Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2023, 20:13
Čas čítania 0:58
Radim Šlechta

Vzdialená galaxia sa nečakane otočila k Zemi, vedci na to prišli pozorovaním výtryskov plazmy z jej čiernej diery

Vzdialená galaxia sa nečakane otočila k Zemi, vedci na to prišli pozorovaním výtryskov plazmy z jej čiernej diery
Zdroj: NASA
NEWS VEDA A VÝSKUM VESMÍR
Uložiť Uložené

Vedecký tím preskúmal 657 miliónov rokov vzdialenú galaxiu, výtrysky z jej jadra smerujú k našej planéte.

Vedcom nesedeli údaje, preto sa rozhodli preskúmať galaxiu PBC J2333.9-2343. Po bližšom skúmaní sa ukázalo, že výtrysky plazmy z jej jadra, ktoré vychádzajú zo supermasívnej čiernej diery alebo jej okolia, smerujú priamo k našej planéte. Ide o takzvaný blazar, informuje Royal Astromical Society.

Galaxiu PBC J2333.9-2343 najprv klasifikovali ako gigantickú rádiovú galaxiu. V jednej fáze totiž vymrštila na oboch svojich stranách tyrkysový materiál so šírkou približne štyri milióny svetelných rokov. To predstavuje približne štvornásobok veľkosti našej galaxie. Bolo teda prekvapením, keď sa zistilo, že sa galaxia otočila smerom k Zemi. 

„Galaxiu sme začali študovať, pretože vykazovala zvláštne vlastnosti. Našou hypotézou bolo, že relativistický výtrysk jej supermasívnej čiernej diery zmenil svoj smer. Aby sme túto myšlienku potvrdili, museli sme urobiť mnoho pozorovaní,“ uviedla autorka článku Lorena Hernández-García z Astrofyzikálneho ústavu Millenium.

Pre tento 90-stupňový pohyb je teraz galaxia PBC J2333.9-2343, ktorá je od nás vzdialená 657 miliónov svetelných rokov, naklonená priamo na Zem a v jej jadre sa nachádza už spomínaný blazar. Týmto termínom sa označuje jadro galaxie, ktorého výtrysk plazmy smeruje k našej planéte.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Na oboch stranách galaxie sú dva veľké laloky, ktoré sú na tom podľa vedeckého tímu najzaujímavejšie. „Skutočnosť, že vidíme, že jadro laloky nevyživuje, znamená, že sú veľmi staré. Sú to pozostatky minulej aktivity, zatiaľ čo štruktúry nachádzajúce sa bližšie k jadru predstavujú mladšie a aktívnejšie jety,“ uviedla Hernández-García.

Zatiaľ však nie je jasné, ako k rotácii došlo. Jedným z vysvetlení môže byť podľa astronómov to, že sa stretla s inou galaxiou.

Domov
Zdieľať
Diskusia