Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2022, 18:00
Čas čítania 1:12
Martin Mičuda

Nová Kia Niro opäť ponúkne až 3 druhy elektrifikovaného pohonu, balí ich však vo vyzývavejšom balení

Nová Kia Niro opäť ponúkne až 3 druhy elektrifikovaného pohonu, balí ich však vo vyzývavejšom balení
Zdroj: Kia
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY KIA
Uložiť Uložené

Druhá generácia stavia na zaujímavejší dizajn a recyklované materiály.

Aj Kia patrí medzi automobilky, ktoré už ohlásili svoje veľké plány s elektromobilitou – do roku 2035 zredukuje svoje portfólio výlučne len na elektromobily. Samozrejme, tento prerod si bude vyžadovať postupné kroky a práve preto prichádza už 2. generácia modelu Niro. Rovnako ako jeho predchodca, aj teraz crossover ponúkne hneď tri pohonné alternatívy – hybrid, plug-in hybrid alebo elektromobil.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Hoci prvotný koncept HabaNiro z roku 2019 naznačil viac terénne orientovaný model, sériové vyhotovenie, naopak, pôsobí svojím tvarom karosérie oveľa usadlejším dojmom. Samotný dizajn však medzigeneračne nabral na vyzývavosti a celkovej zaujímavosti. Hoci v prednej časti dominuje akýsi tigrí nos (v závislosti od verzie), teda aktuálne poňatie masky modelov značky Kia, ako celok sa Niro vskutku vymyká súčasnému portfóliu značky. Dôkazom toho sú netypicky tvarované predné full-LED svetlá, osobitne lakovaný zadný C-stĺpik či horizontálne orientované koncové svetlá po jeho hrane. 

Kia, Niro,
Zdroj: Kia

Pomerne netypickými tvarmi disponuje aj interiér a jeho palubná doska kombinujúca 12,3" digitálne budíky a 10,25" displej infotainmentu. Pred vodičom je 2-ramenný volant s novým logom, zatiaľ čo po jeho pravej ruke vystupuje stredový tunel so združeným voličom prevodovky a s fyzickými tlačidlami na obsluhu základných prvkov. Zvyšok nastavení už obsluhujú výhradne dotykové plochy či spomínané displeje. Rovnako ako nové EV6, aj Niro ponúkne udržateľné materiály – biopolyuretán, prvky z recyklovaných PET fliaš a tapiet či vlákna eukalyptu. 

Odporúčané
Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S 28. septembra 2021, 14:30

Presné technické parametre zatiaľ známe nie sú, pôjde však o evolúciu terajších pohonných agregátov. Hybrid (HEV) aj plug-in hybrid (PHEV) stavajú na vylepšený motor 1.6 GDI z rodiny Smartstream, zatiaľ čo elektrický derivát so synchrónnym elektromotorom ponúkne v silnejšom vyhotovení vyše 200 koní.

Vzhľadom na to, že súčasné e-Niro v zmysle metodiky WLTP ponúka dojazd okolo 455 kilometrov, druhá generácia by sa mala hrdiť ešte lepšou efektívnosťou a dojazdom vyše 500 kilometrov. Všetko podstatné sa dozvieme čoskoro, pretože nové Niro sa začne (opäť celosvetovo) predávať už v nasledujúcich mesiacoch.

Kia, Niro,Kia, Niro,Kia, Niro,Kia, Niro,
Zobraziť galériu
(9)
Domov
Zdieľať
Diskusia