Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2022, 13:16
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová

V Edinburghu trvá 12-dňový štrajk smetiarov. Kontajnery sú už preplnené a mesto čakajú posledné letné festivaly

NEWS SPRÁVY ZO SVETA ŠTRAJK
Uložiť Uložené

Štrajk za vyššie platy trvá od 18. augusta do 30. augusta.

Životy ľudí v Edinburghu budú do konca augusta „značne narušené.“ Mestskí smetiari spustili dvanásťdňový štrajk, ktorý trvá od 18. augusta do 30. augusta. Počas neho podľa BBC nezbierajú ani odpadky z košov na uliciach, ani nevyprázdňujú veľké kontajnery. Mesto tak postupne zaplavujú smeti, pričom koncom mesiaca ich bude ešte viac. Edinburgh totiž čakajú posledné letné festivaly.

Pracujúca chudoba

Dôvodom pre štrajk, ktorý postupne ničí kvalitu života v meste a môže viesť aj ku kolapsu dopravy, sú nízke platy. Odborári odmietli ponúkané zvýšenie o 3,5 percenta, pretože ani vtedy by smetiari podľa nich nezarábali dosť na to, aby sa dostali z chudoby. Predtým rovnako odmietli ponuku zo strany miestneho zastupiteľstva, ktoré navrhovalo zvýšenie platov o 2 percentá.

Odborári požadujú minimálne 5-percentné zvýšenie na odvrátenie budúcich štrajkov. K štrajku sa postupne pridajú aj ďalšie škótske mestá. Na možné narušenie bežnej prevádzky mesta varovali ľudí už vopred.

edinburgh, škótsko, odpadky, smeti
Zdroj: TASR/AP

„Odpadky sa nahromadia počas zvyšku festivalov. Až sa ľudia budú pýtať prečo, povieme im, že členovia odborov nie sú pripravení prijať pracujúcu chudobu v našich miestnych službách ako nevyhnutnosť, hoci ju tak naši politickí lídri vnímajú,“ povedala podľa BBC členka odborov Kirsten Muatová.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Podľa nej je návrh zvýšenia platov o 3,5 percenta patetickou odpoveďou v časoch, keď smetiari bojujú s dvojcifernou infláciou. V zime navyše rátajú so zvýšením cien za energie. Vraví, že ak sa chcú politici vyhnúť ďalším štrajkom, urýchlene musia prísť so štedrejšou ponukou.

Domov
Zdieľať
Diskusia