Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 12:36
Čas čítania 1:19
Adam Novosad TASR

S fašistami hlasovať nebudú. Matovič musel presunúť hlasovanie o svojom miliardovom balíčku na budúci týždeň

NEWS IGOR MATOVIČ NÁRODNÁ RADA SR ROKOVANIE PARLAMENTU SPRÁVY Z DOMOVA VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Minister financií by zrejme nezohnal dostatok hlasov, ktoré by mu pomohli prelomiť prezidentkino veto.

V parlamente sa dnes nebude rozhodovať o sociálnom balíčku ministra financií Igora Matoviča. Hlasovanie, ktorým chcel Matovič prelomiť prezidentkino veto a balíček schváliť napriek všetkým výhradám, sa mohlo uskutočniť dnes v obedňajších hodinách, no vládna koalícia sa dohodla, že hlasovanie odloží o týždeň. Hlasovať sa o ňom bude 21. júna, informujú Aktuality.sk.

Minister financií nechal hlasovanie odložiť pre hrozbu nedostatočného počtu poslancov, ktorí by boli ochotní balíček podporiť. Matovič pôvodne schválenie podpory pre rodiny vyrokoval nielen s poslancami vládnej koalície, ale aj poslancami extrémistickej strany ĽSNS, ktorej šéfuje Marian Kotleba, rovnako ako s poslancami okolo Tomáša Tarabu.

igor matovič
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Voči schvaľovaniu balíčka s pomocou fašistov mali teraz viacerí poslanci OĽaNO výhrady, a tak hrozilo, že Matovič nenazbiera potrebných 76 hlasov na prelomenie veta prezidentky Zuzany Čaputovej.

Predseda Národnej rady Boris Kollár otvoril v utorok popoludní rokovanie 66. schôdze parlamentu. Súčasťou vyše 70-bodového programu je aj zákon o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý vrátila prezidentka Zuzana Čaputová na opätovné prerokovanie. Vetovaný zákon má prísť na rad v programe až o týždeň.


Takzvaný protiinflačný balíček vrátila prezidentka v uplynulom týždni. Vetuje ho v častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Právna norma zavádza okrem krúžkovného aj vyšší prídavok či daňový bonus na dieťa.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Prezidentka Matovičovi vyčítala napríklad to, že balíček nechal schváliť cez skrátené legislatívne konanie, aj keď väčšinu pomoci chce obyvateľom Slovenska posielať až začiatkom budúceho roka. S jej výhradami sa pritom takisto stotožnilo viacero poslancov vládnej koalície.

Plénum má takisto hlasovať o zdanení mimoriadnych príjmov z ropy. Návrh bol súčasťou balíka, ktorý predstavil minister financií Igor Matovič spolu s návrhom, ktorý prezidentka vetovala. Návrh na mimoriadne zdaňovanie ropy sa pritom nepozdával koaličnej strane Sloboda a solidarita, ktorá ho v parlamente odmietla podporiť. 

SaS napokon navrhlo, že mimoriadne zdaňovanie ropy podporí, ak s peniazmi, ktoré vďaka novej dani pritečú do štátneho rozpočtu, štát pomôže motoristom znížením DPH na pohonné hmoty z 20 na 8 percent. Podľa ministra financií Igora Matoviča však takéto zníženie nie je možné, lebo ho nepovoľuje európska smernica. 

Domov
Zdieľať
Diskusia