Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2022 o 19:26
Čas čítania 1:01
Ema Stanovská TASR

Vedci zistili, prečo ľuďom po covide niektoré vône smrdia. Je za tým molekula, ktorá sa nachádza v káve

NEWS KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS PRÍZNAKY SPRÁVY ZO SVETA SYMPTÓMY KORONAVÍRUSU VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Mal si po covide pocit, že ti niektoré príjemné vône smrdeli ako kanalizácia či spálený odpad? Môže za to molekula, ktorú naše receptory dokážu detegovať veľmi rýchlo.

Vedci objavili molekulu, ktorá by mohla byť dôvodom, prečo ľuďom trpiacim stratou čuchu po nákaze ochorením covid-19 začnú niektoré príjemné vône smrdieť ako kanalizácia či spálený odpad.


Strata čuchu je jeden z najčastejších príznakov ochorenia covid-19. Niektorí postihnutí však tvrdia, že vône, ktoré sa im predtým zdali príjemné, ich po nákaze koronavírusom odpudzujú. Táto porucha sa odborne nazýva parosmia.

Podľa vedcov približne desať percent ľudí nakazených covidom pocítilo túto zmenu vo vnímaní pachov okamžite. Keď tých istých respondentov oslovili o šesť či sedem týždňov neskôr, parosmiu hlásilo až 47 percent opýtaných.

Spúšťačom je molekula kávy

Vedci však objavili molekulu, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou spúšťačom tohto procesu. Nazýva sa 2-furánmetántiol a nachádza sa predovšetkým v káve. Ľuďom s normálnym čuchom jeho vôňa pripomína kávu či pukance, no pacienti trpiaci poruchou čuchu ho opísali ako odpudivý, nechutný či špinavý.


„Tento objav je dôkazom, že zmena čuchu nie je len v hlave postihnutých, ale skutočne súvisí so zložkami potravín. V rozpoznávaní signálov prichádzajúcich z nosa hrá úlohu aj centrálna nervová sústava,“ vysvetlila Jane Parkerová z Univerzity v Readingu.


V nose sa nachádza približne štyristo čuchových receptorov, pričom každý z nich dokáže vnímať iný druh pachu. Molekuly 2-furánmetántiolu dokážu tieto receptory detegovať veľmi rýchlo. Práve preto je táto aróma jednou z prvých, ktoré ľudia so stratou čuchu cítia, keď sa im tento zmysel začne vracať. Podľa vedcov mozog pri parosmii zaraďuje zápach tejto molekuly do skupiny nepríjemných zápachov.


Medzi ďalšie potraviny, ktoré by mohli parosmiu spúšťať, patria okrem kávy aj čokoláda, mäso a cibuľa, z nepotravinových spúšťačov je to zase zubná pasta.

Domov
Zdieľať
Diskusia