Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2022, 17:00
Čas čítania 4:05
redakcia

Strávili sme noc na opustenej psychiatrii aj v ruinách hradu, ktorý priťahuje satanistov. Nalaď sa na Halloween s našimi zážitkami

Strávili sme noc na opustenej psychiatrii aj v ruinách hradu, ktorý priťahuje satanistov. Nalaď sa na Halloween s našimi zážitkami
Zdroj: Unsplash/Eliezer
REFRESHER REFRESHER+ REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA STRAŠIDELNÉ DOMY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Niektoré veci si nevieme vysvetliť dodnes.

Posledný októbrový deň sa už aj u nás stal neoficiálnym sviatkom všetkého desivého a tajomného. Párty v maskách, sledovanie hororov a rozprávanie desivých príbehov niektorí vnímajú ako povinnú jazdu. Strašidelné príbehy bavia aj nás.

Náš redaktor Lukáš ti pravidelne prináša dobrodružné reportáže z tajomných a desivých miest na Slovensku. Stanovať v bývalej psychiatrickej liečebni alebo ruine hradu uprostred noci si vyžaduje dávku odvahy. Dalo by sa povedať, že Lukáš má halloweensku atmosféru po celý rok.

Prinášať kvalitný obsah môžeme aj vďaka členom Refresher+ klubu. Ak chceš podporiť našu prácu, staň sa jeho súčasťou aj ty. Okrem benefitov si môžeš užívať čítanie bez reklám a články, ktoré ťa bavili, odomykať aj kamošom. 

refresher+
Zdroj:
pridaj sa do klubu REFRESHER+

Na oslavu Halloweenu máme pre teba desivo dobrú ponuku – predplatné Light iba za 33 centov. Počas siedmich dní si môžeš odomykať články a náš obsah si tak užiť bez obmedzení. Aby si sa dobre naladil na atmosféru, môžeš svoje predplatné využiť napríklad na odomknutie strašidelných reportáží. Pripravili sme pre teba malú ochutnávku, aby si vedel, na čo sa môžeš tešiť. 

Desivé legendy a noc na hrade Sklabiňa

Český autor Arnošt Vašíček vo svojej knihe Setkání s tajemnem je len jeden z mnohých ľudí, ktorých hrad Sklabiňa fascinoval svojimi legendami. Z legiend, ktoré sú podľa slov správcu hradu inšpirované historickými faktmi, spomenul nám známy príbeh o Starochovej kliatbe. Ten sa datuje do 13. storočia, keď bol hrad ešte drevený. „Majiteľ hradu ho veľmi chcel mať kamenný, avšak nemal mu na ňom kto pracovať. Údajne preto zajal Vrútočanov, ktorým chcel zobrať zemianske listiny, čo by znamenalo, že by hrad budovať museli,“ začal s príbehom správca Michal Svateník.

Miesto sme sa rozhodli detailne preskúmať tiež. Temnú atmosféru sme pocítili na vlastnej koži. Keď si na tú noc spomenieme, zakaždým nám naskočia zimomriavky.

Zisti, ako dopadla naša noc

Plač a nevysvetliteľné siluety na hrade Šášov

František Kovár, jeden z dobrovoľníkov podieľajúcich sa na opravách hradu, tvrdí, že z jeho múrov cítiť zvláštnu energiu. Aj jemu sa podarilo odfotiť nezvyčajné silulety. Pamätá si na dvoch mladíkov, ktorí sa vybrali hľadať dôkaz o paranormálnych aktivitách na hrade. Z tajomného miesta sa už nevrátili.

Na hrade sme sa rozhodli rozložiť stan na mieste, kde sa vraj deje väčšina paranormálnych úkazov. Približne o polnoci nás zobudil dupot a začala sa divoká noc.

čo povieš na Šášov?
strašidelne príbehy | hororové príbehy
Ilustračný obrázok Zdroj: Unsplash / Paulina B

Vaňa ako posteľ a mŕtvolný zápach rozkladu v psychiatrickej liečebni

Píše sa rok 1976 a ústav na liečbu tuberkulózy v obci Sokolovce je pripravený plniť nový účel. Kašeľ, ktorý sa ozýval chodbami, nahradili výkriky narkomanov prežívajúcich abstinenčné príznaky a hysterický smiech duševne chorých ľudí vytlačených na okraj spoločnosti.

Po ceste k liečebni stretneme dvoch mladých chlapcov a pýtame sa ich, či sa v areáli zvyknú zdržiavať ľudia bez domova alebo drogovo závislí. Naše obavy vyvrátia, a hoci „živých“ sa podľa nich báť nemusíme, prezrádzajú, že o tomto mieste sa hovorí „všeličo“. 

Keď sme sa dostali do niekdajších izieb pacientov, vystrašilo nás zvláštne vŕzganie dverí zo vzdialenej haly. Navštívili sme už mnoho podobných budov a strašidelných miest, ale nikdy sme nepociťovali takú úzkosť už za svetla ako tu.

preskúmaj psychiatrickú liečebňu

Dom, kde miestni zmasakrovali a zahrabali nemeckého vojaka

Väčšina Nemcov už Štiavnické Bane opustila. Posledný z nich sa však skrýval na konci dediny v opustenom dome. Domáci o jeho úkryte už vedia, a tak čakali len na to, kým sa zotmie.

Vzhľadom na nevysvetliteľné príhody spájané s týmto miestom ho navštevujú rôzni lovci duchov a dokonca aj reportéri britskej stanice BBC. Preto sme tam nemohli chýbať ani my. „Tento dom sa stále len predáva a kupuje. Je to taký kolotoč, pričom nikdy sa tu nič nedokončí,“ povedal nám starosta s tým, že je to pre neho nevysvetliteľné, keďže ide o veľmi lukratívnu oblasť v tesnej blízkosti jazera, ktorá by mohla byť využitá na rekreáciu. Práve fakt, že to tu vystriedalo už niekoľko majiteľov, márne sa pokúšajúcich dom zveľadiť, podľa slov starostu pridáva na záhadnosti tohto miesta.

Objav záhadu domu

Výkriky 260 tragicky zosnulých vojakov

Po ceste v obci Stará Kremnička išlo auto, ktorého vodič pracuje v neďalekom hoteli v Kremnici. Hoci túto trasu absolvuje takmer každý deň, tentoraz nečakane spomalí. Na asfaltku totiž zo šera lesa vykročí muž odetý vo vojenskej uniforme. Pomyslí si, že ide o nedbalého, možno aj mierne podnapitého bezdomovca. Keď sa neskôr dozvedá o tragédii, ktorá sa tu odohrala pred desiatkami rokov, všetko si zrazu vysvetľuje inak. 

Aj my máme na toto miesto desivú spomienku. Tento zážitok nás donútil opustiť miesto uprostred noci. 

zisti, prečo sme ušli

Slovenský bermudský trojuholník

Slovenský bermudský trojuholník alebo aj najtajomnejší les našej krajiny. Pohorie Tribeč je oddávna opradené rôznymi záhadnými zmiznutiami ľudí, pričom je zarážajúce, že väčšina z nich nie je dodnes vyriešená.

Keďže mysterióznosť miesta na nás fungovala ako magnet, rozhodli sme sa uprostred Tribeča prenocovať. Popravde, nešlo o pokojný spánok. Hoci sme viackrát mali chuť z tohto miesta zdrhnúť, už nebolo cesty späť.

stanovačka na Tribeči

Na ruiny bývalej liečebne v Abraháme len tak nezabudneme

Hovorí sa, že ruiny ozdravovne sú stále domovom zblúdených duší bývalých pacientov, detí, ktoré na tomto mieste poslednýkrát vydýchli. O tom, že ich nebolo málo, svedčia i dávno zabudnuté hroby na miestnom cintoríne. Podľa slov domácich z temných zákutí liečebne dodnes počuť detský plač, krik, ale aj smiech a v tieňoch vidieť mihot siluet nízkych postáv. Hrajú sa, boja sa, jašia, akoby boli živé.

Miestni obyvatelia nás varovali, aby sme tam išli iba počas dňa, ale my sme sa rozhodli (ako vždy) preskúmať jeho nočnú atmosféru. Javy, ktoré sme zažili, by sa možno dali racionálne vysvetliť. Z miesta sme však odišli skôr, vydesení. Nič podobné ako v Abraháme sa nám doposiaľ ešte nestalo.

nazri do abrahámskej liečebne
strašidelne príbehy | hororové príbehy
Ilustračný obrázok Zdroj: Unsplash/Priscilla Du Preez

Redaktor Lukáš cestuje po Slovensku a navštevuje netradičné miesta, ktoré sú zahalené rúškom tajomna. Snaží sa kritickým okom pozrieť na príbehy s nimi spojené, pričom nezostáva len pri rozhovoroch a knihách. Záhady skúma na vlastnej koži, ideálne uprostred noci. Ak ťa predošlé ukážky naladili, desivých reportáží máme oveľa viac

Kvalitný obsah nám pomáha tvoriť naša komunita. Preto ak sa ti naše články o záhadách či reportáže z miest opradených tajomnými legendami páčia, užívaj si ich naplno vďaka svojmu členstvu v klube Refresher+.

Objav všetky možnosti členstva
refresher+
Zdroj:
Domov
Zdieľať
Diskusia