Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2022, 7:32
Čas čítania 1:21
Viktor Kniš TASR

Poľská vláda chce opäť ešte viac sprísniť prístup k interrupciám. Politici prenasledujú a ovládajú ženy, tvrdia odporcovia

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA POĽSKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Poľská vláda chce vytvoriť register tehotenstiev. Opozícia hovorí, že zasahujú do práv žien.

Poľská opozícia v pondelok odsúdila opatrenie vlády nariaďujúce lekárom zostaviť register tehotenstiev a argumentovala, že to bude nový nástroj na postihy proti ženám. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Tento najnovší spor vznikol v krajine, kde je už pre ženy extrémne ťažké dostať sa k interrupcii, pretože v zákone boli urobené sporné zmeny.


Na základe nariadenia vydaného ministrom zdravotníctva Adamom Niedzielským musia byť teraz tehotenstvá zaznamenávane v registri - spolu s minulými aj súčasnými ochoreniami, návštevami u lekára, liečbou a krvnou skupinou.

Poľky odeté v čiernom protestujú proti sprísneniu interrupčného zákona 3. októbra 2016 vo Varšave.
Poľky odeté v čiernom protestujú proti sprísneniu interrupčného zákona 3. októbra 2016 vo Varšave. Zdroj: TASR/AP


Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, že takéto informácie pomôžu každému lekárovi - v Poľsku alebo v zahraničí - byť nápomocný svojim pacientom.


Opoziční politici a aktivisti namietajú, že online lekárske záznamy môžu byť dostupné aj prokuratúram obsadeným vládnucimi populistami, ktoré sa musia držať súdneho príkazu.
Európska únia opakovane varovala Varšavu pred politickým zasahovaním do poľského súdnictva.

Ďalší pokus štátu zasahovať do životov žien

Liberálna poslankyňa Kamila Gasiuková-Pihowiczová novinárom povedala, že register môže poslúžiť na prenasledovanie a ovládanie Poliek, vytvorí nový nástroj na postihy, kontrolu, politický vplyv štátu na naše životy, na naše zdravie, na naše rodiny.


Joanna Pietrusiewiczová, predsedníčka Nadácie pre dôstojný pôrod, uviedla pre denník Gazeta Wyborcza: „V inej dobe by presun takýchto informácií do systému nevyvolával obavy. Ale v súčasnej situácii je to pre nás jednoznačný signál o ďalšom pokuse štátu zasahovať do životov žien.“


Katarzyna Lubnauerová, zákonodárkyňa z opozičnej liberálnej strany Moderná, vyhlásila, že vláda šesť rokov obmedzuje reprodukčné práva žien, kúsok po kúsku.


Najprv vláda obmedzila núdzovú antikoncepciu, keďže bola iba na predpis, a potom zrušila štátne financovanie oplodnenia v skúmavke, spresnila Lubnauerová.
A v roku 2020 sa ústavný súd postavil na stranu pravicovej vlády, keď rozhodol, že prerušenie tehotenstva z dôvodu poškodenia plodu je protiústavné.


To vyústilo do ďalšieho sprísnenia už i tak reštriktívnych zákonov o interrupciách, preto museli tisíce žien hľadať pomoc v zahraničí.

Mohlo by ťa zaujímať:
Kam zájsť v Bratislave do kaderníctva? Zver sa do rúk profesionálov a nebudeš ľutovať
Kam zájsť v Bratislave na kávu a koláč? Vybrali sme 11 najzaujímavejších kaviarní a cukrární
Kvízy na Refresheri - Vyskúšaj svoje vedomosti a schopnosti z rôznych oblastí.
Domov
Zdieľať
Diskusia