Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Streda 6. 7. 2022 meniny má Patrik, Patrícia

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Koaličná kríza NAŽIVO: SaS dáva ultimátum Hegerovi, musí odvolať Matoviča aj zvýšiť platy učiteľom
News

Vedci zistili, prečo ľuďom po covide niektoré vône smrdia. Je za tým molekula, ktorá sa nachádza v káve

Mal si po covide pocit, že ti niektoré príjemné vône smrdeli ako kanalizácia či spálený odpad? Môže za to molekula, ktorú naše receptory dokážu detegovať veľmi rýchlo.

Ema Stanovská, TASR
26. máj 2022, 19:26 Čas čítania: 1:01
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
News
0
Ema Stanovská
TASR
26. máj 2022, 19:26
Čas čítania: 1:01

Vedci zistili, prečo ľuďom po covide niektoré vône smrdia. Je za tým molekula, ktorá sa nachádza v káve

Mal si po covide pocit, že ti niektoré príjemné vône smrdeli ako kanalizácia či spálený odpad? Môže za to molekula, ktorú naše receptory dokážu detegovať veľmi rýchlo.

Ema Stanovská
TASR
26. máj 2022, 19:26
Čas čítania: 1:01
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Vedci objavili molekulu, ktorá by mohla byť dôvodom, prečo ľuďom trpiacim stratou čuchu po nákaze ochorením covid-19 začnú niektoré príjemné vône smrdieť ako kanalizácia či spálený odpad.


Strata čuchu je jeden z najčastejších príznakov ochorenia covid-19. Niektorí postihnutí však tvrdia, že vône, ktoré sa im predtým zdali príjemné, ich po nákaze koronavírusom odpudzujú. Táto porucha sa odborne nazýva parosmia.

 

Podľa vedcov približne desať percent ľudí nakazených covidom pocítilo túto zmenu vo vnímaní pachov okamžite. Keď tých istých respondentov oslovili o šesť či sedem týždňov neskôr, parosmiu hlásilo až 47 percent opýtaných.

Spúšťačom je molekula kávy

Vedci však objavili molekulu, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou spúšťačom tohto procesu. Nazýva sa 2-furánmetántiol a nachádza sa predovšetkým v káve. Ľuďom s normálnym čuchom jeho vôňa pripomína kávu či pukance, no pacienti trpiaci poruchou čuchu ho opísali ako odpudivý, nechutný či špinavý.


„Tento objav je dôkazom, že zmena čuchu nie je len v hlave postihnutých, ale skutočne súvisí so zložkami potravín. V rozpoznávaní signálov prichádzajúcich z nosa hrá úlohu aj centrálna nervová sústava,“ vysvetlila Jane Parkerová z Univerzity v Readingu.


V nose sa nachádza približne štyristo čuchových receptorov, pričom každý z nich dokáže vnímať iný druh pachu. Molekuly 2-furánmetántiolu dokážu tieto receptory detegovať veľmi rýchlo. Práve preto je táto aróma jednou z prvých, ktoré ľudia so stratou čuchu cítia, keď sa im tento zmysel začne vracať. Podľa vedcov mozog pri parosmii zaraďuje zápach tejto molekuly do skupiny nepríjemných zápachov.


Medzi ďalšie potraviny, ktoré by mohli parosmiu spúšťať, patria okrem kávy aj čokoláda, mäso a cibuľa, z nepotravinových spúšťačov je to zase zubná pasta.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy news
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť