Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2023, 12:30
Čas čítania 8:26
Daniel Mikolášik

Nová slovenská nadávka by bola Sakra bobky! a alkohol Tatravica. Otestovali sme prepracovanú kreativitu umelej inteligencie

Nová slovenská nadávka by bola Sakra bobky! a alkohol Tatravica. Otestovali sme prepracovanú kreativitu umelej inteligencie
Zdroj: Unsplash/Levart_Photographer
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Chatbot GPT-4 nás prekvapil svojou kreativitou. Vymyslel nové a originálne slovenské mená, jedlá, príslovia či dokonca pseudonymy fiktívnych slovenských raperov.

Momentálne najpopulárnejší chatovací bot sveta s názvom ChatGPT ponúka AI (z anglického artificial intelligence), ktorá ti dokáže zodpovedať akúkoľvek otázku do pár sekúnd. Jej doterajšia verzia s číslom 3 však nebola dokonalá, chatbot sa v odpovediach často mýlil alebo nevedel plnohodnotne odpovedať a odvolával sa na iné verejné internetové zdroje.

Americká spoločnosť OpenAI preto uprostred marca predstavila nový, vylepšený model umelej inteligencie s názvom GPT-4. Ten už okrem textu prijíma aj obrazové vstupy a podľa tvorcov vykazuje výkonnosť na ľudskej úrovni v rôznych profesionálnych a akademických štandardoch.

chat gpt opean ai
Zdroj: Unsplash/Emiliano Vittoriosi
Na našom webe pravidelne rozoberáme schopnosti a vývoj umelej inteligencie. Viac podobných článkov o AI nájdeš v tejto téme. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Nový model GPT-4, ktorý je aktuálne dostupný len pre predplatiteľov OpenAI za 24 eur mesačne, má vylepšenú architektúru, vďaka čomu dokáže lepšie pochopiť zadanie a generovať text v rôznych jazykoch. Vývojári tvrdia, že GPT-4 je aj omnoho kreatívnejší a lepšie chápe širší kontext.

Rozhodli sme sa jeho zlepšené schopnosti otestovať a zistiť, do akej miery dokáže kreatívne rozmýšľať v kontexte Slovenska. Dali sme mu preto vymyslieť úplne nové slovenské mená, jedlá, nadávky, sviatky, príslovia, alkoholické nápoje či dokonca pseudonymy slovenských raperov.

„Rád ti pomôžem s tvojím článkom a odpoviem na otázky, ktoré mi položíš. Urobím všetko pre to, aby som demonštroval svoju kreativitu v rámci svojich schopností ako AI jazykový model,“ odpovedal nám chatbot, keď sme ho upozornili na koncept článku, na ktorom s ním chceme spolupracovať.

Slovensko vzápätí opísal ako krajinu známu „nádhernou prírodou, bohatou históriou a rozmanitou kultúrou. Jeho tradície sú silno zakorenené v kresťanstve, zvlášť v rímskokatolíckej viere. Krajina je známa hradmi, ale aj kuchyňou, ktorá sa vyznačuje kombináciou miestnych a regionálnych ingrediencií, vplyvom susedných krajín a tradičnými postupmi prípravy jedál“.

chat gpt opean ai
Zdroj: Unsplash/Emiliano Vittoriosi
Nové slovenské mená a priezviskáMilador
Zanestra
Luviana
Marbrián
Valtaria

Dubroviar
Kamenisto
Lukáčovran
Víťazný
Stromársky

Ako prvé sme nechali umelú inteligenciu vymyslieť úplne nové slovenské mená a priezviská, ktoré neexistujú. Vypísala ich v priebehu niekoľkých sekúnd a dodala aj proces, ako ich vytvorila – kombinovaním častí existujúcich mien a pridávaním nových zvukov.

„Vychádzal som z existujúcich slovenských mien a ich častí, čím som sa pokúsil zachovať štruktúru a zvuky typické pre slovenský jazyk. Tiež som skombinoval časti mien alebo zvuky z rôznych zdrojov a pridal som nové prvky, aby vznikli unikátne mená,“ uviedol chatbot.

Musíme uznať, že mená neboli úplne na zahodenie a niektoré boli celkom použiteľné. Taká Valtaria Kamenistová by pokojne mohla existovať a pokojne by mohla tvoriť pár s Miladorom Stromárskym.

Mená sa AI snažila vytvoriť tak, aby boli zaujímavé, zneli príjemne a boli ľahko vysloviteľné. Konkrétny výber mien a priezvisk mal poukázať na rôznorodosť a kreativitu AI pri ich tvorbe. Všimni si, že niektoré mená majú tradičnejšiu podobu (napr. Milador), zatiaľ čo iné znejú viac moderne a netradične (napr. Zanestra). 

Pri priezviskách sa zas v niektorých prípadoch inšpiroval miestnymi názvami alebo prírodnými objektmi, ktoré sú pre Slovensko charakteristické (napr. Kamenisto).


Nové slovenské jedláKvetozemiakový guláš: Pikantný guláš s kúskami zemiakov, ktoré sú tvarované ako kvety, podávaný v chrumkavom kvetovom chlebe.
Syrovo-orechové halušky: Tradičné halušky s príchuťou orechov a syra, podávané s hráškovým pórom a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Zemiakový štrúdlik: Slaná zemiaková štrúdľa plnená pikantnou klobásou a cibuľou, obalená v zlatohnedom cestíčku.
Kvasený kapustový šalát s jablkami a so slaninou: Chrumkavý šalát z kvasenej kapusty, nakrájaných jabĺk a opraženej slaniny, podávaný s jemným horčičným dresingom.
Medová hrušková pena: Ľahký dezert z medovej peny s kúskami karamelizovaných hrušiek, posypaný praženými lieskovcami a pokvapkaný tmavou čokoládou.

Keďže chatbot v úvode charakterizoval Slovensko aj našou unikátnou kuchyňou, dali sme mu vymyslieť päť nových a doteraz neexistujúcich jedál, ktoré dokonca aj stručne opísal. Hoci väčšina znie skôr bizarne a skôr len ako kombinácia tradičných slovenských sladkých a slaných pokrmov, posledný menovaný dezert – medová hrušková pena – znie pomerne chutne a realisticky.

Tieto jedlá vytvorila umelá inteligencia kombináciou tradičných slovenských surovín a tradičných kulinárských techník s novými. AI sa snažila navrhnúť jedlá, ktoré ponúkajú rôznorodosť chutí (sladké, kyslé, pikantné a slané) a zároveň zahrnúť rôzne textúry (chrumkavé, jemné a vláčne).


Nové slovenské alkoholické nápojeTatravica: Bylinný likér inšpirovaný prírodou Vysokých Tatier, ktorý kombinuje chutné bylinky, horské kvety a ľadovcovú vodu. Ideálny ako aperitív alebo digestív.
Karpatská ruža: Jemný ružový gin s prídavkom ružových lupienkov, ktorý prináša jemnú kvetinovú arómu a chladivý, osviežujúci pocit. Skvelý v kombinácii s tonikom alebo džúsom.
Hradná zmes: Silný tmavý rum zrejúci v dubových sudoch, infuzovaný medom a korením, ktorý odkazuje na bohatú históriu slovenských hradov. Vynikajúci v teplých nápojoch alebo miešaných drinkoch.
Dunajská vlna: Svetský aperitív na báze bieleho vína, ktorý spája chutné ovocie, ako sú broskyne a hrozno, s príchuťou levandule a zázvoru. Ideálny na osvieženie počas horúcich letných dní.
Lesný balzam: Originálna vodka infuzovaná borovicou, ihličím a štipkou jalovca. Tento nápoj ponúka intenzívne, zemité a osviežujúce chute, ktoré sú ideálne na prípravu miešaných nápojov.
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133759 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nám AI najprv nechcela vymyslieť nové slovenské nadávky.
  • Ako sme ju napokon prehovorili.
  • Aký bol jej kreatívny postup.
  • Ktoré meno fiktívneho slovenského rapera by bolo použiteľné.
  • Aké nové slovenské tradície, mestá či príslovia vymyslela.
Domov
Zdieľať
Diskusia