Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 7:37
Ema Stanovská

Kyslíková voda ťa nenakopne, v ľadovcovej vode sú ťažké kovy. Toto sú najväčšie nezmysly na trhu s balenou vodou

Kyslíková voda ťa nenakopne, v ľadovcovej vode sú ťažké kovy. Toto sú najväčšie nezmysly na trhu s balenou vodou
Zdroj: FB/drahokamovavoda.sk
ZDRAVIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nie je nič lepšie ako čistá voda z vodovodu. Pri týchto balených vodách to platí dvojnásobne.

Tečie nám z vodovodného kohútika, no ľudia sú aj tak ochotní za ňu zaplatiť – a to nemalé sumy. Jasné, neplatia len za „obyčajnú vodu“. Je to voda z najhlbších prameňov a najčistejších ľadovcov, voda s kyslíkom navyše, ktorá má fungovať lepšie ako káva, alebo s drahokamom vo fľaši, ktorý má prinavrátiť pokoj a harmóniu.

Spolu s odborníkmi sme zisťovali, či sú tieto vody naozaj také čisté a prospešné, ako udávajú výrobcovia na obaloch. Odpovede nám poskytol lekár, výživový špecialista a autor dvoch kníh o výžive Boris Bajer a nutričný terapeut Miloslav Šindelář z Inštitútu modernej výživy. 

V Refresheri pravidelne vyvraciame rôzne hoaxy a mýty o cvičení a výžive, a prostredníctvom odborníkov poukazujeme na princípy zdravého a vyváženého životného štýlu. Ak rád čítaš podobné články, nezabudni sledovať tému Zdravie. Budeme radi, ak sa rozhodneš podporiť nás v našom úsilí tým, že sa staneš členom klubu Refresher+.

Kyslíková voda – lepšia ako taurín?

Myšlienka, že „pitie kyslíka“ môže mať na ľudské telo mimoriadne povzbudzujúce účinky, sa zrodila približne pred desiatimi rokmi. Vtedy sa začalo hovoriť o tom, že športovci môžu získať konkurenčnú výhodu pred svojimi súpermi tým, že budú piť vodu, ktorá obsahuje viac tohto životodarného prvku. 

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Čím viac kyslíka dokážu naše svaly využiť, tým dlhšie sme schopní vykonávať fyzickú aktivitu – tento údaj vyjadruje hodnota VO2 Max. Fitnes priemysel tvrdí, že túto hodnotu dokážeme „oklamať“, ak pred behom či silovým tréningom vypijeme plechovku „kyslíkovej vody“. Údajne by taktiež mala pomôcť zlepšiť regeneráciu, vyplaviť toxíny z tela a zrýchliť metabolizmus alkoholu. A nielen to.

„Kyslíková voda pomáha pri prevencii rakoviny, ale aj vírusových či bakteriálnych infekcií, zlepšuje imunitný systém, pomáha telu efektívnejšie vstrebávať lieky a zlepšuje trávenie,“ uvádza slovenský výrobca na svojej stránke. Čo na to veda?

Väčšina týchto vôd skutočne má vyšší podiel kyslíka ako obyčajná voda z vodovodu. Keď ho však porovnáme s množstvom, ktoré vdychujeme pľúcami, ide o zanedbateľné množstvo, tvrdia vedci v prehľade s analýzou niekoľkých štúdií.

Známa kyslíková voda od slovenského výrobcu obsahuje 90 mg kyslíka. Vzduch obsahuje 20,9 percenta kyslíka, pričom pri normálnom, pokojovom dýchaní vymení dospelý človek jedným dychom a výdychom asi 500 ml vzduchu, teda prijme 100 ml kyslíka. To znamená, že v jednom nádychu čerstvého vzduchu prijmeme viac kyslíka ako v jednej plechovke kyslíkovej vody.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ján Jesenský (@trenuj_v_martine)

Ďalším faktom je, že nie je známe, či kyslík skutočne dokážeme absorbovať z pitnej vody. Črevo na rozdiel od pľúc nie je stvorené na výmenu plynov a takto absorbovaný kyslík by mal zanedbateľný vplyv.

Kyslík v plechovke či vo fľaši navyše rýchlo vyprchá. Po otvorení vrchnáka jeho obsah rýchlo klesá, podobne ako oxid uhličitý v sýtenom nápoji. 

Niekoľko kontrolovaných štúdií s ľudskými účastníkmi skúmalo aj možný vplyv na športový výkon. Vedci pri nich merali dychovú frekvenciu, srdcovú činnosť, laktát a rýchlosť zotavenia po výkone a zistili, že kyslíková voda na tieto premenné nemala žiaden vplyv.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Účinky kyslíkových vôd spochybňuje aj lekár Boris Bajer. „Reálne vedecké dáta, ktoré by podložili dôkazmi to, že pitie kyslíkom obohatenej vody má benefity pre naše zdravie, neexistujú. Odvážne sú hlavne tvrdenia o pomoci pri prevencii rakoviny,“ hovorí.

Podobný názor má aj Miloslav Šindelář. „Dostupné štúdie nepotvrdzujú jej údajné výhody z hľadiska zlepšenia zdravia alebo športového výkonu. Je to najmä preto, že v tejto vode sa môže rozpustiť len obmedzené množstvo kyslíka a jeho vstrebávanie naším tráviacim traktom je veľmi otázne.“

Zo zistení vyplýva, že pri športe ti viac ako pitie vody obohatenej kyslíkom pomôže, keď budeš svoje telo pravidelne vystavovať fyzickej záťaži a... dýchať.

Dokonale čistá ľadovcová voda s... vírusmi?

Vysokým obsahom kyslíka sa „oháňajú“ aj výrobcovia mimoriadne populárnych ľadovcových vôd. No nielen tým. Vody z roztopených ľadovcov (zväčša z Islandu) sprevádzajú často až nadpozemsky znejúce prívlastky typu „diamant medzi vodami, ktorý v sebe skrýva silu matky zeme“ či „dokonalý elixír života z lona nepoškvrnenej prírody“.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124542 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké škodlivé látky sa môžu nachádzať v ľadovcových vodách.
  • Ktorá voda môže obsahovať azbest či iné potenciálne toxické prvky.
  • Či „voda pre ženy“ skutočne pomôže viac ženám ako mužom.
  • Ktorý výrobca ponúka sedem slamiek za 65 eur.
  • Koľko stála najdrahšia balená voda na svete.
  • Či nám stačí piť našu slovenskú vodu z vodovodu.
Domov
Zdieľať
Diskusia