Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 4:07
Jana Chovancová

Jednorožec ako národné zviera, mytologické bytosti či najkratší let na svete. TOTO je 10 zaujímavostí o Škótsku

Jednorožec ako národné zviera, mytologické bytosti či najkratší let na svete. TOTO je 10 zaujímavostí o Škótsku
Zdroj: Unsplash/Bjorn Snelders
ZAUJÍMAVOSTI 10 ZAUJÍMAVOSTÍ CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Každá krajina ukrýva krásy aj šerednosti, sivé uličky aj zaujímavosti. Tentoraz sme nahliadli do Škótska a zostavili zoznam 10 vecí, o ktorých si možno nevedel.

Škótsko. Edinburgh, gajdy, whisky a hrady. Jedna zo štyroch krajín Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska toho svojim návštevníkom ponúka viac než dosť. Na svoje si prídu nielen tí, čo hľadajú dobrodružstvo, ale aj samotári. O Škótsku sa totiž hovorí, že stretneš viac oviec a kráv ako ľudí. 

Okrem krásnych prírodných scenérií krajina ukrýva aj množstvo zaujímavostí. V článku sa dočítaš o mýtoch, bizarnostiach aj historických faktoch.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

1. Pod škótsky kilt naostro?

Tradičné škótske oblečenie síce zahŕňa vysoké podkolienky, no na otázku spodnej bielizne sa názory rozchádzajú. Tradícia, podľa ktorej sa niektorí muži riadia, hovorí, že muži pod sukňami nemusia nosiť nič. Je to vraj známkou pravého Škóta.

Kedysi Škóti údajne namiesto spodnej bielizne nosili ľanovú tuniku. Tá im mala siahať ku kolenám, no nemohla vyčnievať spod kiltu. Až do konca 18. storočia to bol jediný kus odevu, ktorý muži nosili pod šatami.

Škótsky kilt a gajdy.
Škótsky kilt a gajdy. Zdroj: Unsplash/Jon Tyson

Dlho bol kilt súčasťou škótskej vojenskej uniformy, avšak bez spodnej bielizne. Neskôr jeho nosenie zrušili z dôvodu, že odhaľoval príliš veľa kože počas používania chemických zbraní. Pre vojakov to predstavovalo značné nebezpečenstvo. 

2. Let medzi dvoma škótskymi ostrovmi je najkratší na svete

Let LM711 spoločnosti Loganair sa môže pýšiť zápisom do Guinnessovej knihy rekordov. Prvenstvo si vyslúžil vďaka trvaniu, ktoré nepresahuje dve minúty. Táto linka premáva pravidelne dva- až trikrát denne a spája ostrovy Westray a Papa Westray.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Do malého lietadla sa zmestí osem ľudí a tí šťastlivci, ktorí sedia vpredu, majú možnosť sledovať pilota počas letu. Cesta sama osebe sa však pohodlnou nazvať nedá. Na toaletu zájdi radšej rýchlo pred odletom, pretože v lietadle toalety nenájdeš. Zostáva ti len prekrížiť nohy a čakať. Ani to však pre nedostatok miesta nebude úplne možné.

Lietadlo síce neponúka komfort, no môžeš si z neho užívať krásny dvojminútový výhľad na okolité ostrovy a Atlantický oceán.

3. Vodopád trikrát vyšší ako tie Niagarské

Eas a’ Chual Aluinn je najvyšší vodopád na území Veľkej Británie. S výškou 200 metrov je trikrát väčší ako napríklad známe Niagarské vodopády. Názov je anglickým prepisom pôvodného gaelského pomenovania, ktorého doslovný preklad znie „Vodopád krásnych vlasov“. Dostaneš sa k nemu napríklad desaťkilometrovou prechádzkou cez močiar a za priaznivého počasia premáva aj loďka k jazeru Loch Beag, odkiaľ je vodopád najlepšie viditeľný.

4. Jednorožec ako národné zviera?

Mýtický jednorožec sa prvýkrát objavil v škótskom erbe v 12. storočí a mal symbolizovať čistotu, nevinnosť, silu a rytierstvo. Zviera je obmotané zlatou reťazou, ktorá mu najprv prechádza okolo krku a ďalej vedie nadol po zvyšku tela. Ľudia kedysi verili, že jednorožec je najsilnejším zo všetkých zvierat.

Národné zviera Škótska je jednorožec.
Národné zviera Škótska je jednorožec. Zdroj: Wiki Commons

Jeho divokosť a neskrotnosť mohla údajne pokoriť len panenská dievčina. Je možné, že zviazanie reťazou symbolizuje moc škótskych kráľov. Môže naznačovať, že boli dosť silní aj na skrotenie jednorožca. Charakteristický vzhľad týchto zvierat nájdeš v mestách a obciach po celej krajine, mnohé ho majú vyobrazeného aj v erboch.

5. Kde sa kúpu trpaslíci a iné legendy

Súčasťou pôvabu Škótska sú mnohé legendy, ktoré sa s ním spájajú. Bez pochýb najznámejšou je lochnesská príšera, ktorá podľa historiek žije v škótskom jazere Loch Ness. Ani zďaleka však nie je jediným legendárnym tvorom v krajine.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Napríklad v rozprávkových jazerách na ostrove Skye sa údajne kúpu trpaslíci. Ďalším mýtom je 160-metrový skalný útvar The Old Man of Storr. Pomenovaný je na základe podobnosti so starým mužom. Legenda hovorí, že starý muž zo Storru bol obor, ktorý toto miesto obýval. Vraj keď ho po smrti uložili na odpočinok, jeho palec na ruke zostal čiastočne nad zemou v podobe skaly. 

Old Man of Storr v Škótsku.
Old Man of Storr v Škótsku. Zdroj: Unsplash/Daniel Tonks

6. Pršiplášť vynašiel rodený Škót

Niet sa čo čudovať, počasie tu býva často daždivé. Až do obdobia na prelome 19. a 20. storočia neexistoval na trhu odev, ktorý by bol úplne odolný voči vode. Ľudia si dovtedy zvykli oblečenie špeciálne ošetrovať olejom, čo však zrejme nefungovalo stopercentne.

Uskutočnilo sa preto mnoho pokusov o vynájdenie účinnej impregnácie odevov. Metóda, ktorú objavil Charles Macintosh na začiatku 20. rokov 19. storočia, bola najprv určená na plachty. Materiál sa dá prirovnať k sendviču, kde sa medzi dvoma kusmi látky nachádza benzínom zmäkčený kaučuk. Textúra materiálu zabezpečila odolnosť voči premoknutiu ľanu, vlny, bavlny a hodvábu, ako aj kože či papiera. 

Prvý pršiplášť pochádza zo Škótska.
Prvý pršiplášť pochádza zo Škótska. Zdroj: Unsplash/Tomáš Malík

7. Najväčší festival umenia na svete

Každý, kto miluje umenie, divadlo či živú hudbu, si v Škótsku príde na svoje. Svedčí o tom napríklad aj Edinburský festival, najväčšie umelecké podujatie na svete. Vznikol v roku 1947 po druhej svetovej vojne ako oslava kultúry.

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

Na viac ako 300 miestach v celom meste sa konajú tisíce predstavení. Škótska festivalová kultúra však nie je len o Edinburghu. Živú hudbu a umelecké podujatia nájdeš počas roka v celej krajine. Či už sa nachádzaš na hebridskom ostrove Tiree, alebo v dedinke Killin v národnom parku Trossachs.

8. Ohnisko ľudí s ryšavými vlasmi

Napriek tomu, že prvú priečku s počtom ľudí s ryšavými vlasmi obsadilo Írsko, v jeho tesnom závese sa nachádza práve Škótsko. Na celom svete je ľudí s takouto farbou vlasov len menej ako dve percentá, no človek by si pri pohľade na Škótsko pomyslel, že sa všetci nachádzajú práve tam. Ľudia s ryšavými vlasmi tvoria šesť percent celkovej populácie v krajine.

Približne šesť percent populácie Škótska tvoria ľudia s ryšavými vlasmi.
Približne šesť percent populácie Škótska tvoria ľudia s ryšavými vlasmi. Zdroj: Unsplash/Chermiti Mohamed

9. Škótska whisky na vrchole rebríčka. Alebo je to gin?

Škótsko je domovom až 130 druhov whisky, čo z neho robí krajinu s najväčšou koncentráciou produkcie tohto alkoholu na svete. Nikoho neprekvapuje, že ju nazývajú „voda života“ a že je jedným z najznámejších tradičných škótskych produktov. Tradičná škótska whisky je výnimočná práve pre svoju rozmanitosť.

Existuje množstvo príchutí a môžeš si kúpiť rašelinovú, dymovú či sladkastú. Všetky majú rovnaký základ, ktorým je sladový jačmeň. Škótska whisky má v poslednom čase na poste najobľúbenejšieho nápoja v krajine veľkú konkurenciu. Možno si to nevedel, ale Škótsko je aj významným výrobcom ginu. V krajine nájdeš viac ako 90 liehovarov ginu, ktorý je v nej poriadne populárny. Tak čo, vypýtaš si whisky alebo gin? 

V Škótsku je údajne až 130 druhov tradičnej whisky.
V Škótsku je údajne až 130 druhov tradičnej whisky. Zdroj: Unsplash/YesMore Content

10. Národ vynálezcov a inovátorov

Škóti sú národom vynálezcov, priekopníkov a inovátorov. Priniesli nám obrovské množstvo nových konceptov, systémov, architektonických techník, vedeckých objavov či vynálezov. Patria medzi ne napríklad telefón, parný stroj, asfalt, anestézia, penicilín, pedálový bicykel a desatinná čiarka. Toto však je iba zlomok všetkých objavov.

Domov
Zdieľať
Diskusia