Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2022, 6:48
Čas čítania 1:18
Eduard Starkbauer TASR

Prieskum: tretina Slovákov sa obáva vážnych dosahov klimatickej zmeny. Vyše polovica súhlasí so zmenou životného štýlu

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Silné obavy z klimatickej zmeny má tretina dospelých. Uskromniť sa je ochotná len jedna v štvrtina Slovákov

Viac ako tri štvrtiny obyvateľov Slovenska sa zhodujú na tom, že v súčasnosti skutočne prebieha klimatická zmena. Až dve tretiny dokonca pociťujú jej vplyv v každodennom živote. Skutočné obavy v súvislosti s klimatickou zmenou vyjadrila vo výskume Katedry environmentálnych štúdií Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne a Inštitútu 2050 tretina dospelých Slovákov. 


V rámci energetickej tranzície súhlasí vyše 75 % Slovákov s ekonomickou podporou obnoviteľných zdrojov. Podporu výroby energie zo slnka, z vetra a vody podporujú viac ako tri štvrtiny obyvateľov. Nižšiu, no stále vyše trojpätinovú podporu má výroba energie z biomasy a geotermálnych zdrojov.


Vysokú podporu v prieskume ľudia na Slovensku vyjadrili aj v otázke zadržiavania vody v krajine a ekologických postupov v poľnohospodárstve. Štát by mal podľa väčšiny opýtaných finančne podporovať aj efektívnejšiu tepelnú izoláciu budov a výstavbu energeticky nenáročných budov. 

Z prieskumu brnianskej univerzity však vyplýva, že ľudia nechcú kvôli ochrane klímy platiť vyššie ceny alebo dane a len štvrtina pripúšťa, že je ochotná znížiť svoju životnú úroveň. Viac ako polovica by však súhlasila so zmenou životného štýlu.

Anketa:
Si ochotný uskromniť sa v dôsledku klimatickej zmeny?
Nie, nech sa najskôr uskromnia iní.
Áno, všetci si musíme vstúpiť do svedomia.
Nie, nech sa najskôr uskromnia iní.
25 %
Áno, všetci si musíme vstúpiť do svedomia.
75 %

Autori prieskumu navyše tvrdia, že Slovákom často nie sú známe základné informácie o zmene klímy. „Veľká väčšina verejnosti napríklad nevie, že ku klimatickej zmene neprispieva diera v ozónovej vrstve, ako výrazne za posledné roky zlacnela výroba energie z obnoviteľných zdrojov alebo aké vysoké sú emisie skleníkových plynov Slovenska v porovnaní s inými krajinami.“

Približne tri štvrtiny opýtaných z reprezentatívnej vzorky 1 934 ľudí si želajú, aby sa do ochrany klímy zapojili vo väčšej miere priemyselné podniky a firmy, vláda, ministerstvo životného prostredia a politici na štátnej i miestnych úrovniach. Podľa sociálneho a environmentálneho psychológa Jana Krajhanzla očakávajú väčšiu angažovanosť v znižovaní emisií najmä voliči OĽaNO, SaS, Sme rodina, Hlas-SD, KDH, Za ľudí a Progresívneho Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia