Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2022, 19:00
Čas čítania 4:24
Eduard Starkbauer

Koniec Roe vs. Wade: čo znamená zrušenie ústavného práva na interrupciu pre americké ženy?

Koniec Roe vs. Wade: čo znamená zrušenie ústavného práva na interrupciu pre americké ženy?
Zdroj: TASR/AP
ZDRAVIE INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA USA
Uložiť Uložené

Môže sa zrušenie práva na interrupcie po 50 rokoch odraziť na zhoršení ženských práv na Slovensku?

Americký najvyšší súd po 50 rokoch s okamžitou platnosťou ukončil ústavou garantované právo na umelé prerušenie tehotenstva. Historický moment sa dočkal veľkej občianskej mediálnej i občianskej pozornosti. Čo sa však presne udialo, čo to znamená pre americké ženy a aké dôsledky môže mať rozhodnutie pre ostatné krajiny vrátane Slovenska?

Predplať si Refresher+, podpor modernú žurnalistiku a získaj prehľad o najdôležitejších témach z domova i zo sveta.

Roe vs. Wade: historické rozhodnutie z roku 1973 

V súdnom spore Roe vs. Wade z roku 1973 priznal americký najvyšší súd pre všetky americké ženy právo na interrupciu v rámci ústavou garantovaného práva na súkromie. Stalo sa tak po tom, ako sa naň obrátila Norma McCorveyová pod pseudonymom Jane Roeová, keď jej Texaský súd zamietol právo na prerušenie tehotenstva po údajnom znásilnení.

Ilustračná fotografia – Norma McCorvey alias Jane Roe (vľavo) vedľa svojej advokátky Glorie Allred, keď sa Najvyšší súd USA v roku 1989 zaoberal  prípadným zrušením práva na interrupcie z roku 1973.
Ilustračná fotografia – Norma McCorvey alias Jane Roe (vľavo) vedľa svojej advokátky Glorie Allred, keď sa Najvyšší súd USA v roku 1989 zaoberal prípadným zrušením práva na interrupcie z roku 1973. Zdroj: Wikimedia/Lorie Shaull

Najvyšší súd vo Washingtone pôvodné texaské rozhodnutie zrušil a zároveň všetkým americkým štátom nariadil, že nemôžu zakazovať interrupcie počas prvého trimestra a ženám musia zabezpečiť prístup k profesionálneho zákroku.

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

V rámci rozhodnutia mohli počas druhého trimestra štáty regulovať interrupcie len s cieľom chrániť zdravie matiek. Prerušenie tehotenstva bolo možné až do momentu, keď je plod schopný samostatného prežitia mimo maternice. Po tomto termíne boli až do minulého týždňa interrupcie celoplošne povolené, len ak bol ohrozený život alebo zdravie matky.

Rozhodnutie najvyššieho súdu, ktoré spravilo z interrupcie ústavné právo, čelilo kritike už v minulosti, keďže samotné právo na ochranu súkromia, na ktoré sa odvoláva, nie je v americkej ústave presne definované.

Roe Wade
Pro-life aktivisti oslavujúci zrušenie Roe vs Wade. Zdroj: TASR/AP

Najvyšší súd napokon 50-ročný rozsudok 24. júna 2022 zrušil v pomere sudcovských hlasov 6 : 3 ako „nepodložený“ a vyhlásil: „Ústava USA nepriznáva právo na umelé prerušenie tehotenstva. Právomoc regulovať umelé prerušenie tehotenstva sa vracia ľuďom a ich voleným zástupcom.“ 

Späť
Zdieľať
Diskusia