľa toho nenahovorí a má rada zvieratká. Takéto posolstvo so sebou nieslo víkendové finále súťaže Miss Universe 2022.

Už sme si zvykli, že v súťažiach krásy nevidíme ani za necht reality. No ešte stále ich sledujú aj mladé ženy a dievčatá, ktoré si o tom, čo je normálne, ešte len vytvárajú predstavu. Živý prenos z banskobystrického Ministry of Fun, ktorý už má vyše 52-tisíc kliknutí, priniesol hneď plejádu absurdít.

Slávnostný galavečer v Banskej Bystrici
Slávnostný galavečer v Banskej Bystrici Zdroj: Reprofoto/Youtube/Miss Universe Slovakia

Bez servítky v bikinách

Po grandióznom úvode, ktorý pripomína začiatok zápasu v boxe krížený s diskotékou a so skúškou toho, či divák netrpí na epilepsiu, prichádzajú prvé dokrútky, v ktorých sa divákom predstavia kandidátky na tohtoročný titul. Samozrejme, musí zaznieť meno hlavného sponzora, ktoré sa do konca šou naučíte, aj keď nechcete, a pravdepodobne sa s jeho produktom už nikdy nestretnete. 

Odporúčané
Účesy roka 2022: platinová blond je na ústupe, s balayage ešte stále zažiariš. Strihom roka je wolf cut, no nie je pre každého Účesy roka 2022: platinová blond je na ústupe, s balayage ešte stále zažiariš. Strihom roka je wolf cut, no nie je pre každého 11. septembra 2022, 14:30


Na jeho luxusnej lodi na vás zvodne žmurká a predvádza svoje telo dvanásť mladých dievčat. Dozvedáme sa, kde pracujú a aké majú životné ambície, o ich hodnotách a čo robia vo voľnom čase. Nájdeme medzi nimi interiérovú dizajnérku, módnu návrhárku, budúcu dentálnu hygieničku aj viaceré marketérky. 


Samozrejme, všetky hovoria o tom, ako veľmi rady jedia, aby sme sa vyhli podozreniu, že podobné súťaže sú chodiaca reklama na poruchy príjmu potravy. Hneď za tým však dodávajú, že je pre nich veľmi dôležitý aj šport. „Môžem zjesť, koľko chcem, a nepriberiem,“ používa obľúbenú frázu missiek jedna zo súťažiacich.


Úvod dáva divákovi márnu nádej, že by sa mohol pozerať na šou, ktorá hľadá nielen vizuálne krásnu, ale aj zaujímavú či inteligentnú víťazku. Kandidátky sú síce stále, akoby ich jedna mater (alebo chirurg) mala, ale aspoň vieme, že majú vnútro a ciele, ktoré dávajú zmysel aj nám smrteľníkom. Inakosť reprezentuje červenovláska s dredmi a finalistka tmavšej pleti.


Karavána trápnosti sa ešte len rozbieha, no v live chate k prenosu má už polovica Slovenska vo veciach jasno. „Táto nemá pekné zuby,“ konštatuje jeden divák, ktorý má asi skúsenosti skôr s hodnotením dostihových koní ako žien. „Za pokladňu do Tesca s nimi,“ nešetrí emóciami druhý. Keď nastúpi kandidátka s prízvukom, viacerí v publiku sa zhodujú, že Maďarku, to teda nie. Jednu paniu „serie“, že niektoré sú nízke.

Rýchle rozhovory s kandidátkami
Rýchle rozhovory s kandidátkami Zdroj: Reprofoto/Youtube/Miss Universe Slovakia

Forrest Gump a duševné umieranie

Lenže potom príde časť, ktorú nazvali bleskové interview. Otázky kladie porota, v preklade majitelia a manažéri firiem, ktoré súťaž sponzorovali. Plus Fero Mikloško. Z interview sa dozvieš, či sa dievčatám páčilo na lodi sponzora, či už vyskúšali produkty od sponzora, či sa im páčil bilbord sponzora, či majú rady zvieratká a koľkokrát denne si čistia zuby. Najinteligentnejšia otázka a vlastne aj jediná k súťaži prichádza od Zuzany Plačkovej. 


Odpovede finalistiek sú presne takej kvality, ako sú otázky. S rukami v bok a so širokým úsmevom najčastejšie odpovedajú jednoslovným „áno“, prípadne dodajú, že sa im „páčilo veľmi“. Ale dozvieme sa tiež, že Ráchel chce mať zadok veľký ako ten, ktorý má Kim Kardashian.

Odporúčané
Finalistky Miss Universe propagovali vapovanie. Vitamínové inhalátory môžu pritom poškodiť pľúca podobne ako tabak Finalistky Miss Universe propagovali vapovanie. Vitamínové inhalátory môžu pritom poškodiť pľúca podobne ako tabak 15. septembra 2022, 9:30


Keby sa niektorá aj rozhovorila, moderátor Vlado Varecha ju stopne s tým, že ďakuje, a ide sa ďalej. Treba stihnúť všetkých sponzorov. Keď sa súťažiacej pýta, či po vape inhalátore ostáva na perách rovnaká chuť ako po bozku, dievča sa zahanbene smeje. 


Moderátor zachraňuje situáciu tradičným: „Ďakujeme krásne.“ Vzápätí si to kazí otázkou, na akom zvieratku by si chcela jedna súťažiaca zajazdiť. Odpoveď je ešte lepšia: „Na zvieratku nie.“ Veríme, že mala na mysli motorku alebo kolotoč. Varecha sa asi zabudol prepnúť z moderovačky najsexistickejšej rádiovej šou v histórii Slovenska. 


Publikum v čete píše, že duševne umiera a že by to asi mala vyhrať radšej tá sponzorova loď. Niekto pochybuje, či si omylom nezapol Forresta Gumpa. Najsofistikovanejšia otázka je, či doma kúria plynom alebo elektrinou. „Elektrinou,“ vyhlási Alexandra sebavedomo, no hneď potom sa zháči. „Nie! S tým mi musia pomôcť rodičia,“ smeje sa. A ako by ušetrila? Tak, že nebude kúriť. 

Časť poroty.
Časť poroty. Zdroj: Reprofoto/Youtube/Miss Universe Slovakia

Fejk, ktorý sa nehrá 

Do konca šou sa ešte raz môžeme pokochať onou loďou, kde bola plavková a šatová šou. Niekde v troch štvrtinách nám dokrútka z kliniky estetickej medicíny definitívne potvrdí, že rezeň sa nepotí len v posilňovni. 


Keď si Karolína Michalčíková ako víťazka Miss Universe 2022 po hodine a pol konečne prevezme korunku, môžeme si konečne vydýchnuť a vážne sa zamyslieť nad otázkou, načo sú nám v roku 2022 súťaže krásy. 


Nerealistickej estetiky máme dosť na sociálnych sieťach a k príležitostiam robiť modeling sa poľahky dá dostať aj inak. Môžeme len zmierlivo dodať, že súťaže Miss sa na rozdiel od Instagramu aspoň nehrajú na realitu. Zostávajú pompéznou šou, kde človek nieže môže, ale musí vypnúť mozog.

Domov
Zdieľať
Diskusia