Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
10. januára 2023 o 14:30
Čas čítania 3:23
Ema Stanovská

8 chýb pri mrazení potravín: Ktoré potraviny by si nemal dávať do mrazničky a prečo jedlo nesmieš rozmrazovať pri izbovej teplote

8 chýb pri mrazení potravín: Ktoré potraviny by si nemal dávať do mrazničky a prečo jedlo nesmieš rozmrazovať pri izbovej teplote
Zdroj: Pexels
GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Týchto chýb by si sa mal určite vyvarovať, ak chceš, aby si jedlo v tvojej mrazničke zachovalo všetky živiny.

Mraznička nám pomáha predĺžiť trvanlivosť potravín, zabrániť ich plytvaniu a ušetriť čas. Zdá sa, že používať ju nie je žiadna veda. Často však robíme zbytočné chyby, pre ktoré potraviny nielen strácajú svoju chuť a kvalitu, ale môžu nám spôsobiť aj zdravotné problémy. V tomto článku ti poradíme, na čo by si si mal dať pri mrazení pozor a čoho by si sa mal, naopak, vyvarovať.

V Refresheri píšeme o nových reštauráciách, robíme rozhovory so špičkovými kuchármi, ale prinášame aj praktické rady, ktoré ti ušetria čas a peniaze. Všetky články o jedle nájdeš v téme Gastro, ktorú nezabudni sledovať. Túto prácu môžeme robiť aj vďaka členom Refresher+ klubu – ak nám chceš pomôcť, staň sa jedným z nich.

Jedlo rozmrazuješ pri izbovej teplote

Väčšina z nás rozmrazuje potraviny na kuchynskej linke, pretože je to veľmi rýchle, pohodlné a jednoduché. Jedlo skrátka necháš v kuchyni, a keď sa vrátiš domov, je rozmrazené. Ale podľa úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý spadá pod americké ministerstvo poľnohospodárstva, to nie je najlepšia voľba. 

Odporúčané
Kde v Košiciach si dáš najlepší burger? Zoznam top podnikov v metropole východu, ktoré ťa rozhodne nesklamú (Rebríček) Kde v Košiciach si dáš najlepší burger? Zoznam top podnikov v metropole východu, ktoré ťa rozhodne nesklamú (Rebríček) 29. októbra 2024 o 14:30

Problém môžeš mať najmä s mäsom. Len čo sa zmrazené mäso oteplí na 4 °C, začnú sa v ňom množiť baktérie – a to aj vtedy, keď je stred ešte stále zmrazený. Zmrazené potraviny by si nemal nechávať pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny a z rovnakého dôvodu ich nesmieš rozmrazovať v teplej ani horúcej vode.

mraznička, chladnička
Zdroj: Pexels

Jedlo by si mal rozmrazovať iba v chladničke, mikrovlnke alebo miske so studenou vodou. Rozmrazovanie v chladničke trvá oveľa dlhšie, ale je šetrnejšie a bezpečnejšie. V studenej vode to bude trvať o niečo kratšie a každú polhodinu by si mal vymieňať vodu.

Zle rozmrazuješ v mikrovlnnej rúre

Hoci rozmrazovanie v mikrovlnke je relatívne bezpečné, prináša aj isté riziká. Ak ju nenastavíš správne, jedlo nielenže stratí časť svojej kvality, ale nemusí sa úplne rozmraziť, prípadne sa rozmrazí nerovnomerne. 

Pri niektorých potravinách hrozí, že vonkajšok sa bude topiť, no stred pritom ostane zmrazený. Podobne ako v prípade rozmrazovania pri izbovej teplote sa teda môže stať, že sa rozmnožia baktérie. 

Nezabudni tiež, že na rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre by si vždy mal použiť na to určený režim, nikdy klasický ohrev potravín. Jedlo by si mal následne ihneď uvariť.

Nesprávne balíš potraviny

Potraviny sa v mrazničke môžu ľahko znehodnotiť, ak nie sú zabalené správne. Predpokladáme, že sa ti nechce oškrabávať kryštáliky ľadu z tvojej obľúbenej zmrzliny alebo odtrhávať kusy ľadu z polievkovej zeleniny.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako baliť potraviny, aby sa v mrazničke nepokazili.
  • Ktoré potraviny by si určite nemal zmrazovať.
  • Prečo by si mal bobuľovité ovocie pred konzumáciou povariť.
  • Akú teplotu by mala mať mraznička a ako by mala byť naplnená.
  • Ako správne rozmraziť zeleninu.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128329 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 100 % zľava na lístok na linke Bratislava – Viedeň/Schwechat , 30 % zľava na ročné predplatné Rejoy alebo 20 % zľava na nákup v The Streets
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia