Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. novembra 2022, 11:34
Čas čítania 0:56
Martin Mičuda

O titul európskeho auta roka 2023 zabojuje týchto 7 noviniek. Ktorý model je tvojím favoritom?

TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Aj tento rok hrajú prím elektromobily.

Stalo sa už zvykom, že v závere roka spoznávame finálnu zostavu automobilových noviniek, ktoré zabojujú o budúcoročný titul v prestížnej európskej ankete Auto roka (COTY/Car of the Year).

Najnovšie však dôjde k zásadnej zmene, ktorá súvisí so samotným vyhlásením víťaza. Ostatné roky sa tak v zmysle tradície udialo deň pred otvorením brán najprestížnejšieho autosalóna na svete, no vzhľadom na to, že budúci rok sa veľtrh v Ženeve nakoniec (opäť) neuskutoční, víťaza spoznáme už 13. januára pri príležitosti bruselského autosalóna.

Odporúčané
Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model 24. októbra 2022, 14:30

Odborná verejnosť, zložená zo 61 motoristických novinárov z 23 krajín, tentokrát z pôvodne 45 uchádzačov o titul vybrala 27, z ktorých sa napokon do najužšieho výberu predrala finálna sedmička. Respektíve osmička, pretože jedno z vozidiel je výsledkom spoločného vývoja dvoch značiek.

Menovite tak o titul Auto roka 2023 zabojuje nový Jeep AvengerKia NiroNissan AriyaPeugeot 408Renault AustralSubaru Solterra/Toyota bZ4X a Volkswagen ID. Buzz.

car of they year,
Zdroj: COTY

Už asi nikoho neprekvapí, že prím hrajú elektromobily, preto aj na rok 2023 sa vo finálnej sedmičke nachádzajú až 4 výhradne elektrické vozidlá, pričom aj Kia Niro ponúka len elektrifikované pohony (hybrid, plug-in hybrid a elektromobil). Čisto spaľovacie verzie tak má vo svojom portfóliu z daných finalistov len Renault Austral a Peugeot 408, aj tie sú však dispozícii aj ako plug-in hybridy.

Pre zaujímavosť, do najužšieho výberu sa neprebojovali také novinky ako Alfa Romeo Tonale, BMW i7, Ferrari Purosangue, Honda Civic, Mercedes-Benz GLC, SL ani EQE či Nissan X-Trail.

Jeep, Avenger,Kia, Niro,Nissan, Ariya,Peugeot, 408,
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia