Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. januára 2023, 18:33
Čas čítania 1:12
Peter Vnuk

Pozri sa, ako vyzerá nový ovládač Playstation 5. Leonardo je vysoko prispôsobiteľný

Pozri sa, ako vyzerá nový ovládač Playstation 5. Leonardo je vysoko prispôsobiteľný
Zdroj: blog.playstation.com
TECH HERNÉ KONZOLY HRY OVLÁDAČE PERIFÉRIE PLAYSTATION 5
Uložiť Uložené

Ovládač má pomôcť hendikepovaným hráčom, aj keď môže byť užitočný pre každého.

Spoločnosť Sony sa rozhodla v rámci rozšírenia dostupnosti svojich herných konzol prísť s unikátnym ovládačom. Na CES 2023 predstavila verejnosti projekt Leonardo pre Playstation 5. V spolupráci s expertmi, členmi hernej komunity a hernými vývojármi vznikla prispôsobiteľná ovládacia súprava, ktorá má pomôcť primárne hráčom s hendikepom.

Cieľom je umožniť každému hrať hry pohodlnejšie, komfortnejšie a dlhšie. Ide napríklad o obmedzené motorické funkcie či ťažkosti s udržaním ovládača v rukách, ale aj o problémy so stláčaním tlačidiel a páčok alebo aj o to, keď hráč nedokáže posúvať prst po dotykovej ploche bežného ovládača.

leonardo, ovládač, ps5, playstation, sony
Zdroj: blog.playstation.com

Komponenty ovládača Leonardo sú vymeniteľné a týka sa to analógových páčok aj tlačidiel, ktoré možno na ovládač nasadiť v rôznych tvaroch a veľkostiach. Vďaka tomu si hráč dokáže svoj ovládač poskladať presne do takej konfigurácie, aká mu vyhovuje.

Upraviteľnosť sa však týka aj softvéru. To znamená, že tlačidlám možno prideľovať rôzne funkcie a viacero tlačidiel môže vykonávať tú istú funkciu. Tieto konfigurácie možno ukladať do maximálne troch profilov a tie následne prepínať pomocou profilového tlačidla.

Ovládače projektu Leonardo spolupracujú s klasickými ovládačmi Dualsense, pričom naraz možno pripojiť dva ovládače Leonardo a jeden bežný.

Vďaka tomu môže viacero hráčov z rodiny či komunity hrať súčasne na jednej konzole. Ich vypínanie a zapínanie je pritom dynamické, takže sa netreba trápiť s prípadnou zmenou.

leonardo, ovládač, ps5, playstation, sony
Zdroj: blog.playstation.com

Leonardo navyše podporuje aj široké spektrum rôznych periférií od iných výrobcov prostredníctvom portu jack 3,5 mm. Ďalšia výhoda pre hendikepovaných hráčov tkvie v tom, že ovládač nemusia vôbec držať v ruke, možno ho používať aj položený napríklad na stole či stoličke alebo pripevnený na statív, prípadne stojan. Smerovú orientáciu ovládača Leonardo možno takisto nastaviť podľa potreby hráča.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Azda jediná nie práve najlepšia správa je, že Leonardo je projekt, ktorý je v tejto chvíli v štádiu vývoja, a tak si na výsledný produkt budeme musieť ešte nejaký čas počkať.

Domov
Zdieľať
Diskusia