Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2022, 14:30
Čas čítania 6:25
Eduard Starkbauer

Bratislavský zberač vypratal podkrovie bytu a za 5 dní zarobil 2 600 eur. Nazreli sme do komunity ľudí s káričkami a vozíkmi

Bratislavský zberač vypratal podkrovie bytu a za 5 dní zarobil 2 600 eur. Nazreli sme do komunity ľudí s káričkami a vozíkmi
Zdroj: TASR/Michal Svítok
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA KOMUNITY ODPAD
Uložiť Uložené

K najviac ceneným materiálom sa možno dostať po dohode so strážnikmi počas demolícií budov.

Plejáda zberačov odpadu, ktorí nosia svoje denné úlovky do najcentrálnejšieho zberného dvora v Bratislave na Jarabinkovej ulici, je pestrá. Okrem množstva áut a dodávok nemožno prehliadnuť ani mužov nesúcich tašky či ťahajúcich dvojkolesové káričky či nákupné vozíky.

Zálohované fľaše a plechovky od Nového roka preriedili počet „hardcore“ zberačov železa, plechu, káblov, ale aj papiera. V zbernom dvore pri novom downtowne sa ich však denne otočia desiatky.

Je to náročná práca, ktorá si vyžaduje hodiny pochôdzok, ale aj systematickosť a dobrý inštinkt. Zberači nemajú vytýčený pracovný čas ani hierarchiu a „podnikajú“ na vlastnú päsť.

Zberač, odpad, Jarabinky
Kárička je neoceniteľný pomocník. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Ak aj teba zaujímajú životné príbehy či názory nevšedných ľudí, pridaj sa k predplatiteľom Refresher+. Podporíš vznik autorských reportáží a prispeješ k tomu, že všetci z nás budú o niečo rozhľadenejší.

Káričkári

Zberači kovu a plechu sa bez kolesového pomocníka zaobídu len ťažko. Nevýhodou je, že s nákupným vozíkom či káričkou nemožno používať MHD, a tak sa ozaj nachodia. Peter je najskúsenejší zberač, s ktorým sme sa rozprávali. Za 17 rokov kariéry si vybudoval nielen reputáciu v komunite, ale aj prehľad v meste.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Jeho jedinečný dopravný prostriedok je spojením žltého bicykla Liberta a starej železnej káričky s dreveným dnom. Špecializuje sa na železo, hliník a mosadz. Bratislavu pozná ako vlastnú dlaň a vie rozoznať dobrú príležitosť.

Bicykel s vlečkou bol pre neho logická voľba zo zdravotného hľadiska, keďže ho po rokoch na ulici bolia kĺby. Chodiť s káričkou je však nielen strategickou výhodou, ale aj bezpečnejším riešením. „Poznám chlapa, ktorý dostal za krádež Billa vozíka 18 mesiacov. Zachytila ho bezpečnostná kamera a polícia šla na istotu. Presne vedeli, odkiaľ ho zobral.“

Počas rokov života v lesnom zrube sa naučil rozoberať elektrické spotrebiče a separovať z nich cenné suroviny. Zberom si vraj zarobí viac ako pomocnými prácami. „Z päťsto či šesťsto eur mesačne sa dnes nedá vyžiť, na Slovensku sa nerobí, ale hrdlačí.“

Jarabniky, odpad, dvor
Kombinácia bicykla a káričky predlžuje dojazd aj flexibilitu zberu. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Archívny nákupný vozík z Tesca sprevádza dôchodcu Milana zo svätojurskej ubytovne už 15 rokov. Do Bratislavy prichádza za priemerným denným zárobkom vo výške 10 až 15 eur vlakom zadarmo. Výkupom papiera, ale aj mosadze či vodovodných batérií si prilepšuje k dôchodku a živí aj svoju priateľku. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115194 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa zberači dostávajú na súkromné pozemky.
  • Či myslia návštevníci výkupu surovín na ekológiu.
  • Akým spôsobom čistia káble a prečo.
  • Koľko v priemere zarobia.
Domov
Zdieľať
Diskusia