Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2022, 19:32
Čas čítania 0:57
Eduard Starkbauer TASR

Do Bratislavy prišlo na jar 10-krát viac turistov ako na jar roku 2021. Úroveň spred pandémie je však ešte ďaleko

NEWS CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Bratislava chce okrem susedných krajín prilákať najmä turistov z Nemecka či Talianska.

Počet zahraničných turistov v Bratislave vzrástol za prvé tri mesiace roka oproti vlaňajšku o takmer 1 000 %. Dôvodom extrémneho medziročného nárastu sú okrem lockdownu predovšetkým protipandemické opatrenia obmedzujúce cestovanie. Bratislavská organizácia cestovného ruchu (BTB) napriek vysokému nárastu nepredpokladá, že už tento rok sa podarí prilákať taký počet návštevníkov ako pred pandémiou v roku 2019.

Predseda predstavenstva BTB Vladimír Grežo si myslí, že počet zahraničných turistov z roka 2019 sa do hlavného mesta podarí prilákať možno už na budúci rok. „Treba však zároveň dodať, že sa viac sústredíme aj na typ turistov, aký k nám lákame, nielen na ich kvantitu.“ 

Anketa:
Vráti sa turistický ruch v Európe na úroveň spred pandémie?
Áno, čo nevidieť.
Asi áno,. Ešte to však chvíľku potrvá.
Nepredpokladám.
Áno, čo nevidieť.
42 %
Asi áno,. Ešte to však chvíľku potrvá.
37 %
Nepredpokladám.
21 %

Skutočným testom pre bratislavský turistický rok bude už toto leto. „Počet zahraničných turistov v našom hlavnom meste začal v tomto roku výrazne narastať až v apríli. Som preto presvedčený, že po lete budú štatistiky, ale hlavne reálna situácia v cestovnom ruchu ešte optimistickejšie,“ poznamenal Grežo.

Ešte v júni plánuje BTB spustiť online kampaň s cieľom osloviť ešte viac zahraničných návštevníkov. Okrem okolitých krajín bude zameraná najmä na kľúčové trhy ako Nemecko či Taliansko.

Mladí ľudia oslavujú v hlavnom meste.
Mladí ľudia oslavujú v hlavnom meste. Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Podľa OSN zaznamenal medzinárodný cestovný ruch od januára do marca 2022 medziročný nárast o 182 %, keď turistické destinácie privítali 117 miliónov medzinárodných príchodov v porovnaní so 41 miliónmi v 1. štvrťroku 2021.

Medzinárodný cestovný ruch však napriek tomu zostáva o 61 % pod úrovňou z predpandemického roka 2019. Podľa správy skupiny OSN pre cestovný ruch verí v oživenie turizmu v roku 2023 väčšina predstaviteľov európskych turistických agentúr (56 %).

Domov
Zdieľať
Diskusia