Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2023, 9:30
Čas čítania 4:30
Ema Stanovská

Toto sa stane s tvojím telom, keď na mesiac prestaneš piť alkohol: Od zlepšenia pleti a dychu až po dlhšiu erekciu

Toto sa stane s tvojím telom, keď na mesiac prestaneš piť alkohol: Od zlepšenia pleti a dychu až po dlhšiu erekciu
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZDRAVIE ALKOHOL ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ZDRAVIE
Uložiť Uložené

V ďalšom článku zo série Čo sa deje s tvojím telom, keď... sa pozrieme na mechanizmy, ktoré v tvojom tele nastanú už krátko po tom, čo sa rozlúčiš s alkoholom.

Mesiac bez alkoholu môže poriadne preveriť tvoju psychiku. Ak si zvyknutý dať si každý piatok pár pohárov vína alebo sa v sobotu večer opiť s kamarátmi, alkohol už zrejme v tvojom tele napáchal nejaké škody. Dobrá správa je, že niektoré z nich môžeš pomerne rýchlo napraviť – a k tomu získať ešte aj pár príjemností navyše.

V Refresheri ti v rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Konečne sa vyspíš

Možno ťa prekvapí, že jednou z prvých príjemností, ktoré ťa čakajú po skoncovaní s alkoholom, je zlepšenie dychu a telesnej vône. Pečeň spracováva väčšinu alkoholu, ktorý vypiješ, ale časť z tvojho tela odchádza močom, dychom a potom. To je dôvod, prečo alkoholici často nepríjemne zapáchajú. Ak pohárik borovičky nahradíš nealko drinkom, na druhý deň budeš voňať aj bez dezodorantu.

Už jeden týždeň bez alkoholu môže robiť zázraky s tvojím spánkom, a to z jednoduchého dôvodu. Spánok označujeme za kvalitný, ak si počas neho prejdeme šiestimi až siedmimi REM cyklami (skratka pre „Rapid Eye Movement“, fáza najhlbšieho spánku, kedy zrejme prebiehajú najdôležitejšie regeneračné procesy).

Alkohol narušuje najhlbšiu fázu spánku. Ak s ním prestaneš, možno konečne nebudeš počas dňa unavený.
Alkohol narušuje najhlbšiu fázu spánku. Ak s ním prestaneš, možno konečne nebudeš počas dňa unavený. Zdroj: Pexels

Keď večer „nasávaš“, zvyčajne máš iba jeden alebo dva REM cykly, čo je na dôkladnú regeneráciu smutno málo. Je to spôsobené aj tým, že alkohol narúša uvoľňovanie melatonínu v mozgu, tvrdia špecialisti na spánkovú medicínu. A preto, hoci ti pohár alkoholu pomôže večer rýchlejšie zaspať, na druhý deň sa budeš aj tak cítiť unavene a malátne.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Okrem toho môže alkohol spôsobiť, že sa zobudíš uprostred noci a budeš mať problém znovu zaspať. Zhoršuje aj niektoré poruchy, napríklad spánkové apnoe (zablokovanie dýchacích ciest). Podľa odborníkov by sme si mali dať posledný pohárik alkoholu aspoň štyri hodiny pred spaním.

Viac energie a lepšia nálada

Veľa sa hovorí o účinku alkoholu na pečeň, ale rovnako tak by sa mal spomínať aj jeho negatívny vplyv na mozog a nervovú sústavu. Dehydratácia spôsobená alkoholom často vedie k bolestiam hlavy, a to sa vôbec nemusíš „prepiť“ až k opici. Ak málo piješ (vodu) a si viac náchylný na migrény alebo bežné bolesti hlavy, aj pohár vína k večeri môže spôsobiť to, že na druhý deň budeš musieť siahnuť po tabletke proti bolesti.

Alkohol ovplyvňuje náš nervový systém aj mozog.
Alkohol ovplyvňuje náš nervový systém aj mozog. Zdroj: Pexels

S alkoholom súvisí aj pokles hladiny soli a draslíka, ktorý má negatívny vplyv na nervovú sústavu a správnu funkciu svalov. Nedostatok týchto minerálov môže spôsobiť bolesti hlavy, únavu a nevoľnosť. Keď prestaneš piť alkohol, frekvencia bolestí hlavy sa pravdepodobne zníži.

Domov
Zdieľať
Diskusia