Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. januára 2023, 11:00
Čas čítania 2:09
Tímea Krauszová

Chystáš sa randiť v roku 2023? Na „trhu“ ťa čaká mnoho čerstvo rozídených ľudí, ktorí chcú otvorene hovoriť o sexe či o peniazoch

ZAUJÍMAVOSTI O VZŤAHOCH A LÁSKE ONLINE ZOZNAMKY RANDENIE V 21. STOROČÍ
Uložiť Uložené

Vyplýva to z prieskumu zoznamovacej aplikácie Bumble, ktorá analyzovala viac ako 10-tisíc odpovedí z celého sveta.

Väčšina online zoznamiek sa snaží na základe interných dát predpovedať, v čom sa správanie vzťahuchtivých (alebo sexuchtivých) ľudí v najbližšom čase zmení. Podľa najnovšieho prieskumu má až 70 % ľudí, ktorí používajú aplikáciu Bumble, dobrý pocit z randenia v roku 2023. Sú otvorenejší, skúsenejší a pripravení hodiť sa do vôd vášne a lásky.

Na výzore záleží menej, na hodnotách oveľa viac

Pandémia covidu sa podpísala aj pod tým, kto zoznamovacie aplikácie využíva. Podľa aplikácie Bumble až 39 % používateľov ukončilo vzťah či manželstvo v posledných dvoch rokoch a viac ako tretina z nich používa zoznamovacie apky prvýkrát v živote. Na vlastnej koži teda zisťujú, aké to je, písať si s neznámymi ľuďmi v nádeji, že preskočí iskra. 

Na fotkách však už možno až tak nezáleží.

Viac ako tretina ľudí (38 %) v prieskume uviedla, že sú pripravení randiť aj s ľuďmi, ktorí nevyzerajú ako ich typ. Väčšine opýtaných (63 %) záleží viac na emocionálnej zrelosti než na výzore. Vyzerá to tak, že hľadajú skutočné spojenie a neboja sa určiť si aj svoje hranice.

Už minulý rok tak urobilo 52 % používateľov aplikácie. Ide najmä o ochranu vlastných emocionálnych potrieb, čo im umožnilo byť otvorenejší a zároveň ich to ochránilo pred prílišnými spoločenskými záväzkami. Práve rovnováha bude v roku 2023 pre ľudí na zoznamke dôležitá.

Väčšine opýtaných (63 %) záleží viac na emocionálnej zrelosti než na výzore.
Väčšine opýtaných (63 %) záleží viac na emocionálnej zrelosti než na výzore. Zdroj: Pexels/cottonbro

Takmer polovica (49 %) totiž chce rovnováhu medzi prácou, súkromím a vzťahmi. Prioritou sa pritom stáva ich vlastný balans a niektorí ľudia (13 %) už radšej ani nechcú chodiť s niekým, kto má príliš vyčerpávajúcu prácu.

Viac než polovica sa chce vo svojom živote viac zamerať na vedomé vytváranie priestoru na oddych a rovnako tak vyše polovici ľudí záleží viac na tom, či aj potenciálny partner má v živote rovnováhu medzi prácou a súkromím. Je to pre 54 % dokonca až dôležitejšie než kariéra potenciálneho partnera.

Anketa:
Používaš online zoznamky ako Tinder, Badoo či Bumble?
Áno.
Nie.
Premýšľam nad tým.
Áno.
39 %
117 Hlasov
Nie.
35 %
105 Hlasov
Premýšľam nad tým.
25 %
75 Hlasov

Hovoriť budeme o sexe aj o peniazoch, už od prvého rande

Najväčšia zmena nás zrejme čaká na fronte rodových stereotypov. Tie drvivá väčšina mužov (74 %!) odmieta. Podľa dát aplikácie Bumble reflektovali svoje správanie v minulom roku a viac ako polovica z nich ho chce v tomto roku zmeniť. Muži sú pripravení viac hovoriť o svojich pocitoch, neboja sa prejaviť emócie a 49 % opýtaných dokonca verí, že lámanie rodových stereotypov vo vzťahoch je výhodné pre obe strany.

Odporúčané
Tinder prezradil, ako sme randili v roku 2022: Mladí ľudia sa vyhýbajú toxickým vzťahom, nepijú toľko a túžia po vernosti Tinder prezradil, ako sme randili v roku 2022: Mladí ľudia sa vyhýbajú toxickým vzťahom, nepijú toľko a túžia po vernosti 27. decembra 2022, 13:30

A lámať sa v roku 2023 nebudú len stereotypy (či srdcia). Vyzerá to tak, že tabuizované témy, ako sú sex a peniaze, sa stávajú prijateľnejšie v rozhovoroch na rande. Takmer polovica opýtaných vraví, že pokiaľ ide o sex a intimitu, majú otvorenú myseľ a že o sexuálnych túžbach a potrebách je dôležité hovoriť v raných fázach vzťahu. Okrem toho pätina opýtaných začala viac vlastnú sexualitu objavovať už v roku 2022 a chce v tom pokračovať.

To, že si na zoznamke, pritom automaticky neznamená, že máš aj aktívny sexuálny život. Tretina opýtaných ho momentálne nemá. Opýtaní, ktorí to uviedli, sú s tým v pohode.

Čo sa týka peňazí, ľudia chcú o nich hovoriť otvorenejšie. Dokonca si určujú aj finančné hranice v rámci randenia (28 %). Exkluzívne a drahé prvé rande už toľko ľudí neohúri, tvrdí 32 % opýtaných. Viac ako polovica preferuje neformálne prvé rande pred niečím prepychovým.

Anketa:
Hovoríš otvorene o svojich potrebách a túžbach v oblasti sexuality od začiatku vzťahu?
Jasné, je to pre mňa dôležité.
Neotvorím túto tému, ale nevadí mi hovoriť o tom.
Nie, hanbím sa/nie je mi to príjemné.
Jasné, je to pre mňa dôležité.
31 %
Neotvorím túto tému, ale nevadí mi hovoriť o tom.
54 %
Nie, hanbím sa/nie je mi to príjemné.
15 %

Dáta pochádzajú z interného prieskumu zoznamky Bumble, do ktorého sa zapojilo 14 300 používateľov z celého sveta. Zber dát trval od 12. októbra do 1. novembra 2022.

Domov
Zdieľať
Diskusia