Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 5:12
Adam Novosad

Týchto 8 trikov od travelhackerky ti ušetrí stovky eur, ak sa chystáš na výlet. Ceny hotelových izieb po pandémii rýchlo rastú

Týchto 8 trikov od travelhackerky ti ušetrí stovky eur, ak sa chystáš na výlet. Ceny hotelových izieb po pandémii rýchlo rastú
Zdroj: Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÉ DOKLADY CESTOVNÉ PASY CESTOVNÝ RUCH DOVOLENKA KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Ceny ubytovania sa zdvíhajú, no stále existujú možnosti, ako dokážeš ušetriť.

„Jednoznačne vnímam, že ceny vystrelili extrémne vysoko,“ hromží cestovateľská blogerka Janka Schweighoferová, keď sa jej pýtame na zdražovanie ubytovania. Dnes naozaj niet pochýb o tom, že cestovanie sa pomaly stáva výsadou ľudí, ktorí si to môžu dovoliť, pretože lacné cestovanie za pár eur ako pred pandémiou je už minulosťou. 

Odporúčané
Adrián sa živí ako vyhadzovač: Chalaniskovi som musel odfúknuť lajnu koksu, keď si ju rysoval rovno na stole v podniku (Rozhovor) Adrián sa živí ako vyhadzovač: Chalaniskovi som musel odfúknuť lajnu koksu, keď si ju rysoval rovno na stole v podniku (Rozhovor) 11. septembra 2022, 9:30

Ceny ubytovania v obľúbených destináciách momentálne narástli o 10 až 25 percent. Ak sa dnes človek vyberie na výlet na vlastnú päsť, rýchlo zistí, že ceny izieb na Bookingu či Airbnb sa v niektorých destináciách vyšvihli o desiatky percent. 

Zdražovanie ubytovania nie je len pocit, naozaj sa deje a potvrdzujú to nielen ceny na internete, ale aj samotné cestovné kancelárie. My sme preto zisťovali, či je v dnešnej dobe stále možné nájsť spôsob, ako na ubytovaní ušetriť a vidieť svet bez toho, aby si musel za noc v hotelovej izbe vysoliť 80 eur.

Ak ťa zaujíma cestovanie a chceš sa o tejto téme dozvedieť viac, pridaj sa do nášho klubu Refresher+, vďaka ktorému získaš prístup k stovkám prémiových článkov.

hotel
Zdroj: Trivago

Ceny hotelov rýchlo rastú, lebo si to môžu dovoliť

Rastúce ceny ubytovania majú pragmatické vysvetlenie. Cestovný ruch tvrdo zasiahla pandémia koronavírusu, ľudia nemohli cestovať, a tak tržby hotelov a prenajímateľov spadli až na dno. 

Odkedy začali krajiny húfne rušiť pandemické opatrenia a ľudia mohli opäť voľne cestovať, dopyt po dovolenkách, hoteloch a letenkách rapídne stúpol. Navyše, ľudia si cez pandémiu skoro dva roky uťahovali opasky a nemali na čo míňať peniaze, pretože dovolenkovať sa aj tak nedalo a služby boli pozatvárané.

Hotelieri si preto povedali, že ušlú tržbu z pandemického obdobia môžu zarobiť naspäť, ak na infláciu a obrovský dopyt zareagujú práve zvýšením cien, keďže ani tento nárast dovolenkárov neodradí. 

Odporúčané
Kam sa v Európe vydať na sólo trip? Toto je päť najbezpečnejších miest starého kontinentu Kam sa v Európe vydať na sólo trip? Toto je päť najbezpečnejších miest starého kontinentu 14. septembra 2022, 9:30

Hotelieri sa vytešujú, koľko tento rok zarobiaŠéf hotelovej skupiny Hilton Chris Nassetta pred uplynulým letom vyhlásil, že firma zažije „najväčšie leto, aké sme kedy za našu 103-ročnú históriu videli“. Tieto predpoklady sa napokon splnili. „Zvýšili sa ceny za všetko. Nie sme iní oproti tomu, ak človek ide na čerpaciu stanicu alebo do potravín,“ vysvetľuje Nassetta, prečo hotely zdražovali.

„Kým donedávna bol môj bežný rozpočet na izbu pre dvoch tak 50 až 80 eur na noc, dnes za takúto cenu nezoženiem pomaly ani izbu v hosteli so spoločnými záchodmi na konci mesta,“ opisuje aktuálnu situáciu na trhu travelhackerka Janka. 

„Ceny išli výrazne hore v celej západnej Európe, ale aj v Prahe či Viedni. Som zvedavá, či po letnej sezóne pôjdu dole,“ zamýšľa sa expertka so slovami, že v zime zase bude treba kúriť, energie sú drahé, a tak nepredpokladá, že by sa ceny po lete vo veľkom vracali naspäť.

travelhacker
Zdroj: Instagram/Travelhacker

Cestovné kancelárie majú zakontrahované ceny

Aj keď sa ceny ubytovania zvyšujú, cestovné kancelárie toto zvyšovanie zatiaľ plošne nepremietli do cien svojich zájazdov. Od budúceho roku však dovolenkári môžu očakávať drahšie zájazdy.

„Ceny ubytovania sa kontrahujú minimálne jeden rok vopred, momentálne sa pri organizovaných dovolenkách zmeny teda neprejavili a reálne ich uvidíme najskôr budúci rok,“ vysvetľuje Katarína Šuchterová z cestovnej agentúry Pelikán.sk.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

„Pri individuálnych rezerváciách ubytovania môžeme vidieť aktuálny nárast cien hotelov, avšak závisí od samotnej krajiny a tiež konkrétnej cieľovej destinácie v nej. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o náraste v priemere o 10 až 25 percent, avšak k zvýšeniu cien ubytovania nedochádza plošne,“ ubezpečuje dovolenkárov Šuchterová. 

travelhacker
Zdroj: Instagram/Travelhacker

Takto vieš na ubytovaní ušetriť, radí travelhackerka Janka

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121227 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké triky a hacky na lacnejšie ubytovanie má travelhackerka Janka.
  • Prečo nemáš ubytovanie rezervovať okamžite, keď ho nájdeš.
  • Aký alternatívny typ ubytovania bude podľa travelhackery hitom roku 2023.
  • Prečo netreba rezervovať ubytovanie priamo cez web Booking.com.
  • Prečo už tak veľmi nebude záležať na lacných letenkách. 
  • Že cestovateľské tipy a triky budú môcť ľuďom ušetriť tisíce eur.
Domov
Zdieľať
Diskusia