Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. augusta 2022, 9:30
Čas čítania 4:57
Daniel Mikolášik

„Za dva dni na festivale som minula viac ako na dovolenke v Chorvátsku.“ Koľko peňazí stál Slovákov Grape? (Anketa)

„Za dva dni na festivale som minula viac ako na dovolenke v Chorvátsku.“ Koľko peňazí stál Slovákov Grape? (Anketa)
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
REFRESHER ALKOHOL FESTIVAL GRAPE FESTIVALY FINANCIE GASTROPRIEMYSEL PENIAZE
Uložiť Uložené

Návštevníkov Grapu sme sa pýtali, ako si užili Grape, na čo najviac míňali a koľko ich festival dokopy vyšiel.

Grape je už síce za nami, no my sme niektorých návštevníkov stihli vyspovedať ešte v deň odchodu z festivalu. Na trenčianskom letisku sa cez víkend stretlo viac než 25-tisíc fanúšikov tejto multižánrovej párty, ktorí ju oslávili naplno, a my sme zisťovali, koľko peňazí ich to stálo.

Dôkazom toho, že si festival užili do špiku kostí, boli napríklad aj zničené výrazy ich tvárí počas toho, ako sme v nedeľu ráno v stanovom mestečku hľadali odvážnych adeptov do ankety s názvom Koľko peňazí minuli Slováci na tohtoročnom Grape? Niektorí dokonca priznali, že ich festival vyšiel viac ako dovolenka pri mori.

Upozornenie: Fotografie, ktoré sú použité v článku, sú ilustračné. Ľudia na fotografiách nie sú respondentmi článku.
grape 2022 festival
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne ankety, reportáže či rozhovory z hudobných podujatí. Viac podobných článkov nájdeš v sekcii Hudba. Ak ťa takéto články zaujímajú a chceš podporiť naše úsilie neustále skvalitňovať obsah, pridaj sa do klubu Refresher+, čím získaš neobmedzený prístup ku všetkým článkom a množstvo ďalších výhod.

Nechala som sa pozývať, nech sa chlapci predvedú

Grape nie je len o hudbe, ale aj o rôznorodej zábave, pestrom sprievodnom programe a v neposlednom rade aj o bohatej a rôznorodej gastroscéne. Návštevníci mali na výber z desiatok stánkov od tradičného festivalového jedla, ako sú langoš, hotdog, hamburger, cigánska či palacinky, až po pokrmy ako thali, bao, gyoza či pad thai.

Odporúčané
Tieto 3 jedlá si z McDonald’s objednávali Slováci najčastejšie. Reštaurácia plánuje otvárať ďalšie prevádzky po celej krajine Tieto 3 jedlá si z McDonald’s objednávali Slováci najčastejšie. Reštaurácia plánuje otvárať ďalšie prevádzky po celej krajine 14. marca 2024, 17:00

„Na jedlo som minula viac ako na lístok. Rozhodla som sa, že tento rok sa nebudem obmedzovať a vyskúšam všetko, čo mi udrie do očí. Veď plavková sezóna sa už aj tak končí,“ prezradila nám 24-ročná Alexandra. Najviac jej vraj chutilo kuracie bao od Bao Brothers za 6,90 eura a bryndzové halušky za 7,90 eura z Koliby u Ďurca.

gastro grape 2022
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Zato najhorší bol vraj hamburger s hranolkami, ktorý bol paradoxne najdrahší (13 eur) spomedzi všetkých pokrmov, ktoré na letisku v Trenčíne vyskúšala. „Bol taký zlý, že vám už ani neviem povedať názov podniku,“ dodala s úsmevom Saša. Na alkohol vraj neminula takmer nič, pretože zakaždým ju vraj niekto pozýval.

„Popravde ani neviem, aké boli ceny alkoholu. Vždy ma chcel nejaký chalan pozvať, tak som sa nechala. Veď nech sa chlapci predvedú, keď chcú, ja som ich k tomu nenútila,“ uzavrela Alexandra. Za ubytovanie vraj neplatila nič, pretože spala v aute. „Platila som len za vstup, parkovné a jedlo, dokopy približne 130 eur.“

grape 2022 festival
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Stan si vždy kupujem v deň festivalu a po návrate ho reklamujem

Michal sa nám priznal, že letné festivaly preňho nie sú takmer vôbec finančne náročné. Tento rok sa mu dokonca podarilo zmestiť do 50 eur. „Stan si každý rok kupujem v deň festivalu a potom, keď sa vrátim domov, tak pár dní nato ho reklamujem, aby to nebolo také okaté. Ale neprezradím vám, v akom obchode, lebo si to ešte prečítajú a už mi to na budúci rok neprejde,“ hovorí so smiechom 22-ročný študent.

Odporúčané
Filip Urbanič: Ani v Alchemiste ti nebude chutiť každý chod, ja som mal problém so zmrzlinou z jelenej krvi Filip Urbanič: Ani v Alchemiste ti nebude chutiť každý chod, ja som mal problém so zmrzlinou z jelenej krvi 14. marca 2024, 15:30

Za ubytovanie tak neplatil nič. Jedlo si Mišo zobral z domu, väčšinu vraj tvorili paštéty a biele rožky, sem-tam nejaké balené croissanty. Najviac míňal na alkohol, ale až druhý deň. Prvý deň vraj spoločne s kamarátmi pili vodku, ktorú do stanového mestečka prepašovali vo fľašiach od džúsu.

gastro grape 2022
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

„Nikto to nekontroloval a vďakabohu za to, lebo inak by som minul oveľa, oveľa viac.“ (smiech) Mišo sa nám dokonca pochválil, že vďaka Grapu si aj niečo málo privyrobil. 

Za plastové poháre sa totiž na festivale platila dvojeurová záloha, ktorú ti v stánkoch s alkoholom vyplatili naspäť po ich vrátení. Michal vraj zbieral stratené poháre po zemi, vďaka čomu zinkasoval približne 30 eur.

Minula som viac ako na dovolenke v Chorvátsku

Presným opakom Michala však bola 19-ročná Naty, ktorá nám prezradila, že za festival minula viac ako na tohtoročnej dovolenke v Zadare v Chorvátsku, kde bola s partiou deviatich kamarátov necelý týždeň. 

„Celá dovolenka pri mori ma tento rok vyšla asi 300 eur. Na Grape som minula asi 350. Najviac ma vyšlo asi ubytko, na ktorom som poriadne ani nebola, pretože s kamoškami bývame asi 25 minút autom od areálu. Preto som tam túto noc ani nešla spať a zostala som u kamarátov v stane, aby som si poslednú noc užila čo najviac,“ hovorí čerstvá absolventka gymnázia.

grape 2022 festival
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Dvadsaťdeväťročný Vladimír sa vraj na Grape tešil už od začiatku pandémie koronavírusu. „Dočkal som sa a festival ma nesklamal po žiadnej stránke. Skvelá hudba, skvelá zábava a hlavne skvelá atmosféra.“

Odporúčané
Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur 13. marca 2024, 8:30

Dopredu mal vraj pripravený budget približne 70 eur a ten plánoval minúť počas všetkých troch dní. „Ako to však býva zvykom, minul som raz toľko, a to hneď v prvý deň, teda v piatok. Mám totiž vo zvyku pozývať všetkých naokolo. Preto som v sobotu míňal už len na jedlo a nealkoholické nápoje, rovnako tak aj v nedeľu. Radšej som to však všetko nespočítaval, aby mi nebolo smutno. Bolo to určite do 200 eur,“ dodáva.

grape 2022 festival
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

To, koľko som minul, sa dozvedám až teraz

Obrovskou výhodou festivalu Grape je podľa 25-ročného Ľubomíra fakt, že takmer všade mal možnosť platiť kartou. „Hotovosť som si ani nebral, všade som platil mobilom cez Apple Pay. Terminál nemali len v stánku s podpecníkmi, inak som nikde nemal problém.“ Grape si vraj užil naplno, pretože ho nikdy predtým neabsolvoval. 

„Bol som plný očakávania. Festival som si užil naozaj naplno, hudba, jedlo a aj aktivity v areáli boli super, takže som sa nenudil ani minútu. Čo sa týka financií, nemal som stanovený žiadny budget. Keďže som všade platil kartou, to, koľko som minul, sa dozvedám až teraz,“ povedal Ľubo počas toho, ako kontroloval zostatok na účte v mobilnej aplikácii.

gastro grape 2022
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Dokopy to bolo približne 150 eur, pričom najviac ho vraj vyšli drinky a jedlo. „Podobnú sumu som aj očakával, keďže som sa v ničom neobmedzoval,“ tvrdil. Zároveň dodal, že hoci sa festival už skončil, čaká ho ešte jeden výdavok, a to na kempingovú stoličku, keďže stoličku jeho rodičov mu niekto počas druhej noci ukradol spred stanu.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín KVÍZ: Vieš, v ktorej krajine vznikol kečup a kde prvýkrát pestovali cibuľu? Otestuj sa, či poznáš pôvod základných potravín 12. marca 2024, 15:30

Karolína mala lístok vďaka svojej práci zadarmo, no aj napriek tomu ju festival vyšiel približne na 200 eur. „Na Grape som sa veľmi tešila, keďže je to môj najobľúbenejší festival nielen kvôli atmosfére a ľuďom, ale tiež kvôli gastru. Ceny sa mi zdali byť v pohode, minula som cca do 200 eur, ale kúpila som si aj merch od Cotton Garments (mikina za 75 eur) a zvyšok som minula na jedlo a pitie. Mala som napríklad indickú rolku z Rolltownu, bao, buchty a langoš,“ prezrádza.

grape 2022 festival
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Za prvú noc som v bare nechal asi 120 eur

Dvadsaťtriročný Jakub, ktorý počas festivalu pracoval ako kameraman, nám prezradil, že prvú noc minul len za kamarátov a kolegov okolo 120 eur. „Pozýval som všetkých kamarátov a kolegov vo friend zóne, kde som v bare za drinky nechal za jednu noc asi 120 eur. Ďalšiu noc som to už radšej až tak nehrotil.“ (smiech)

Nie všetci však na Grape minuli majland. Niektorí prišli na festival „na punkáča“, bez stanu a plánov minúť celú výplatu, a odhodlane vydržali až do nedele. Lukáš nám prezradil, že celý čas spal u kamarátky v aute na matraci a jedlo si v areáli kupoval len raz. Keďže je už dva roky úspešný abstinent, za alkohol nezaplatil ani cent.

Väčšina opýtaných sa zhodla, že na Grape minula viac ako 100 eur, no vraj to stálo za to. Najčastejšie sa skloňovali položky ako alkohol, jedlo, lístky, ubytovanie, cesta či iné výdavky spojené s festivalom. Okrem ankety o tom, koľko ľudia minuli na festivale, sme si pre návštevníkov pripravili anketu s otázkami, ako a kde si užívajú sex na festivale a aké bizarné zážitky sa im stali počas festivalového sexu. Článok nájdeš TU.

grape 2022 festival
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
Domov
Zdieľať
Diskusia