Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júla 2022, 9:11
Čas čítania 1:15
Adam Novosad

Rusko sa vyhráža USA, že si príde vziať naspäť Aljašku. Pamätajte si, že máte časť ruského územia, varuje Američanov

NEWS RUSKO USA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vjačeslav Volodin upozornil Ameriku, že Aljaška je historicky ruským územím.

Amerika by si mala navždy pamätať, že ju tvorí časť ruského územia – Aljaška,“ vyhlásil predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin, podľa ktorého by sa Spojené štáty americké mali zamyslieť nad tým, či by Aljašku nebolo vhodné vrátiť späť Rusom, informuje IBTimes.

„Keď začnú rozmýšľať, ako sa zbaviť našich prostriedkov v zahraničí, ešte predtým by sa mali zamyslieť – aj my máme niečo, čo si treba vziať späť,“ povedal Volodin na margo Aljašky.

Volodin takto reagoval na diskusie o tom, či by mal Západ siahnuť na zmrazené ruské prostriedky v zahraničí a použiť tieto peniaze či majetok na povojnovú obnovu Ukrajiny. V čase, keď Rusi zahájili inváziu na Ukrajinu, mali v zahraničí uložené prostriedky v hodnote viac ako 600 miliárd dolárov, z ktorých minimálne 300 miliárd krajiny Západu zmrazili.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Aljaška je v súčasnosti oficiálnou súčasťou Spojených štátov amerických, ktorých vláda územie od Ruska odkúpila v roku 1867 za 7,2 milióna dolárov. Obchodná dohoda s Rusmi prebehla v máji 1867, no trvalo pár mesiacov, kým Rusko v októbri svoje územie formálne odovzdalo Američanom.

Rusko malo v čase obchodnej transakcie s USA na Aljaške vybudovanú hŕstku osídlení, no nemalo žiadnu výraznú snahu spraviť z Aljašky významnú súčasť svojho impéria. Aj preto prijalo americkú ponuku na odpredaj.

Návrhy, že by Američania mali vrátiť Aljašku, sa v Rusku objavili už krátko po vypuknutí invázie. Poslanec ruskej Štátnej dumy Oleg Matvejčev vyhlásil, že USA musia zaplatiť „reparácie“ za všetky ekonomické škody, ktoré sankcie proti Rusku napáchajú. „Návrat všetkého ruského majetku, majetku Ruského impéria, Sovietskeho zväzu a súčasného Ruska,“ skonštatoval vtedy.

Domov
Zdieľať
Diskusia