Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2023, 12:30
Čas čítania 8:59
Adam Novosad

Slovák sa živí hraním pokru: Ak stretneš slabého hráča, ktorý má 10-tisíc eur, musíš hrať aj na večeri s frajerkou (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Jakub s pokrom začínal ako tínedžer, párkrát už padol na nulu, no opäť sa pozbieral a vyšplhal sa až na vrchol.

„Na Slovensku sa hrajú privátne hry. Musíš tam byť pozvaný, musíš byť s niekým kamarát, lebo inak sa tam nedostaneš. Najväčšie privátky sú určite tie, o ktorých sa nevie a o tých neviem ani ja. Je to tam ako vo westerne, žiadna ochranka, vlastné pravidlá a cítiš sa blbo vyhrať tam veľa peňazí, lebo nikdy nevieš, ako to dopadne,“ hovorí profesionálny hráč pokru Jakub Janošovský. 

Odporúčané
Martina je prvá Slovenka, ktorá prešla všetkých 195 krajín sveta: Nevlastním nič, na drahé kabelky som nikdy nemíňala (Rozhovor) Martina je prvá Slovenka, ktorá prešla všetkých 195 krajín sveta: Nevlastním nič, na drahé kabelky som nikdy nemíňala (Rozhovor) 6. januára 2023, 14:30

Jakub sa pokrom živí už dlhé roky, no ako sám priznáva, nie je to vždy med lízať. Od svojich 18 rokov už dvakrát padol na nulu, ale vždy sa mu podarilo vyšplhať naspäť. 

„Stáva sa, že idem s frajerkou na večeru, ale pod stolom mám mobil a pozerám, či k pokrovému stolu neprišiel niekto, s kým je ľahké vyhrať. Niekto môže mať dojazdy alebo je prefetovaný a za hodinu ti môže odovzdať 10 000 eur. Vtedy to pochopí aj frajerka, že za tie peniaze môžeme napríklad niekam ísť,“ vysvetľuje, akou veľkou súčasťou života sa preňho poker stal.

Jakub Janošovský, poker
Zdroj: archív respondenta

S pokrom si začínal ako tínedžer. Zaplatil si si tréning u profesionálneho pokrového kouča, aj keď si nemal ani 18 rokov. Čo ťa k tomu viedlo?

Už ako 14-ročný som mal vnútorný pocit, že by som mal s peniazmi nakladať trochu rozumne, tak som si zaplatil pokrový koučing. Ale v skutočnosti mi srdce hovorilo, že by som si mal kúpiť dva batmobily. Nevedel som veľmi po anglicky, ale našťastie ten koučing bol cez Skype a bez kamery, tak som sa tváril, že som dospelý, a tomu koučovi to asi bolo jedno. 

Možno si pomyslel, že je lepšie dávať rady 14-ročnému, ktorý s nimi bude vedieť dlhší čas narábať efektívne, ako keby koučoval staršieho človeka. Ale mne to v tom čase nič nedalo, lebo úroveň koučingu bola príliš vysoká a ja som tie informácie začal využívať nakoniec len pred pár rokmi.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Hovoril si, že sa nesnažíš naraz vyhrať desaťtisíce, ale priebežne každý mesiac zarábať pár tisíc, aby si sa pokrom mohol živiť. Ako by si opísal profesionálneho hráča pokru?

Profesionálny hráč pokru je pre mňa človek, u ktorého tvoria zárobky z pokru väčšinu príjmov. Nemusí to byť sto percent príjmov, ale určite väčšina. Ja som si kedysi uvedomil, že naozaj nechcem vstávať o siedmej ráno do práce, tak som videl hodnotu v tom, že by som začal hrávať poker. Vtipné je to, že poker je hra, o ktorej si takmer všetci myslia, že ju vedia hrať dobre. A to nie je pravda.


Neexistuje najlepší pokrový hráč, ale hovorí sa skôr o tom, že máme napríklad top jedno percento hráčov. Vždy sa môžeš snažiť nájsť nový prístup k hre, ktorý bude profitabilnejší.

Keď prídem do kasína, snažím sa vyberať si stoly podľa hodnoty, ktorú pre mňa predstavujú. Ak vidím stoly, na ktorých nebude ľahké zarobiť peniaze a bol by to pre mňa zbytočne náročný večer, tak sa otočím a idem domov. Viem, kto je dobrý, kto nie je dobrý, a nepotrebujem si s niekým porovnávať pipíky.

Jakub Janošovský, poker
Zdroj: archív respondenta

Pred pár rokmi si vysvetľoval, že si zatiaľ za víkend najviac vyhral okolo 10-tisíc eur. Teraz sa to posunulo výrazne vyššie. Koľko to je aktuálne?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128856 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú najvyššiu čiastku sa mu doteraz podarilo vyhrať. 
  • Ako vie odhadnúť, ktorý hráč je slabý a prišiel mu iba odovzdať tisíce eur.
  • Koľko peňazí potrebuje zarobiť, aby si pokryl svoje ročné náklady.
  • Či vyzerajú súkromné pokrové hry tak ako v gangsterských filmoch.
  • Ako raz Slovák v teplákoch vytiahol kľúče od Bentley a 10-tisíc eur v hotovosti.
Domov
Zdieľať
Diskusia