Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Pexels.
14. decembra 2022, 14:38
Čas čítania 1:51
Sponzorovaný obsah

Kedy sa oplatí požičať si a kedy je lepšie sa do pôžičky nepúšťať?

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE
Uložiť Uložené

Ako spoznať, či sa pre ňu rozhodnúť?

Každý človek sa môže dostať do situácie, keď bude nad pôžičkou uvažovať. Niekedy je pôžička výhodným a prínosným riešením, niekedy nie. Ako spoznať, či sa pre ňu rozhodnúť, alebo hľadať riešenie inde?

Kedy je pôžička prínosná? Keď vám prinesie úžitok

Pre pôžičku sa ľudia obvykle rozhodujú v situáciách, keď sa vďaka nej dočkajú úžitku. Nakúpia za ňu produkty či služby, ktoré pre nich budú mať dlhodobý prínos. Ten by mal trvať dlhšie ako samotné splácanie pôžičky. O čo konkrétne ide?

  •  Automobil – obstaranie automobilu v únosnej cenovej hladine.
  •  Štúdium – oplatí sa investovať do štúdií a kurzov, vďaka ktorým môžete nájsť lepšiu prácu alebo si vďaka nim zlepšíte postavenie na pracovnom trhu.
  • Nákup elektrospotrebičov – pokiaľ vám náhle doslúži práčka, chladnička alebo iný elektrospotrebič dennej potreby, nie je od veci si naň požičať. Pokiaľ si navyše zaobstaráte úsporný model, budete vďaka nemu šetriť financie na jeho prevádzku, čo sa pozitívne odrazí vo vašom domácom rozpočte.

Je dôležité pamätať na to, či budete schopní pôžičku splácať. Zohľadnite pritom stabilitu svojho zamestnania aj rodinné pomery.

Kedy je pôžička zbytočná a je lepšie sa jej vyhnúť?

Odborníci radia, aby si ľudia nepožičiavali na veci, ktoré nepotrebujú, ale iba túžia po ich vlastnení. V podstate ide o chtivosť, keď produkt neprináša dlhodobý úžitok a náklady naň sú vyššie ako akýkoľvek jeho prínos. Pôžička je zbytočná v prípade:

  • keď si požičiavate na zbytočne drahé darčeky na Vianoce alebo na narodeniny,
  • nákupu predraženej exotické dovolenky,
  • nákupu elektroniky, ktorú nevyhnutne nepotrebujete, iba ju túžite mať.

Ako spoznať, že sa máte rozhodnúť pre pôžičku?

Než sa pre pôžičku rozhodnete, dobre si premyslite 3 základné fakty:

  • nákup produktu či služby je užitočný a má dlhodobý prínos,
  • pri vybranej pôžičke si budete môcť výšku splátok nastaviť tak, aby ste ich zvládali pohodlne platiť,
  • ste ochotní si priplatiť za poistenie proti neschopnosti splácať, ak by sa v budúcnosti stalo čokoľvek, prečo by ste nemohli plniť svoj záväzok.
porada, právo, rozhovor, banka
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov

O pôžičku môžete požiadať nielen v banke

Pri uvažovaní nad pôžičkou vám pravdepodobne ako prvá napadne banka, pretože budí dôveru. Banky však majú skostnatený prístup tak k žiadosti o pôžičku, ako aj k prístupu ku klientovi. Často je potrebné na pobočku osobne zájsť, doložiť množstvo dokumentov vrátane podkladov o schopnosti splácať. Celá procedúra zaberie pomerne dosť času, a to bez záruky, že žiadateľ pôžičku dostane. V prípade, že mu pôžičku schvália, môže dôjsť na platenie poplatkov za vybavenie pôžičky a vedenie účtu.

Odporúčané
Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € 6. februára 2024, 17:00

Druhou možnosťou je pôžička v nebankovej spoločnosti. Dôveryhodného poskytovateľa spoznáte podľa certifikátu vydaného NBS. Nebankové spoločnosti majú flexibilnejší prístup ku klientom. Pôžičku jednoducho vybavíte online zo svojho domova. Budete potrebovať iba občiansky preukaz a druhý doklad totožnosti. Úverové spoločnosti poskytujú pôžičky vo výške až niekoľko tisíc eur na čokoľvek. Navyše umožňujú flexibilný spôsob splácania, keď môžete každý mesiac uhradiť inú sumu. Najmenej však takú, na ktorej ste sa s poskytovateľom dohodli.

Domov
Zdieľať
Diskusia