Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2023, 14:30
Čas čítania 6:20
Adriana Královičová

Slovenská fotografka Lena Knappová: Keď ma na Instagrame začala sledovať Bella Hadid, hneď mi pribudlo 400 followerov (Rozhovor)

Slovenská fotografka Lena Knappová: Keď ma na Instagrame začala sledovať Bella Hadid, hneď mi pribudlo 400 followerov (Rozhovor)
Zdroj: ©️Lena Knappova
MÓDA FOTOGRAFIE MÓDA ROZHOVORY UMENIE ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Keď Lena Knappová prišla do Paríža, musela mať tri práce. Dnes fotí zákulisia fashion weekov tých najznámejších značiek. Najlepší dojem na ňu zanechala Bella Hadid či Viviene Westwood, Kendall Jenner ju svojou arogantnosťou neprekvapila.

„Keď ma začala sledovať na Instagrame Bella Hadid, zrazu mi pribudlo asi 400 followerov. Boli to aj rôzne fanúšikovské stránky, ktoré mi písali, či by som jej nemohla napísať to a to,“ hovorí Lena Knappová, ktorá si v Paríži vybudovala úspešnú kariéru v módnom biznise.

Keď skončila bakalárske štúdium v Bratislave, odišla do Francúzska. Nešla tam kvôli foteniu, chcela si dať prihlášku na štúdium maľby, ale okolnosti to zariadili inak. Naskytla sa jej možnosť pracovať ako asistentka známeho fotografa. Neskôr začala pracovať na voľnej nohe. Venuje sa dokumentárnej, situačnej fotke, no fotí aj fotky z prehliadok, závisí od zadania klienta. 

Pred jej objektív sa postavilo mnoho slávnych mien zo sveta módy, či už Gigi Hadid, alebo Kendall Jenner, portfólio dopĺňajú značky ako Chanel, Dior, Givenchy či YSL. 

V rozhovore sa dozvieš, aké pre ňu bolo fotiť na poslednej Lagerfeldovej prehliadke pre Chanel pred jeho smrťou, či je medzi fotografmi veľká rivalita, ako na ňu pôsobili tie najznámejšie modelky 90. rokov a čo si myslí o módnom biznise.   

Lena pochádza z Trenčína.
Lena pochádza z Trenčína. Zdroj: Archív Lena Knappová/Samuel Alexander


Do Paríža si odišla, pretože si chcela študovať maľbu. Ako si sa nakoniec dostala k foteniu zákulisia prehliadok fashion weekov?

Na začiatku som robila naozaj všeličo, umývala riady, učila angličtinu. Asi po roku v Paríži sa mi ozvala moja kamarátka, či by som nechcela robiť asistentku slávnemu fotografovi Stevovi Woodovi. Samozrejme, som to prijala, móda ma vždy bavila. Vo svojom voľnom čase som vždy nosila so sebou fotoaparát a robila „street“ fotky ľudí na ulici.

Odporúčané
TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky 19. apríla 2024, 11:00

Popri mojich troch zamestnaniach som to vtedy vnímala ako niečo, kde sa odreagujem a možno sa posuniem ďalej. Vyzeralo to tak, že som mu pomáhala so svetlami, nosila veci a upravovala fotky. No popritom som si stihla fotiť aj pre seba.

Ako sa takýto fotograf dostane na fashion week? Vyberajú si ho priamo značky?

Existujú tri hlavné možnosti, ako sa tam môžeš ako fotograf dostať. Buď ťa osloví priamo klient a ideš to fotiť pre neho, to je často môj prípad. Môže ťa zavolať aj iný fotograf, ktorý ťa pozná, alebo požiadaš o akreditáciu.

Veľa fotografov dostane pozvánku, ale neprídu. Niektorých nezaujíma móda, vidia len zárobok. Ja mám veľmi rada módu, veľa prehliadok si rada pozriem. Je to, samozrejme, iné, pretože fotím aj pre seba. Snažím sa fotiť aj nie úplne veľké prehliadky, tí menej známi dizajnéri ti zaplatia často viac.

Fotila si na poslednej Lagerfeldovej prehliadke pre Chanel pred jeho smrťou. Ako si to prežívala? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128803 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na ktorú modelku doteraz rada spomína a čím ju neprekvapila Kendall Jenner.
  • Ktorí dizajnér či dizajnérka je pre ňu prototyp najmilšieho človeka.
  • Ako vnímajú značky fotografov a koľko si dokážu zarobiť.
  • Či je medzi fotografmi na fashion weeku veľká rivalita.
Domov
Zdieľať
Diskusia