Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2022, 12:53
Čas čítania 0:29
Jana Chovancová TASR

Vo Švajčiarsku mali svadbu prvé dva homosexuálne páry

Vo Švajčiarsku mali svadbu prvé dva homosexuálne páry
Zdroj: Unsplash/Danie Franco/volně k užití
NEWS LGBT+ SVADBA ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Švajčiarsko povolilo homosexuálnym párom okrem uzatvorenia manželstva aj adopciu detí či umelé oplodnenie pre lesbické páry.

Tento piatok uzatvorili vo Švajčiarsku manželský zväzok prvé dva homosexuálne páry. Za zavedenie práva sobášiť homosexuálov hlasovalo minulý rok v referende 64,1 percenta Švajčiarov.

Okrem toho, že Švajčiarsko na základe výsledkov referenda pristalo na sobášenie ľudí dvoch rovnakých pohlaví, povolilo aj adopciu detí, umelé oplodnenie pre lesbické páry a možnosť požiadať o švajčiarske občianstvo. 

Švajčiarsko, ktoré sa považuje za pomerne konzervatívnu krajinu, dekriminalizovalo homosexualitu v roku 1942. V roku 2007 uzákonilo registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, tento zväzok však homosexuálnym párom nepovoľoval získanie štátneho občianstva či adopciu detí. 

Táto krajina bola jednou z posledných štátov západnej Európy, ktoré nepovoľovali uzatvorenie manželstva pre ľudí z LGBTI komunity. Manželstvo dvoch mužov alebo dvoch žien je stále zakázané v Grécku, Taliansku, Andorre, Monaku a San Maríne.

Anketa:
Tipni si, v ktorom roku uzákonia manželstvá rovnakého pohlavia na Slovensku. (Žiadna z odpovedí nie je správna.)
V roku 2030.
Hneď po tom, čo dokončia diaľnicu z BA do KE.
Nikdy.
V roku 2030.
3 %
Hneď po tom, čo dokončia diaľnicu z BA do KE.
42 %
Nikdy.
56 %
Domov
Zdieľať
Diskusia