Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2022, 16:13
Čas čítania 1:03
Adam Novosad TASR

Za Rusko vraj na Ukrajine bojuje Slovák, ktorého fotky sa aktuálne šíria internetom. Mohlo by mu hroziť až 8 rokov za mrežami

NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajinský vojenský blog zverejnil fotografie údajného slovenského dobrovoľníka, ktorý bojuje za Rusko.

Na Ukrajine bojuje Slovák bok po boku s vojakmi okupačnej ruskej armády. Tieto informácie priniesol ukrajinský blog MilitaryLand.net prostredníctvom statusu na Twitteri, v ktorom rovno zverejnil tri fotografie údajného slovenského dobrovoľníka. Na správu upozornili tvnoviny.sk.

„Dobrovoľník zo Slovenska v Mariupole, ktorý bojuje spolu s ruskými ozbrojenými silami,“ konštatuje status na sociálnej sieti, lenže blog o vojakovi nezverejnil žiadne bližšie informácie. Na fotografiách muž pózuje na selfie pri vode, v zákope s protitankovou zbraňou a so samopalom v ruke, ale aj s kolegom z armády na pobreží.

Vojak má na sebe v dvoch prípadoch nasadenú šiltovku so slovenskou vlajkou, ktorú má na hlave hrdo pripevnenú suchým zipsom. Fotografie údajného slovenského dobrovoľníka, o ktorom nie je jasné, či spolu s Rusmi bojuje za finančnú odmenu, či z vlastného presvedčenia, sa rýchlo začali šíriť po sociálnych sieťach.

Údajný slovenský dobrovoľník na viacerých fotografiách z Ukrajiny.
Údajný slovenský dobrovoľník na viacerých fotografiách z Ukrajiny. Zdroj: Twitter/MilitaryLand.net

V polovici mája informovalo ministerstvo obrany, že eviduje celkovo 35 oficiálnych žiadostí o povolenie vykonať službu v ozbrojených silách iného štátu, ktoré by musela udeliť prezidentka Zuzana Čaputová. Priamo k prezidentke sa však k 17. máju žiada oficiálna žiadosť nedostala, a tak ju nemohla posúdiť, odmietnuť ani schváliť.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Hovorca prezidentky Martin Strižinec však povedal, že na Vojenskú kanceláriu prezidenta sa od vypuknutia konfliktu na Ukrajine obrátilo s otázkami o tom, ako by mohli legálne bojovať na Ukrajine, už viac ako 100 záujemcov.

Dobrovoľník na fotografiách, ktorý vraj bojuje za Ruskú federáciu, tak s najväčšou pravdepodobnosťou žiadne povolenie na boj v cudzej armáde nedostal. V praxi to môže znamenať pobyt za mrežami na dva až osem rokov, ak by mu po návrate na Slovensko dokázali, že na Ukrajinu odišiel za Rusko bojovať bez povolenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia