Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. júla 2022, 16:21
Čas čítania 1:17
Adam Novosad TASR

Západ chystá útok na Rusko, tvrdí bieloruský prezident Lukašenko. NATO však nikdy útok na Moskvu nepripravovalo

NEWS NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Podľa bieloruského prezidenta už Západ vytvoril strategické plány na útok na Rusko.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok vyhlásil, že Západ sa pripravuje zaútočiť na Rusko cez jeho krajinu. O údajnom komplote podľa vlastných slov hovoril v pondelok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.


„Pripravujú sa strategické plány na útok proti Rusku,“ tvrdí Lukašenko s tým, že Západ sa bude snažiť zacieliť na Rusko cez Ukrajinu a cez Bielorusko. „História sa opakuje,“ povedal bieloruský líder vo vystúpení pred absolventmi vojenských škôl a dôstojníkmi.


Bielorusko, hlavný spojenec Kremľa, bolo miestom zhromažďovania časti ruských jednotiek pred inváziou na susednú Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.


Predstavitelia západných krajín nikdy verejne nepovedali, že by plánovali útok na Rusko. Lukašenko však poukázal na rozširovanie NATO s vyhlásením, že Západ tlačí svet k veľkej vojne a bieloruská armáda by mala byť pripravená.


Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová sa v utorok vyjadrila podobne. Spojené štáty a ich spojencov opätovne obvinila z vyprovokovania ukrajinskej krízy a „nebezpečného balansovania na pokraji otvorenej vojenskej konfrontácie“ s Ruskom. „Takáto kolízia by znamenala riziko nukleárnej eskalácie,“ povedala.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Štáty NATO však útok nielenže nechystajú, ale ani sa nechystajú rokovať s Ruskom o mierovom riešení vojny na Ukrajine. Uviedla to nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v rozhovore pre nemecký magazín Stern.


„O čom môžete rokovať s niekým, kto nie je pripravený dohodnúť sa s Medzinárodným výborom Červeného kríža na evakuácii civilistov?“ spýtala sa Baerbocková.


Šéfka nemeckého rezortu diplomacie zároveň odmietla výzvu vplyvných nemeckých osobností, ktoré v otvorenom liste žiadajú rokovania o okamžitom prímerí na Ukrajine. „Keby som bola Ukrajinka, považovala by som tento list za naivný, znepokojujúci a arogantný,“ uviedla Baerbocková.


„Aké právo má nemecký minister zahraničných vecí rozhodovať za Ukrajinu o tom, akej časti územia by sa mali vzdať a koľko miliónov ukrajinských občanov by sa malo podriadiť ruskej vláde?“ skonštatovala.

Domov
Zdieľať
Diskusia