Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 13:30
Čas čítania 3:46
Jakub Paulík

Obi-Wan Kenobi: Kto sú inkvizítori a čo o nich vieme?

Obi-Wan Kenobi: Kto sú inkvizítori a čo o nich vieme?
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY OBI-WAN KENOBI STAR WARS
Uložiť Uložené

Tréning inkvizítorov bol tvrdý. Niekedy pri ňom prišli aj o svoje končatiny.

Po Rozkaze 66, pri ktorom klony zaútočili na Jediov, utrpel ich rád devastujúce straty. Darth Sidious však vedel, že nedokáže naraz vyhladiť všetkých, a preto sa začal sústreďovať na vytvorenie schopnej skupiny lovcov. Tá vznikla z radov Jediov a na Silu citlivých osôb, ktoré podľahli temnej strane. Napriek tomu ich však neradíme medzi Sithov.

V čase vlády Impéria pod vedením Darth Sidiousa Sithovia využívali pravidlo dvoch. To znamená, že v jeden čas mohli operovať iba majster a učeň. Moc a šermiarske schopnosti inkvizítorov boli v porovnaní s Darth Vaderom či Darth Sidiousom iba slabým odvarom.

Menej zdatných Jediov ulovili síce ľahko, no so skúsenými bojovníkmi, akými sú napríklad Ahsoka Tano či Obi-Wan Kenobi, si viackrát nevedeli rady. Tréning inkvizítorov mal na starosti Darth Vader osobne. K jednotlivcom vždy pristupoval s veľkou prísnosťou, pričom jedného z nich chcel naučiť lekciu tým, že mu odsekol ruku.

Anketa:
Čo zatiaľ vravíš na seriál Obi-Wan Kenobi?
Je skvelý.
Veľmi dobrý, ale zopár chýb by sa našlo.
Taký priemer.
Celkom slabý, som sklamaný.
Hrôza.
Je skvelý.
43 %
105 Hlasov
Veľmi dobrý, ale zopár chýb by sa našlo.
34 %
83 Hlasov
Taký priemer.
15 %
36 Hlasov
Celkom slabý, som sklamaný.
4 %
11 Hlasov
Hrôza.
4 %
10 Hlasov

Existencia rádu inkvizítorov však bola krátka a netrvala ani dve desaťročia. Rozpadli sa istý čas pred bitkou o Yavin, počas ktorej Luke Skywalker zničil Hviezdu smrti. Seriál Obi-Wan Kenobi nám predstavil štvoricu inkvizítorov, ktorí sa prvýkrát ukázali v hranom projekte. Dvoch z nich už však skalní nadšenci sveta Star Wars poznajú. Príbehy inkvizítorov sme mohli vidieť v seriáli Rebels, komikse o Darth Vaderovi či hre Jedi: Fallen Order.

Článok bude obsahovať spoilery mimo seriálu Obi-Wan Kenobi, ktoré sa týkajú príbehov inkvizítorov.

Grand Inquisitor

Charizmatický hlavný inkvizítor je v seriáli Obi-Wan Kenobi stvárnený Rupertom Friendom. Predtým sa s ním však diváci stretli už v animovanom seriáli Star Wars Rebels, v ktorom išiel po krku hlavným hrdinom. V Rebels nám tvorcovia ukázali, že pochádza z rasy Pau'an (ich rasu si mohol vidieť v Star Wars III na planéte Utapau) a v minulosti bol Jediom a chrámovým strážcom. V súboji ho v priebehu 1. série Star Wars Rebels nakoniec porazil Kanan Jarrus alias Caleb Dume.

Domov
Zdieľať
Diskusia