Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2022, 17:30
Čas čítania 3:01
Tímea Krauszová

Vesmírne rakety NASA, remeselné pivá z celého sveta a odvážne maľby v Starom Meste (Októbrové tipy na umenie v Bratislave)

KULTÚRA KULTÚRNE PODUJATIA V BRATISLAVE UMENIE
Uložiť Uložené

Fresh výber výstav v bratislavských galériách, ktoré treba vidieť. Pridávame aj tipy na komentované prehliadky, koncerty a ďalšie kultúrne podujatia pre modernú generáciu.

V októbri sa daždivé dni striedajú s babím letom, no stálym spoločníkom v nestálej jeseni ti môže byť umenie. Vybrali sme najzaujímavejšie kultúrne podujatia, ktoré nás v Bratislave v októbri čakajú. Ako bonus pridávame aj (staro)nové výstavy s bezplatným vstupom.

Podpora lokálnych talentov je srdcom Refresheru už od jeho počiatku. Píšeme o svetovej aj domácej tvorbe v oblasti módy, architektúry či dizajnu, navštevujeme veľtrhy a módne prehliadky a nechýbame ani na kľúčových festivaloch. Viac článkov o umení a kultúre nájdeš tu, a ak chceš, aby sme o týchto témach písali ešte viac, pridaj sa do klubu Refresher+ a podpor našu tvorbu.

Vesmírna výstava v Inchebe (1. októbra 2022 – 8. januára 2023)

Výstava Cosmos Discovery mapuje pilotované lety do vesmíru. Na ploche viac ako 2 000 štvorcových metrov si na svoje prídu fanúšikovia vesmírneho putovania: pozrieť si môžeš ruský Sputnik, Lajku, Gagarina či americkú raketu Mercury. Vystavené sú aj ďalšie modely rakiet z programov, ktoré aj v súčasnosti pracujú vo vesmíre, vesmírne skafandre či kontrolné stredisko Houston.

Odporúčané
Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? 23. apríla 2024, 9:00

Výstava vznikla v spolupráci s NASA, so svetovými aj slovenskými odborníkmi. Ide o interaktívnu vernisáž, môžeš si vyskúšať napríklad aj kozmonautský výcvik a rôzne 3D technológie. Vstupné je od 8 do 37 eur, pre študentov 10 eur v pracovných dňoch a 12 eur počas víkendov. 

výstava cosmos
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Salón piva 2022

Pivári si prídu v októbri na svoje. Síce to nebude Oktoberfest, ale 40 pivovarov a viac ako 150 rôznych pív pod jednou strechou znie ako festival plný tekutého zlata. V Starej tržnici budú hviezdami Salónu piva remeselné pivá zo Slovenska aj zo zahraničia a ich výrobcovia, s ktorými sa budeš môcť porozprávať.

Vstupné na jeden deň stojí 6 eur, za trojdňový lístok zaplatíš 10 eur. Festival sa začína denne o 15.00 h a trvá do jedenástej večer. Súčasťou programu sú rozhovory so sládkami a DJ. Súbežne bude pred tržnicou Street Food Park.

Záber z jarného Salónu piva 2022.
Záber z jarného Salónu piva 2022. Zdroj: Facebook/Salón Piva

Vieš o výstave alebo inom kultúrnom podujatí, ktoré stojí za reč? Napíš nám na [email protected]

Bratislava v pohybe 2022

Hlavné mesto v októbri roztancujú umelci počas 8 inscenácií a niekoľkých sprievodných podujatí. Bratislava v pohybe je medzinárodný festival súčasného tanca a v roku 2022 sa na ňom okrem česko-slovenských umelcov predstavia aj umelci z Izraela, Talianska či Belgicka. 

Odporúčané
Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) 18. marca 2024, 18:00

Festival trvá od 4. do 22. októbra a koná sa v priestoroch SND či v A4. Vstupné sa líši v závislosti od konkrétneho podujatia, v ponuke však je aj permanentka za 74 eur (pre študentov za 48 eur). Pozri si trailer festivalu nižšie.

V októbri nás zároveň čaká vyhlásenie výsledkov 21. ceny za architektúru CE ZA AR 2022. Vyhlasuje ju Slovenská komora architektov a okrem odborných cien získa jeden z projektov aj Cenu verejnosti. O galavečere, o víťazoch a celkovo viac o architektúre na Slovensku si na Refresheri prečítaš tu.

Odporúčané
Toto sú najkrajšie architektonické diela na Slovensku. Poznáme finalistov na cenu CE ZA AR Toto sú najkrajšie architektonické diela na Slovensku. Poznáme finalistov na cenu CE ZA AR 5. júla 2022, 9:58

Nové výstavy v bratislavských galériách

ZOYA gallery & múzeum v Modre: Semagdnim 

Peter Cvik vystavuje v múzeu v Modre od 2. októbra do konca tohto roka. Vo výstave predstaví nové a monumentálne diela vytvorené špeciálne pre priestor múzea Zoya. Jeho obrazy vyvolávajú pocit dezorientácie, Cvik vytvára a zároveň ničí ilúziu hĺbky kombinovaním postupov a techník vrstvenia. Zoya galéria a múzeum sa nachádza v priestoroch vinárskeho komplexu Elesko Wine Park. Vstup je zdarma.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ZOYA Gallery | ZOYA Museum (@zoya.gallery.zoya.museum)

Staromestská galéria Zichy

Výstava Oľgy Paštékovej v galérii v Zichyho paláci reflektuje vzťah prírody a civilizácie. Tieto dva svety sú iné, ale vôbec nie sú od seba také vzdialené – všetci sú súčasťou jedného celku a jediná cesta je porozumieť si. Výstava trvá od 6. do 30. októbra a vstup je zdarma.
 

výstava
Zdroj: Staromestská galéria Zichy

Atelier XIII

Anna Mária Beňová opäť skúma medziľudské vzťahy, hlavne tie medzi mužmi a ženami, a zachytáva ich v maľbách. Zaujíma ju najmä otvorenosť rodovej problematiky, participácia pohlaví pri nastavovaní podmienok v prežívaní a vo vnímaní vzťahu. Využíva iróniu, ktorá je pre ňu prostriedkom na upozornenie na problematiku aj na spracovanie pocitov. Výstava Oops!... I did it again v ateliéri na Panskej trvá od 7. októbra do 25. novembra, viac info tu.

Odporúčané
Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku 28. februára 2024, 12:30

Beňová v septembri chvíľu vystavovala aj v DOT Contemporary spoločne so Zuzanou Svatik. Výstavu predčasne ukončili, pretože došlo k nezhodám medzi umelkyňami, galériou a majiteľom budovy pre „pornografické“ diela, ktoré pohoršovali verejnosť. Niektoré z diel si tak môžeš pozrieť, ak sa ti to nepodarilo stihnúť. Prečítaj si o tom viac.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @anna.maria.benova

Slovenské múzeum dizajnu

Ešte stíhaš navštíviť aj výstavu 100 rokov dizajnu. Ide o prvú výstavu v tomto múzeu a je výsledkom niekoľkoročnej vedeckej a výskumnej práce. Pozrieť si môžeš stovky predmetov z oblasti dizajnu a úžitkového umenia, mnohé z nich ti pripomenú možno aj tvoje detstvo – alebo zažltnuté fotografie z detstva tvojich rodičov. Vstupné je zdarma, viac o výstave tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia