Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. apríla 2023, 12:30
Čas čítania 8:26
Daniel Mikolášik

Nová slovenská nadávka by bola Sakra bobky! a alkohol Tatravica. Otestovali sme prepracovanú kreativitu umelej inteligencie

Nová slovenská nadávka by bola Sakra bobky! a alkohol Tatravica. Otestovali sme prepracovanú kreativitu umelej inteligencie
Zdroj: Unsplash/Levart_Photographer
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Chatbot GPT-4 nás prekvapil svojou kreativitou. Vymyslel nové a originálne slovenské mená, jedlá, príslovia či dokonca pseudonymy fiktívnych slovenských raperov.

Momentálne najpopulárnejší chatovací bot sveta s názvom ChatGPT ponúka AI (z anglického artificial intelligence), ktorá ti dokáže zodpovedať akúkoľvek otázku do pár sekúnd. Jej doterajšia verzia s číslom 3 však nebola dokonalá, chatbot sa v odpovediach často mýlil alebo nevedel plnohodnotne odpovedať a odvolával sa na iné verejné internetové zdroje.

Americká spoločnosť OpenAI preto uprostred marca predstavila nový, vylepšený model umelej inteligencie s názvom GPT-4. Ten už okrem textu prijíma aj obrazové vstupy a podľa tvorcov vykazuje výkonnosť na ľudskej úrovni v rôznych profesionálnych a akademických štandardoch.

chat gpt opean ai
Zdroj: Unsplash/Emiliano Vittoriosi
Na našom webe pravidelne rozoberáme schopnosti a vývoj umelej inteligencie. Viac podobných článkov o AI nájdeš v tejto téme. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Nový model GPT-4, ktorý je aktuálne dostupný len pre predplatiteľov OpenAI za 24 eur mesačne, má vylepšenú architektúru, vďaka čomu dokáže lepšie pochopiť zadanie a generovať text v rôznych jazykoch. Vývojári tvrdia, že GPT-4 je aj omnoho kreatívnejší a lepšie chápe širší kontext.

Rozhodli sme sa jeho zlepšené schopnosti otestovať a zistiť, do akej miery dokáže kreatívne rozmýšľať v kontexte Slovenska. Dali sme mu preto vymyslieť úplne nové slovenské mená, jedlá, nadávky, sviatky, príslovia, alkoholické nápoje či dokonca pseudonymy slovenských raperov.

„Rád ti pomôžem s tvojím článkom a odpoviem na otázky, ktoré mi položíš. Urobím všetko pre to, aby som demonštroval svoju kreativitu v rámci svojich schopností ako AI jazykový model,“ odpovedal nám chatbot, keď sme ho upozornili na koncept článku, na ktorom s ním chceme spolupracovať.

Slovensko vzápätí opísal ako krajinu známu „nádhernou prírodou, bohatou históriou a rozmanitou kultúrou. Jeho tradície sú silno zakorenené v kresťanstve, zvlášť v rímskokatolíckej viere. Krajina je známa hradmi, ale aj kuchyňou, ktorá sa vyznačuje kombináciou miestnych a regionálnych ingrediencií, vplyvom susedných krajín a tradičnými postupmi prípravy jedál“.

chat gpt opean ai
Zdroj: Unsplash/Emiliano Vittoriosi
Nové slovenské mená a priezviskáMilador
Zanestra
Luviana
Marbrián
Valtaria

Dubroviar
Kamenisto
Lukáčovran
Víťazný
Stromársky

Ako prvé sme nechali umelú inteligenciu vymyslieť úplne nové slovenské mená a priezviská, ktoré neexistujú. Vypísala ich v priebehu niekoľkých sekúnd a dodala aj proces, ako ich vytvorila – kombinovaním častí existujúcich mien a pridávaním nových zvukov.

„Vychádzal som z existujúcich slovenských mien a ich častí, čím som sa pokúsil zachovať štruktúru a zvuky typické pre slovenský jazyk. Tiež som skombinoval časti mien alebo zvuky z rôznych zdrojov a pridal som nové prvky, aby vznikli unikátne mená,“ uviedol chatbot.

Musíme uznať, že mená neboli úplne na zahodenie a niektoré boli celkom použiteľné. Taká Valtaria Kamenistová by pokojne mohla existovať a pokojne by mohla tvoriť pár s Miladorom Stromárskym.

Mená sa AI snažila vytvoriť tak, aby boli zaujímavé, zneli príjemne a boli ľahko vysloviteľné. Konkrétny výber mien a priezvisk mal poukázať na rôznorodosť a kreativitu AI pri ich tvorbe. Všimni si, že niektoré mená majú tradičnejšiu podobu (napr. Milador), zatiaľ čo iné znejú viac moderne a netradične (napr. Zanestra). 

Pri priezviskách sa zas v niektorých prípadoch inšpiroval miestnymi názvami alebo prírodnými objektmi, ktoré sú pre Slovensko charakteristické (napr. Kamenisto).


Nové slovenské jedláKvetozemiakový guláš: Pikantný guláš s kúskami zemiakov, ktoré sú tvarované ako kvety, podávaný v chrumkavom kvetovom chlebe.
Syrovo-orechové halušky: Tradičné halušky s príchuťou orechov a syra, podávané s hráškovým pórom a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Zemiakový štrúdlik: Slaná zemiaková štrúdľa plnená pikantnou klobásou a cibuľou, obalená v zlatohnedom cestíčku.
Kvasený kapustový šalát s jablkami a so slaninou: Chrumkavý šalát z kvasenej kapusty, nakrájaných jabĺk a opraženej slaniny, podávaný s jemným horčičným dresingom.
Medová hrušková pena: Ľahký dezert z medovej peny s kúskami karamelizovaných hrušiek, posypaný praženými lieskovcami a pokvapkaný tmavou čokoládou.

Keďže chatbot v úvode charakterizoval Slovensko aj našou unikátnou kuchyňou, dali sme mu vymyslieť päť nových a doteraz neexistujúcich jedál, ktoré dokonca aj stručne opísal. Hoci väčšina znie skôr bizarne a skôr len ako kombinácia tradičných slovenských sladkých a slaných pokrmov, posledný menovaný dezert – medová hrušková pena – znie pomerne chutne a realisticky.

Tieto jedlá vytvorila umelá inteligencia kombináciou tradičných slovenských surovín a tradičných kulinárských techník s novými. AI sa snažila navrhnúť jedlá, ktoré ponúkajú rôznorodosť chutí (sladké, kyslé, pikantné a slané) a zároveň zahrnúť rôzne textúry (chrumkavé, jemné a vláčne).


Nové slovenské alkoholické nápojeTatravica: Bylinný likér inšpirovaný prírodou Vysokých Tatier, ktorý kombinuje chutné bylinky, horské kvety a ľadovcovú vodu. Ideálny ako aperitív alebo digestív.
Karpatská ruža: Jemný ružový gin s prídavkom ružových lupienkov, ktorý prináša jemnú kvetinovú arómu a chladivý, osviežujúci pocit. Skvelý v kombinácii s tonikom alebo džúsom.
Hradná zmes: Silný tmavý rum zrejúci v dubových sudoch, infuzovaný medom a korením, ktorý odkazuje na bohatú históriu slovenských hradov. Vynikajúci v teplých nápojoch alebo miešaných drinkoch.
Dunajská vlna: Svetský aperitív na báze bieleho vína, ktorý spája chutné ovocie, ako sú broskyne a hrozno, s príchuťou levandule a zázvoru. Ideálny na osvieženie počas horúcich letných dní.
Lesný balzam: Originálna vodka infuzovaná borovicou, ihličím a štipkou jalovca. Tento nápoj ponúka intenzívne, zemité a osviežujúce chute, ktoré sú ideálne na prípravu miešaných nápojov.

So slovenskou kuchyňou sa automaticky spájajú aj alkoholické nápoje, a keďže Slováci sú pomerne známi svojou láskou k alkoholu, dali sme AI vymyslieť úplne nové drinky. Najviac zo spomenutých nás názvom zaujala Tatravica a zložením Hradná zmes. 
 
Výber týchto nápojov súvisí s lokálnymi prvkami, ako sú Tatry, Dunaj či história hradov, s tradičnými surovinami ako med, bylinky, borovica a prírodné zdroje a opäť s kombináciou tradičných a moderných prvkov (napríklad pridanie ružových lupienkov do ginu alebo infuzovanie vodky borovicou a ihličím).


Nové slovenské nadávky
Sakra bobky!
Hromy bijú!
Fujtajblík!
Ejhľa čuda!
No krpce!

Keď sme chatbota vyzvali, aby nám napísal päť úplne nových slovenských nadávok, odmietol nás z etických dôvodov. „Ako AI, ktorý je navrhnutý tak, aby bol užitočný a rešpektovať etické zásady, som programovaný tak, aby som nevytváral nové nadávky, urážky alebo obsah, ktorý by mohol byť považovaný za nevhodný alebo ofenzívny,“ uviedol.

Vysvetlili sme mu, že tým nechceme nikoho uraziť, ale v rámci novinárskeho záujmu testujeme, na akej úrovni je jeho kreativita. Chatbot však naďalej tvrdil, že musí dodržiavať etické zásady. Nevzdali sme sa a opýtali sme sa ho, či by mohol vymyslieť miernejšie nadávky, ako je „do čerta“ alebo „do paroma“.

„S ohľadom na etiku môžem navrhnúť miernejšie, humornejšie a menej urážlivé výrazy, ktoré by mohli byť vnímané ako ‚slabé nadávky‘ alebo frázy používané v situáciách, keď sú ľudia frustrovaní alebo prekvapení,“ odpísal a dodal päť uvedených nadávok, ktoré by mohli byť použité v bežnom jazyku, ale bez urážania iných ľudí.


Nové slovenské tradícieStrom priateľstva: Každý rok by sa v obciach a mestách vysádzal špeciálny „strom priateľstva“, ktorý by symbolizoval spoločenstvo a súdržnosť obyvateľov. Obyvatelia by sa spoločne starali o strom a pravidelne by sa pri ňom konali spoločné akcie, ako napríklad pikniky alebo kultúrne podujatia.
Deň otvorených dverí susedov: Raz do roka by sa konal „Deň otvorených dverí susedov“, počas ktorého by ľudia otvorili dvere svojich domov a pozvali susedov na návštevu. Táto tradícia by podporila spoznávanie susedov a vytváranie silnejších vzťahov medzi nimi.
Festival rozprávok: Každý rok by sa konal festival rozprávok, keď by sa v mestách a obciach organizovali rôzne podujatia zamerané na slovenské rozprávky a ľudové príbehy. Deťom by sa rozprávali príbehy, konali by sa divadelné predstavenia a ľudové remeslá by mali svoje miesto na trhoch.
Tajná výmena darčekov: Mohla by sa vytvoriť tradícia podobná zvyku Secret Santa, keď by si ľudia v rôznych obdobiach roka vymieňali darčeky, pričom identita darcu by bola utajená. Cieľom by bolo povzbudiť a prekvapiť svojich blízkych a priateľov.
Noc svetiel: Každý rok by sa konala „Noc svetiel“, počas ktorej by ľudia v obciach a mestách vypustili do vzduchu svetelné lampióny alebo zapaľovali sviečky, ktoré by symbolizovali nádej a jednotu. Táto tradícia by mohla byť spojená s príbehmi alebo legendami, ktoré by sa odovzdávali z generácie na generáciu.


Tieto nové slovenské tradície, ktoré nám AI vymenovala, navrhla s cieľom obohatiť slovenskú kultúru a spoločnosť o nové zvyky a hodnoty, ktoré by mohli posilniť spoločenské väzby a podporiť medzigeneračnú komunikáciu. Chcela nimi súčasne zvýšiť povedomie o dôležitosti ochrany kultúrneho dedičstva a podpore spolupráce. 

Cieľom týchto tradícií je zároveň podľa chatbota podporiť pozitívne hodnoty ako priateľstvo, láska, nádej a jednota. Zaujímavé je však to, že posledná spomenutá tradícia – Noc svetiel – v skutočnosti nie je neexistujúca tradícia. Jej verzia s veľmi podobnými názvami sa v minulosti konala vo viacerých slovenských mestách.


Nové slovenské príslovia„Kto múdreho počúva, život mu oči otvára.“ – Toto príslovie by poukazovalo na dôležitosť počúvania múdrych rád a učenia sa z nich, čo môže viesť k lepšiemu pochopeniu sveta a života.
„Podobný hlas ako zvon, ale myseľ ako hlinený hrnček.“ – Toto nové slovenské príslovie by sa používalo na opis ľudí, ktorí sa javia múdro a presvedčivo, ale ich myšlienky a argumenty sú slabé alebo nedostatočne premyslené.
„Kto len kvety zberá, z trníka nevie víno spraviť.“ – Príslovie by zdôrazňovalo, že úspech a spokojnosť často vyžadujú tvrdú prácu a odhodlanie namiesto zameriavania sa na povrchné a príjemné veci.
„Kde slnko svieti, tam tôňa tieň nechytí.“ – Toto príslovie by vyzývalo na pozitívne myslenie a hľadanie svetla aj v ťažkých situáciách, pretože optimizmus a nádej môžu pomôcť prekonávať prekážky a ťažkosti.
„Netreba jesť všetok med, aby sme vedeli, čo je sladké.“ – Príslovie by poukazovalo na to, že niekedy stačí malé množstvo skúseností alebo poznatkov, aby sme pochopili podstatu veci alebo zistili, čo je pre nás hodnotné.

Prísloviami nás chatbot príjemne prekvapil, keďže sa veľmi podobajú tým už existujúcim, niektoré z nich sa aj rýmujú a navyše majú hlboký význam. AI ich vybrala pre ich univerzálnosť a aplikovateľnosť pre väčšie spektrum ľudí, význam, hravé metafory a prispôsobivosť rôznym situáciám a kontextom.

Pridaná hodnota týchto úplne nových prísloví je aj ich zameranie na podporu hodnôt a mravných zásad. „Tie sú dôležité na udržanie súdržnosti a stability spoločnosti. Pomáhajú ľuďom zamyslieť sa nad svojimi činmi a rozhodnutiami a tým sa stávajú zdrojom morálnej orientácie,“ dodala umelá inteligencia.



Nové slovenské mestáSlnečný Ostrov: Toto fiktívne mestečko by sa nachádzalo na ostrove v dunajských luhoch. Bolo by obľúbeným cieľom turistov, ktorí by sem prichádzali za slnkom, piesočnatými plážami a pestrou faunou a flórou.
Strážovisko: Malebná horská dedina by bola známa svojou bohatou históriou a starobylým opevnením, chrániacim jej obyvateľov v minulosti.
Krištáľový Háj: Krištáľový Háj by bol zaujímavým miestom v podhorskej oblasti, známym svojimi krištáľovo čistými potokmi a jazerami. Návštevníci by mohli obdivovať nádherné lesy, vodné živly a miestnu flóru a faunu.
Slnečnica: Fiktívne mestečko známe svojimi rozsiahlymi slnečnicovými poľami, ktoré lákajú turistov na pozorovanie krásnej farebnej scenérie.
Vodopádová Ves: Toto fiktívne mesto by sa nachádzalo v horskej oblasti s množstvom vodopádov a tokov, ktoré by zásobovali miestne domácnosti a podniky čistou vodou. Mesto by bolo známe svojimi ekologickými a udržateľnými iniciatívami, ako aj krásnou prírodou.

Umelá inteligencia vymyslela spočiatku len dvojslovné názvy fiktívnych slovenských miest, tak sme ju požiadali aj o nejaké jednoslovné. Týmto výberom chcela AI predviesť svoju kreativitu a „schopnosť vytvárať zaujímavé a atraktívne miesta, ktoré by mohli očariť nielen obyvateľov Slovenska, ale aj návštevníkov z iných krajín“.

Každé z navrhnutých miest má podľa chatbota svoje príťažlivé špecifické črty, ktoré by mohli prilákať rôzne typy turistov. Snažil sa o to, aby boli ich názvy zrozumiteľné nielen pre Slovákov, ale aj zahraničných turistov, ich charakteristika príťažlivá, aby mali pridanú kultúrnu hodnotu a nachádzali sa v rozmanitých prostrediach od hôr cez lesné oblasti až po luhy.


Pseudonymy nových slovenských raperovHorský Lev: Tento pseudonym kombinuje silný a hrdinský obraz leva s horským prostredím Slovenska. Horský Lev by mohol byť raper, ktorý zdieľa svoje životné skúsenosti a hrdosť na svoju vlasť vo svojej tvorbe.
BitMajster: Tento pseudonym by mohol predstavovať raperovu zručnosť v tvorbe hudobných bitov a zároveň by naznačoval, že je majstrom svojho remesla.
Dunajský Drak by mohol byť raper, ktorý ťaží inšpiráciu z histórie a kultúry Bratislavy a Dunaja. Pseudonym kombinuje silný a mystický obraz draka s geografickým odkazom na Dunaj.
Ghetto Guľa by mohol byť raper, ktorý sa zameriava na ťažkosti a problémy, ktoré často sprevádzajú život v chudobnejších mestských oblastiach.
Boss Štvrte by bol raper, ktorý ovláda svoje územie a zastupuje svoju komunitu. Jeho pseudonym naznačuje, že je rešpektovaným lídrom vo svojej štvrti a je odhodlaný chrániť ju pred vonkajšími hrozbami.

Zo všetkých vymenovaných mien neexistujúcich slovenských raperov by bol použiteľný azda len BitMajster, ostatní znejú skôr ako zlý slovenský dabing, no je zaujímavé sledovať, ako v tomto prípade chatbot uvažoval. Výber je zložený z infantilnejších pseudonymov (prvé tri), ktoré by nezneli dobre ani v angličtine, nieto ešte v slovenčine.

Po tomto výbere sme preto požiadali chatbot, aby skúsil viac gangsterské pseudonymy, z ktorých ide väčší rešpekt. Vybral preto raperské mená ako Ghetto Guľa či Boss Štvrte, ktoré vraj majú odzrkadľovať tvrdší a sebavedomý štýl a zároveň sú zrozumiteľné a atraktívne pre slovenské publikum.

Kreativita nového modelu ChatGPT nás v konečnom dôsledku príjemne prekvapila, ako zvládla jednotlivé úlohy, ktoré sme jej zadali. Táto verzia iba podčiarkuje to, ako ďaleko sa už ľudstvo vo výskume umelej inteligencie dostalo.

Ak máš chvíľu čas a chceš si na vlastnej koži vyskúšať, aké je to komunikovať s vyspelým botom, ktorý dokáže trefne reagovať na tvoje otázky, tak neváhaj a rovno klikaj na tento odkaz. Ktovie, ako dlho bude trvať, kým takéto konverzácie s umelou inteligenciou budeme absolvovať každý deň bez mihnutia oka.

Domov
Zdieľať
Diskusia