Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2022, 18:30
Čas čítania 2:36
Martin Adam Pavlík

Sandman už dorazil na Netflix, ako hodnotíme prvé diely? Toto sú naše dojmy z nového fantazijného seriálu

Sandman už dorazil na Netflix, ako hodnotíme prvé diely? Toto sú naše dojmy z nového fantazijného seriálu
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY SANDMAN
Uložiť Uložené

Čakanie sa skončilo. Boh snov prichádza na obrazovky Netflixu a mal by si mu dať šancu.

Satanistické rituály, démoni z pekla, nočné mory, z ktorých sa nedá prebrať, čary meniace ľudí na masívne krvavé fľaky a kopec tajomných postáv. Čakanie na nový hororovo-fantazijný seriál Sandman sa skončilo. Všetkých desať dielov už nájdeš na Netflixe.

Pozreli sme si za teba prvé tri – Sleep of the Just, Imperfect Hosts, Dream a Little Dream of Me –, aby sme zistili, či sa ti oplatí adaptáciu komiksov Neila Gaimana vôbec pozerať. A naše pocity sú zatiaľ dosť rozporuplné.

Storočné väzenie

Sandman rozpráva príbeh Boha snov. Je ním Morfeus (Tom Sturridge) alias Dream, ktorý predstavuje jednu zo siedmich entít kontrolujúcich kľúčové aspekty existencie sveta a ľudstva. V príbehu sa teda prelínajú dva svety. Jeden je ten náš, teda bežných smrteľníkov, tým druhým je ríša snov.

Po tom, ako Sandmana pomocou knihy okultných rituálov nazvanej Magdalénsky grimoár uväzní krutý chamtivec Roderick Burgess (Charles Dance) vo svete smrteľníkov na jedno celé storočie a vezme mu moc v podobe troch nástrojov – mešec s pieskom, drahokam, masku –, Morfeus zisťuje, že počas jeho neprítomnosti jeho ríša kompletne schátrala.


Na to, aby ju obnovil, potrebuje získať späť svoju moc. To však nebude také jednoduché. Musí sa vrátiť do Londýna, kde bol väznený, a ako detektív pátrať, kde sa jeho stratené nástroje nachádzajú. Hľadanie mu navyše komplikuje prefíkaný Corinthian (Boyd Holbrook) neustále číhajúci na každom rohu.

Sandman
Zdroj: Netflix

Nepresvedčivý hlavný hrdina

Úvod je fajn, správne ponurý, atmosférický. Vťahuje nás z vtáčej perspektívy do fascinujúcej ríše snov plnej príšer aj tých najmilších bytostí. Je v ňom možné všetko. Zároveň zisťujeme, že bez Sandmana je skutočne svet ľudí drasticky narušený. Naprieč celou zemeguľou ľudia trpia bdelosťou alebo, naopak, večným spánkom.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Iba Morfeus je ten, kto ich môže zachrániť. Vie byť šľachetný a nápomocný, ale aj nemilosrdný a pomstychtivý. Tu sa dostávame k prvému problému. I keď je Sandman nesmierne zaujímavou postavou plnou rozličných emócií, zo stále rovnakého kamenného výrazu herca Toma Sturridgea to vôbec necítiť. 

Nielenže vyzerá ako Robert Pattinson z Wishu, je bohužiaľ absolútne nepresvedčivý. Ani jeden náznak strachu, hnevu či ľútosti sa mu nedá veriť. Voľba tvorcov obsadiť práve jeho do tej najpodstatnejšej roly teda nebola úplne najšťastnejšia. V celovečernom filme by to možno dokázal „utiahnuť“, pri desiatich hodinách v seriáli to môže byť fatálny problém.

Sandman
Zdroj: Netflix

Iritujúca umelosť a množstvo CGI efektov 

Práve ústredný hrdina môže byť dôvodom, prečo sklamaní diváci nakoniec po pár dieloch stratia trpezlivosť a pustia si na Netflixe či pokojne aj inde radšej niečo iné. Ďalšou neresťou seriálu, ktorý režírovala dvojica Jamie Childs a Mike Barker, je, že sa občas až zúfalo snaží byť príliš drsný a temný. Výsledok je, že to nakoniec vyzerá falošne a umelo.

Nadávky pôsobia nasilu a občas dokonca smiešne, rovnako ako pár drastických scén, v ktorých toho aj tak tvorcovia až tak veľa neukážu. V neposlednom rade na to, že ide o čiastočný horor, sme sa veru vôbec nebáli. Zo Sandmana jednoducho nejde prirodzená temnota ako napríklad z komiksoviek typu Constantine, Watchmen, Sin City či dokonca The Boys. 

Napriek tomu, že sa príbeh odohráva v súčasnosti, film je nakrútený až príliš starosvetsky (vizuál je však nepochybne prepracovaný a vidno, že tvorcovia si dali záležať). Práve to sa trocha bije s moderným prístupom vrátane dialógov a množstva CGI efektov.

Sandman
Zdroj: Netflix

Sympatické vedľajšie postavy

Na druhej strane treba uznať, že seriálu sa rozhodne darí držať divákovu pozornosť, a to najmä vďaka tomu, že každú chvíľu sa v obraze ukazujú sympatické nové vedľajšie postavy, ktoré skvele zamotávajú daj.    

Z hereckého ansámblu zatiaľ rozhodne kraľujú Jenna Coleman ako Johanna Constantine a dobre známy David Thewlis (pamätať si ho môžeš ako Remusa Lupina). Ten si zahral v Sandmanovi postavu Johna Deeho, ktorá môže neskôr Sandmanovi poriadne skomplikovať plány. 

Z fantazijnej novinky Netflixu zatiaľ nie sme práve nadšení, avšak rozhodne vidíme jej potenciál. Preto so sledovaním určite budeme pokračovať a šancu by si jej mal dať aj ty. Ideálne bude, keď si ju však pustíš večer alebo v noci pri sviečkach, nech to má tú správnu atmosféru. Nezabudni na pohár červeného vína.

Domov
Zdieľať
Diskusia